Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Gears of War 2

Xbox 360
Gears of War 2
  • Genre
    Action
  • Releasedatum
    7 november 2008
  • Utvecklare
    Epic Games
  • Antal ägare
    76
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.6 9.2

Speltest av Fuska-nu

Inskickad av Fuska-nu den 30/12 -08 14:14

Handling / story / vad man gör i spelet
Efter Lightmass-bombens effekt mot Locust Horden ifrån det första spelet, överlevde de trots allt, och COG måste nu bekämpa allt större arméer av skräckinjagande monster. Årstiden har även ändrats. Det så kallade höstvädret börjar sakta inta sig mot vinterklimat istället, vilket påverkar situationerna för våra hjältar. Och mitt i allt detta tror COG att Locust har något i gärningen. De tror nämligen att Locust ska sänka deras enda och sista stad, Jacinto, för att få människorna hopