Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Quake III Arena

PC
Quake III Arena
  • Genre
    Action
  • Releasedatum
    2 december 1999
  • Utvecklare
    id Software, Activision
  • Antal ägare
    308
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.5 8.4

Fler fusk

Guide

Inskickat av Fuska-nu den 26/05 -05 19:10

Är du trött på att förvandlas till en blodig sörja varje gång du försöker spela online? Då behöver du en lektion i Quake III Arena.

Av: kramgogo

Att spela Quake III Arena på ett effektivt sätt kräver ett antal olika kunskaper. Du måste hänsynslöst förfölja dina offer och ha en omfattande kunskap om nivåerna - och var vapen och power-ups finns. Framförallt måste du kunna röra dig med en ballerinas smidighet. En ballerina med ett väldigt stort vapen i händerna.

Grunderna
Att lära sig använda musen och tangentbordet i kombination är det viktigaste när du spelar Quake III, eller, för den delen, vilken förstapersonsshooter som helst. Vi rekommenderar att du använder tangenterna W, A, S och D för att röra dig framåt, bakåt och i sidled (strejfa). Detta gör att du har högerhanden fri för att vända dig om, titta, skjuta och byta vapen (med höger musknapp).
Många spelare tycker helt enkelt det är lättare att ändra inställningarna i config-filen som finns i QIII-mappen. Filen heter q3config.cfg och i den kan du binda nya tangenter till alla funktioner i spelet. Den är ganska enkel att ändra - bara öppna den i en ordbehandlare och ta en titt (glöm inte att ta en backupkopia om du bestämmer dig för att ändra den).

Springa och skjuta
Den överlägset viktigaste tekniken att behärska är "cirkelstrejfning" - ett sätt att röra sig runt offren samtidigt som man håller dem i siktet. För att kunna göra det krävs det att du strejfar samtidigt som du använder musen, vilket gör att du inte bara skjuter flera skott på din fiende utan att du även är ett rörligt mål som är svårare att träffa.
Att hoppa kan också förvirra dina fiender att tro att du är på väg i en annan riktning än vad du är, förutom att du minskar skadan från inkommande raketer, plasma eller en BFG-träff i marken. Glöm heller inte bort att huka dig. Även om det inte är lika bra som att hoppa (du går plågsamt långsamt när du hukar dig) så är du en något mindre måltavla som kan vara svår att se på avstånd. Att huka sig kan ofta lura fienden i en närstrid där ni pumpar raketer på varandra.

Du såg mig inte, va?
Du kanske har en förkärlek för den enorma, gula Tank Jr-modellen eller Bones lysande skelett, men använd dem på egen risk. Många av nivåerna i QIII innehåller små, mörka områden där subtilt färgade karaktärer har lättare att komma undan vaksamma ögon. Kolla igenom de olika modellerna och välj en som, när den står stilla, har större chans att smälta in i bakgrunden. Om du är svårare att upptäcka kanske du vinner en extra sekund för det där viktiga Railgun-skottet.
Camping-tekniken (att stå och vänta på vapen och power-ups vid respawn points) fnyses det rent allmänt åt, men om du bestämmer dig för att göra det bör du lägga ner lite tid på att kartlägga vilka områden som är taktiskt viktiga på nivåerna. Kanter där du kan titta ner på respawn-platserna är ofta bättre ställen att campa på än precis intill vapnet/powerupen. Du bör också vara medveten om att även om du kan vinna några matcher med hjälp av camping, så kommer du att göra dig till ovän med alla - vissa servrar stänger t o m av dig om du campar upprepade gånger.

Håll dig fullpackad
Du kan inte göra mycket skada utan vapen eller ammunition, så se till att du kan alla de relevanta placeringarna och deras respawntid. Att plocka på dig ett vapen i QIII du redan har, ökar bara din ammunition med ett (även om det temporärt hindrar dina fiender från att plocka upp det), så det är grundläggande att veta var lämplig ammunition finns. Studera rutan längst ner på sidan tills du kan alla fakta i huvudet. Det är också nyttigt att känna till allt om health, armour och power-ups. Guld-health ger dig 50 poäng, gul ger dig 25 och den gröna ger dig fem. Megahealth bör vara ditt yttersta mål - den ger dig hela 100 hälsopoäng.
Rött armour ger dig 100 poäng direkt, gult ger dig 50 och armour shards ger dig fem poäng styck. Alla dessa föremål kan ge dig hälsa och armour till ett maximalt värde av 200 poäng styck, då de börjar sjunka till normalvärdet 100.

Är du ett spån?
Den spelare som vet var och när han ska leta efter vapen, health och power-ups har en naturlig fördel. Vapnen i QIII är enkla att få tag på - de respawnar var femte sekund. Dock är det, som nämnts tidigare, liten mening (ur ammunitionssynpunkt) med att plocka upp dem hela tiden.
Då är det betydligt bättrte att känna till att värdefull ammunition respawnar efter 40 sekunder, health efter 35 sekunder och armour var 25:e sekund. Effekterna av de olika power-upsen, som inkluderar Quad Damage (4x skada), Haste (begränsad fartökning), Regeneration (gradvis ökning av hälsa), Battle Suit (osårbarhet) och Invisibility (osynlighet, förstås), varar i 30 sekunder styck. Se till att du verkligen får tag på dem eftersom du måste vänta en och en halv minut innan de respawnar igen.

Och nu mitt nästa trick...
Nyckeln till framgång i strid är att kunna förutse vad din fiende kommer att göra. Bortsett från Shotgun och Railgun så tar alla andra projektiler tid på sig för att nå sitt mål. Därför måste du kunna förutse var ditt villebråd kommer att befinna sig för att du ska kunna träffa.
Försök iaktta dina opponenters rörelsemönster. Hoppar de hela tiden? Byter de riktning ofta? Springer de enligt en fast bana på varje nivå? Alla dessa observationer kan hjälpa dig att förutse var de kommer att vara någonstans på nivån och hur de kommer att bete sig i närstrid.
Se också till att du lyssnar efter alla ljudeffekter runt omkring dig - även när du inte kan se dina fiender. Detta är lättare i en-mot-en-dueller, men att höra ett vattenplask, det välbekanta ljudet av power-ups, armour och health som plockas upp, hissar som används eller knappar som trycks bör alla kunna ge dig en ledtråd till var din motståndare befinner sig. Ännu mer användbart är att när power-ups som Quad Damage eller Flight respawnar så ger de ifrån sig ett djupt "whoosh"-ljud. Då ska du rusa till platsen så fort det går.
Den kanske största bedriften är att behärska "jonglerings"-tekniken. Den går ut på att du skjuter en raket mot fötterna på din fiende så att han flyger upp i luften och sedan upprepade gånger skjuta mot marken under honom för att på så sätt "jonglera" med dem. Testa det. Nu går vi över till själva banorna...

Q3DMO - TRAINING
När du väl klarat av genomgången kommer du upptäcka att inledningsnivån i stort sett består av tre rum. Rummet framför din spawning point innehåller ett Shotgun, korridoren till höger leder till gul armour, och den vänstra gången för dig till ett Plasma Gun, armour och lite health.
Din motståndare, Crash, tycker bäst om Shotgun - så plocka upp det om du kan, och förskansra dig sedan i Plasma Gun-rummet. Här har du full täckning över ingången, och den enda Shotgun-ammon på nivån ligger nära till hands. Smyg under de lugna ögonblicken fram för att samla in Plasma-ammo, och retirera in mot samlingen av health om Crash skulle få in en lyckosam träff.

Q3DM1 - ARENA GATE
Den bästa positionen på den här tvårumsnivån är utomhusdelen där det finns en Rocket Launcher och health. Från skyddet av statyerna kan du täcka både Launcherns respawn point och en av de alternativa entréerna. Campar man här kan man som regel hämta in en hel del frags - men se upp för andra spelare som också kan respawna i rummet.
Det andra området huserar röd armour och ett Plasma Gun, och en +50 health finns i korridoren utanför. Ta dig dit om du känner dig riktigt sliten. Glöm dock det frestande, sluttande taket - osynliga barriärer förhindrar rocket-jumping därifrån.

Q3DM2 - HOUSE OF PAIN
Denna nivå är indelad i två sektioner, och i båda finns det vapen och power-ups. Den första sidan är ett långt, öppet område med tre utgångar. Det Plasma Gun som ligger i mitten är långt bättre än Rocket Launchern på öppna platser, och det finns även en gul armour på den vänstra sidan. Valvgången framför den gula armourn bör bli din första hållplats: en dörr leder därifrån in till rummet med Rocket Launchern. Följ korridoren runt till rummet med bassängen. Befinner sig någon i vattnet bör denne bli en enkel måltavla (om denne någon är du ska du rocket-jumpa därifrån så fort som möjligt), och en Haste som respawnar med 90-sekundersintervaller borde inte göra saken svårare. Enda gången du ska hoppa ner i vattnet är när du behöver röd armour, och åter igen - se till att komma därifrån snabbt. Du kan komma upp kvickt genom att hoppa fyra gånger på det trasiga murverket.

Q3DM3 - ARENA OF DEATH
Trappan som leder till Rocket Launchern är helt klart det viktigaste området att dominera på denna nivå. När den väl är upplockad växlar Launchern mellan att respawna som Plasma Gun och RL, men de är båda de mest användbara vapnen här. Två +50 health gör också den här plasten till en viktig kontrollpunkt. Båda ramperna som leder ner härifrån tar dig till en röd armour, medan de längre vägarna på var sida leder förbi Shotguns till ett mörkt område som gömmer en Grenade Launcher. Grenades är också användbara här, med tanke på de långa korridorerna där de kan studsa fram effektivt. För rocket-jumpers kan det vara värt att pröva på att fara från marknivån till hålet med den röda armourn.

Q3TOURNEY1 - POWERSTATION 0218
Ännu en relativt liten nivå, med Rocket Launcher i ena änden, och Shotgun, power-ups och gul armour i den andra. Power-upsen skiftar mellan Quad Damage och Regeneration, men den första är den viktigaste. Då nivån är ganska instängd med respawn points som ligger tätt intill varandra, är den extra eldkraften förödande. Rören i taket är inte till enbart för dekoration heller - de som ligger ovanför Launchern kan man rocket-jumpa upp på, för att sedan ligga i bakhåll för fienderna då valvbågen ovanför den gula armourn ger dig fritt synfält över båda entréerna.

Q3DM4 - THE PLACE OF MANY DEATHS
En mediumstor nivå med korridorer i räta vinklar där Rocket Launcher och Plasma Gun kommer helt till sin rätt. Den röda armourn i de dimmiga sektionerna är din första anhalt, följt av en tripp uppför trapporna till den enda Rocket Launchern. Därifrån kan du titta ner och fragga spelare när de vandrar igenom de tre entréerna till Quad Damage-rummet. Det är också en bra punkt om du vill vakta de enda uppgångarna - de två trapporna som går samman på avsatsen där du står. Det är också möjligt att rocket-jumpa upp på de pulserande rören ovanför dig. Därifrån får man en bra överblick över Rocket Launchern och dörren som leder in till den.
Om du är på marknivån och vill åt Quaden, är det en bra idé att skjuta raketer mot den medan du närmar dig - detta skyddar mot andra spelare som kan dyka upp genom de två andra "blinda" entréerna, sekunderna innan du gör det. Om du vill använda den enda teleportern på nivån kan det vara klokt att ta fram din Gauntlet och ladda upp den precis innan du hoppar igenom. På en server med många spelare kan detta producera "humiliation kills" när du dyker upp bredvid Quad-rummet.
Andra användbara strategier är att rocket-jumpa upp till de lysande rören (ungefär som på Q3TOURNEY1) för att på så sätt överraska fienden, eller att gömma sig i de mörka områdena där du har uppsikt över korridoren som leder upp till Quaden. Härifrån kan en strid ström av raketer slå ut alla oförsiktiga spelare.

Q3DM5 - THE FORGOTTEN PLACE
Den här nivån gör du verkligen bäst i att glömma. Det är en tråkig bana bestående av två utomhusområden med upphöjda gångbanor. I ett område finns röd armour (och en RL gömd i kammaren intill), medan det andra huserar en Grenade Launcher och ett Plasma Gun. På en sådan här öppen nivå kan grenades och plasma vinna dagen, så plocka först och främst upp dessa vapen. Ta den gula armourn som ligger i en angränsande korridor, och vänta på den upphöjda gångbanan. Raketer kan vara svåra att rikta uppåt, och dina granater ger en bonus om de riktas nedåt mot ingångarna, men det är bättre om du spar dem så att du har medel för flykt om du skulle bli påskjuten med tungt artilleri nere på marknivå.

Q3DM6 - THE CAMPGROUNDS
Q3DM6 är en stor nivå som man kan säga är byggd i tre nivåer: den övre, mellersta, och undre. Den övre är perfekt för attacker med Railgun, den mellersta är mer lämpad för Shotgun och Plasma Gun, medan den undre är mer instängd, och således perfekt för RL. Det enda problemet är att din Railgun ligger på mellannivån. Bästa rutten dit är att sticka till Quad-rummet på den undre nivån, för att sedan ta studsmattan upp till toppen och hämta Rocket Launchern. Ta sedan till höger där du finner Megahealth, en teleporter, röd armour och massvis av ammo. När detta är klart ska du ta dig tillbaka samma väg som du kom tills du ser din Railgun på den andra sidan. Rocket-jumpa över, och så är du fullt utrustad för prickskytte, närstrid eller vad helst du kan önska.

Q3TOURNEY2 - THE PROVING GROUNDS
Det viktigaste området på den här nivån är den låga, runda ytan som är full av studsmattor. Här hittar du nivåns enda RL, och ammo. Det är livsviktigt att skydda detta område, vare sig fienden kommer från marknivå eller uppifrån höjderna. De enda andra vapnen som erbjuds är nämligen de relativt klena Lightning Gun och Shotgun.
En taktik (som kan få dig utsparkad från servern innan du hinner säga super dufte) är att gömma sig bakom teleportern på bron med den gula armourn. Härifrån kan du få in ett gratisskott på alla som respawnar framför dig. Fniss! Det är också värt att veta att man utan risk för liv och lem kan gå över de diagonala balkarna som håller upp bron till höger och vänster.
För övrigt så är de rätvinkliga korridorerna fulla av platser där man kan campa eller gömma sig om det blir lite för hett om öronen. Fienden som jagar dig kommer inte att ana att du har stannat, och ett snabbt byte till Gauntlet kan producera tillfredställande humiliation-bonusar.

Q3DM7 - TEMPLE OF RETRIBUTION
Det första du bör veta på den här banan är var Megahealthen finns: i rummet på bron, där det finns ett Railgun, ska du hoppa ner till den gula armourn, och sedan följa vägen tills du nåt teleportern. Bakom den ligger en +100 power-up, men kom ihåg att den ger ifrån sig ett högt ljud som dina fiender kan känna igen, och således få reda på din position. Den enda utgången här är via teleportern, och den visar ganska tydligt vart du kommer att hamna när du använder den. Se till att kusten är klar innan du hoppar igenom...
Det finns ytterligare två rum av strategisk vikt på den här kartan. Det första är det som nämndes tidigare (det med ett Railgun och en Quad). Därifrån har du uppsikt över alla de tre ingångarna, och så är du ju väl placerad för att sno till dig Quaden när den poppar upp.
Det andra området som kan vara värt att dominera är rummet med en upphöjd gångväg, en RL, och en Personal Teleporter. I spel av mindre kaliber är PT:n livsviktig, och så kan du från platsen där Rocket Launchern dyker upp få fördelen av hög mark gentemot den som vågar ta sig in i rummet via de två ingångarna. Knappen på gångbron öppnar en fallucka på nedre botten, som i sin tur leder till en red armour och lite ammo. Det är dock lätt att fastna här, och på en fullpackad server är det inte så klokt att ta sig ner där utan något som kan föra dig upp igen, som en PT. Rummet som är förbundet med Rocket Launcher-rummet är en bra plats för camping - speciellt om du har ett Railgun. Använd studsmattorna för att komma upp på de högre nivåerna, hämta den gula armourn, och lek sedan krypskytt mot folket i rummet nedanför, och mot den andra ingången.

Q3DM8 - BRIMSTONE ABBEY
Detta är en stor symmetrisk nivå - vägarna går runt och smälter så småningom samman i nivåns innandöme. Rummet där är vanligtvis den plats där de flesta slagen står, då där finns en power-up som skiftar mellan Invisibility och Quad Damage. Du når den via en studsmatta på andra sidan rummet, vilken också kan användas för att förflytta sig över power-upen, till taksparrarna. Detta är en bra campingplats då fienderna under dig vanligtvis är alltför upptagna med att slåss för att hinna titta upp. Ha också i åtanke att det finns två avsatser i rummet där man kan stå och spruta ner granater och raketer över motståndarna. Om detta rum visar sig vara för svårt, så kan du försöka ta vägen som börjar med en dörr på den nedre nivån. Vägen leder till ett dimmigt område med en Megahealth (samt några bra hörn där du kan lura på folk), och den leder sedan vidare till en bassäng där det ligger en röd armour. Se bara upp så att du inte dyker i hals över huvud - studsmattan på andra sidan leder till ett Railgun, och även nybörjare kan plocka en simmare från en så fördelaktig vinkel. Om du fortsätter att följa vägen så kommer du till slut till ett rum med en Rocker Launcher och två healths på vardera +50. Rummet är dock lite väl öppet för att gå på jakt, så håll dig undan om du nu inte verkligen behöver dina power-ups.

Q3DM9 - HERO'S KEEP
En komplex nivå där varje vapen kan komma till sin fulla rätt, och där det är vanligt att folk dör då de stöter ihop med någons Gauntlet. Banan är konstruerad som en sorts spegelbild: studsmattor som leder till en RL och en Megahealth ligger på en sida av nivån, medan ett system av mattor som tar dig till ett Railgun och en röd armour ligger på andra sidan. Båda har sina fördelar, även om plattformen som bär upp ett Railgun får ta en hel del stryk - särskilt när motståndarna som använder mattan på den nedre nivån (den som för dig förbi några armour shards och ett gäng +50 healths), i maklig takt svävar förbi mitt i din skottlinje.
På andra sidan är plattformen med Rocket Launchern, och där går det att hoppa av åt höger eller vänster. Från båda dessa "sceniska" plattformar går det att med Railgun plocka fiender som befinner sig på de högre nivåerna. Det är alltid bra att plocka upp Megahealth, fast det är inte alltid så lätt att klara själva hoppet - den avlägsna plattformen som skjuter in dig mot den måste du nämligen nå från en av de två plattformarna, två nivåer upp. Ett felsteg och du faller handlöst mot den röda dimman. Se upp med plattformar som inte ligger tätt intill en vägg - när du rör dig sidledes runt dem är det lika lätt att trilla av pinn som det är svårt att träffa mattan mitt i prick. Den kalla döden väntar dig om du misslyckas.
En annan bra taktik är att skjuta in i den vänstra och den högra korridoren precis innan du hamnar på rampen som leder till Rocket Launcher-plattformen. Din placering i luften gör att du får ett ypperligt tillfälle att bränna in raketerna i korridorerna som leder ut från rummet, och slumpmässiga skott kan ofta ge en frag eller två.

Q3TOURNEY3 - HELL'S GATE
En nivå väl lämpad för två spelare, med miljöer som är perfekta för lite katt-och-råttalekar med Railgun. Det finns bara ett - vid ena änden mellan två torn, så i det scenario som oftast utspelas (en spelare på varsin sida av nivån), är det viktigt att vara den första som plockar upp det. Lägg zoomläget på en lättillgänglig tangent, och se till att använda den om din motståndares modell är svår att urskilja mot de röd-bruna texturerna. När du är i zoomläge ska du tänka på att röra dig. Sidosteg i zoomläge säkerställer att du är lika svår att träffa som vanligt, samtidigt som du får det enklare att få in en frag.
Tre ramper binder samman de två katedralliknande byggnaderna, och på den mellersta respawnar en Battle Suit var 90:e sekund. Det är livsviktigt att du plockar upp denna före din motståndare, och du klarar det om du hoppar från någon av de två ramperna som finns över den. Skulle din motståndare hinna före så använder du lämpligast ditt Railgun mot den nu gult pulserande gestalten, eller så tar du dig till nivåns andra ände för att plocka upp Rocker Launchern, Plasman och den gula armourn. Raketerna är bra då de kan slunga in din motståndare i den röda dimman - skjut rakt mot dennes fötter för att uppnå detta.
Det går även att byta till antingen RL, Plasma Gun eller Machine Gun när du är i en Railgun-strid, så länge som du kommer ihåg att springa mot fienden, samtidigt som du hoppar och duckar. Om du blir den förste som byter vapen så kommer du antagligen att få till en frag medan din motståndare förskräckt försöker byta till ett mer lämpligt vapen.
En annan bra taktik är att rocket-jumpa upp till något av de sluttande taken som överblickar det stora öppna området - därifrån är skott med Railgun både överraskande och effektiva.

Q3DM10 - THE NAMELSS PLACE
Här finns det en klarblå Regeneration Tube som är unik för denna nivå - om du står i den så ökar dina health och din armour stadigt tills de båda ligger på 200. Detta, den gula armourn en liten bit bort, och Rocket Launchern vid slutet av gångvägen gör detta till nivåns viktigaste område.
En serie med sammanlänkade trappor och gångvägar löper hela vägen runt tuben, men det är baksidan (i motsatt riktning från RL:en) som är viktigast. En power-up som växlar mellan Regeneration och Quad Damage spawnar i serien av korta passager på marknivån, men där finns även en mängd dödliga lavabassänger längs väggarna. Under spelet hörs det ett distinkt klickande ljud närhelst någon står i Regeneration-röret. Detta bör du vara uppmärksam på då du ju genast får veta var fienden befinner sig.
Vanligtvis är det bra att hålla sig till de höga höjderna - ditt synfält ökar dramatiskt, och en position som låter dig skjuta mot gångvägen med gul armour/Rocket Launcher är idealisk. Man kan hoppa mellan många av gångvägarna istället för att gå runt dem - genvägar är användbara om du är förföljd av en tungt beväpnad fiende. Sist av allt så är de sluttande väggarna på var sida om gångvägen med den gula armourn dödliga hinder om du är ansatt från båda riktningarna. För att komma ur en dylik knipa kan du prova att hoppa med ditt Plasma Gun, då detta låter dig klättra kortare sträckor samtidigt som du tar minimal skada - skjut helt enkelt nedåt och mot väggen medan du hoppar.

Q3DM11 - DEVA-STATION
Detta är en enorm nivå utan, någon egentlig samlingsplats, som bara är riktigt rolig om man är fem spelare eller fler. Den av slem omgivna Rocket Launchern och den röda armourn (som du når via en studsmatta) är ofta botarnas mål, men du ska rikta din uppmärksamhet mot området som omger Medkitet. Plocka upp detta så får du +100 health att använda vid behov, och vänd dig sedan om och ta någon av de upphöjda gångvägarna. Båda dessa leder till en teleporter genom vilken man kan se en Quad - vilket betyder att du kan hoppa igenom och sno den i exakt rätt ögonblick. När du ser den ska du kliva igenom, plocka upp den, och sedan springa till nästa rum där en Haste väntar. Båda rummen fylls med granater så snart Quaden har plockats upp, så dröj inte kvar för länge.
Andra taktiker gäller användandet av den andra teleportern: när du hittar den så ska du vända dig om och röra vid väggen precis bakom den - där ligger en health +50 och en hemlighet. När detta är gjort så ska du kliva igenom teleportern för att sedan omedelbart gå bakåt mot väggen - släng iväg en salva från ditt Shotgun mot alla eventuella förföljare.
På ett annat ställe kan man utföra ett svårt men mycket användbart rocket-jump, upp till platsen som överblickar den svart-oranga bron. Och så har vi det lilla utomhusområdet där du kan använda den svävande studsmattan för att nå en Megahealth. Därifrån kan du, om du känner för att campa en stund, styra dina steg mot avsatsen vid dörren.

Q3DM12 - THE DREDWERKZ
Dredwerkz är ännu en jättelik nivå där du för första gången kan dominera ordentligt med en BFG 10K. Det finns två sätt att nå den på - antingen dyker du ner i undervattenstunneln som sträcker sig över i stort sett hela kartan, eller så använder du dig av den svävande teleportern. BFG-rummet är en perfekt campingplats om det är mycket folk på servern, och det hela blir inte sämre av att en Regeneration spawnar i slutet av tunneln som leder dit. Det bästa sättet att komma ifrån rummet är att använda teleportern, som leder dig till en avsats högt över den centrala gården. Därifrån kan du hoppa ner för att plocka upp Rocket Launchern, och den är också en perfekt plats för att invänta Quaden, som spawnar på marknivå något till vänster.
Megahealthen på den andra avsatsen kan du nå genom att ta någon av utgångarna på andra sidan nivån och följa dem runt. En bra rutt är att färdas via studsmattan som ligger gömd på andra sidan om Quaden. Vägen delar sig till vänster och höger ganska tvärt - den vänstra leder till BFG-teleportern, medan den högra leder till den enda övriga BFG-ammon på hela nivån.

Q3TOURNEY4 - VERTICAL VENGEANCE
Railgun är nyckeln till framgång på denna nivå, så stick direkt in i byggnaden och hämta den. När det är gjort så ska du så mycket som möjligt försöka hålla dig till de högt placerade gångvägarna - det är lättare att skjuta nedåt än uppåt, och spelare som använder studsmattorna är enkla att plocka. Megahealthen och Rocket Launchern spawnar på mellanplattformarna - det är lätt att hoppa ner på dom från höjderna. Glöm heller inte den röda armourn - på en sådan här Railgun-dominerad nivå är den extremt viktig att ha.

Q3DM13 - LOST WORLD
Det öppna området är klart det mest viktiga, då där finns en RL och en Quad som är gömd i en spricka i väggen. De många upphöjda avsatserna gör att området är idealiskt om du vill överraska fienden med ett bakhåll, och valvbågen i det centrala området är en perfekt prickskytteplats.
Teleporter-området på marknivå är ofta packat med fiender, och ett närliggande Shotgun lämpar sig väl för närstrider. Det finns även en plats där du kan utföra ett användbart rocket-jump - när du lämnar det öppna området genom valvbågen så ska du ta direkt till höger och hoppa upp, så har du bra sikt över korridoren nedanför, och över alla som försöker ta sig uppför trappan förbi de köttiga pelarna.
Om du färdas i den riktningen så ska du aldrig använda trappan. Hoppa istället in i pelaren så kommer du att märka att du kan springa upp genom den.

Q3DM14 - GRIM DUNGEONS
Ännu en BFG-dominerad nivå. Den snabbaste (och säkraste) vägen att nå den är att ta dig till den personliga teleportern, och hoppa ner i hålet bredvid den. Hoppa ner igen så för du tag på jättebössan, men se upp för campare som kan lura på avsatsen en bit bort. Du måste använda den svävande plattformen för att komma härifrån, om du nu inte hemskt gärna vill rocket-jumpa - så ta det försiktigt.
Även på denna nivå finns bara en hög med BFG-ammo - du hittar den på gården där Megahealthen och den gula amourn också huserar. Detta är en stor nivå, men mycket av underjorden är ett slöseri med tid. Håll dig till BFG:n, Rocket Launchern och sektionerna med BFG-ammo.

Q3DM15 - DEMON KEEP
BFG:n kan vara nyckeln till framgång på den här nivån, men den är svår att nå - och ännu svårare att behålla. Utomhusområdet är svaret på dina problem; använd studsmattan för att ta dig till Railgun-plattformen, och rocket-jumpa sedan till den svävande studsmattan och låt dig själv bli slungad genom luften till avsatsen med den röda armourn. Du måste plocka upp BFG:n i flykten.
Ammo finns det inte gott om. Det ligger en låda vid trappan vid de två svängande yxorna (där du även finner en Quad och en PT), men den stora lasten kan du bara komma åt genom att använda Battle Suiten (den spawnar vid ingången till fortet), och hopa ner i den glödande lavan till vänster. Ta dig till det lilla hålet i vägen, sväng runt hörnet, och plocka upp de tre lådorna. Använd teleportern vid utomhussektionen för att ta dig tillbaka till fortets ingång.
Ta dig till fortet via ramperna eller dörrarna, så når du så småningom två studsmattor. Med dessa kan du styra dig själv till Megahealthen som vilar ovanför.

Q3TOURNEY5 - FATAL INSTINCT
Tack vare den gula dimman så är synfältet begränsat på den här nivån, så ta det försiktigt. Rocket Launchern (finns i det centrala området), och Plasma Gun är vapnen som du ska satsa på, och kom ihåg att använda de högt belägna gångvägarna, så att du kan skjuta nedåt. Gå längs gångvägen och hämta Quaden, samtidigt som du lyssnar efter ljuden som avslöjar att någon är i färd med att plocka upp armour shards. Har du 3D-ljud? Då kan du tillräkna dig en viss fördel.

Q3DM16 - THE BOUNCY MAP
Detta är en liten nivå utan power-ups, och vägen till framgång går via antingen Rocket Launchern (ligger på sidan med den gula armourn), eller Railgun (på sidan med den röda armourn). All health finns i underjorden eller i en av de två anslutande sidopassagerna, trots att större delen av striden kommer att utspela sig ute i det fria. Studsa så lite som möjligt - en hoppare blir ett lätt mål för killar med Railguns. Försök också att hålla dig ovanpå den stora valvbågen, då denna utsiktspunkt erbjuder ett superbt synfält.

Q3DM17 - THE LONGEST YARD
En Railgun-dominerad nivå där nyckeln till framgång ligger i att vara först till detta vapen, och att behålla det så länge som möjligt. Använd den snabba rampen för att nå den avlägsna plattformen; därifrån är det ofta möjligt att få till några snabba frags, om du använder zoomtangenten. Om någon följer dig över så ska du via ramperna ta dig tillbaka till huvudområdet, och kom ihåg att använda den centrala studsmattan för att nå Megahealthen, om du nu skulle vara skadad.
Det stora antalet Rocket Launchers innebär att det ständigt är frenetisk aktivitet runt studsmattorna på var sida om nivån, så det är bra att ofta slänga iväg raketer mot dem. Det finns enkla frags att hämta in på det viset. Med tanke på alla Railgunners som lurar i krokarna kan det vara riskabelt att ta markstudsmattan upp till Quaden, så rocket-jumpa istället från en av de intilliggande plattformarna till den svävande studsmattan. Det är också säkert att campa en kort stund på Quad-plattformen.

Q3DM18 - SPACE CHAMBER
Detta är den största av rymdnivåerna, med otroligt jobbiga små fyrkantiga plattformar, studsmattor och gångvägar. De snabba ramperna som slungar dig till Rocket Launchern är prioritet ett - men se upp för snipers med Railguns. Ha också i åtanke att du kan springa till den röda armourn som ligger vid slutet av de små fyrkantiga plattformarna. Du måste alltså inte alltid hoppa dit. Med tanke på risken för fallolyckor är PT:n ett måste - kom bara ihåg att använda den vid rätt tillfälle.

Q3DM19 - APOCALYPSE VOID
Det stora antalet rörliga plattformar kan te sig besvärande till en början, men du måste ta dig till toppen för att nå det ultimata priset - en Railgun. Med denna i din hand så äger du nivån. Zoomen gör saker och ting lättare, och koncentrera dig på marknivån och de avlägsna plattformarna som huserar Quaden och Rocket Launchern. Ha i åtanke att det finns en respawn point på Railgun-plattformen, och att fiender lätt kan smyga upp bakom dig.
Power-upen Flight är också ett måste. Försök att nå så mycket höjd som möjligt med den, men dra inte till dig för mycket uppmärksamhet. Diskreta Railgun-skott är den rätta medicinen, och kom ihåg att kolla hur mycket tid du har kvar, så att du inte faller och slår ihjäl dig. Till varje pris måste du undvika marknivån - där finns inte mycket att hämta, och du är ett lätt mål för skyttar som befinner sig högre upp. Om det är nödvändigt så kan ett noga beräknat rocket-jump föra dig till någon av de lägre rörliga plattformarna.

Q3TOURNEY6 - THE VERY END OF YOU
En prövande nivå i såväl 1mot1-läge som när banan är fullpackad med folk. BFG 10K kan tyckas vara vapnet du ska satsa på här, men det är faktiskt Railgun som är det bästa valet. Försök att plocka fienderna från ett visst avstånd, med hjälp av zoomen. För närstrid kan det vara bra att ha med sig Rocket Launchern som också ligger på plattformarna. Studsmattan till BFG-platformen tar år på sig att skjuta iväg folk, så om du ser någon som försöker använda den så ska du försöka skjuta dem ur deras bana. Glöm bort den rörliga plattformen som leder till Megahealthen. Det är en långsam, farlig resa som med största sannolikhet kommer att få dig
fraggad.

Fusket har betyget 7.83 (6 betygssättare).

Kommentarer

Totalt 3 kommentarer:

Millen den 14/05 -06 20:02
du äger ju på att hjälpa folk! en klar 10!

Elder_Dead den 01/11 -06 08:56
tycker samma sak. det är en klar 10

linus97 den 05/02 -08 18:14
Denna var über bra asså tänk vad du räddar n00bs varje dag en stark 10

Skriv kommentar

Du måste logga in för att skriva kommentarer. Har du inget konto? Registrera ett.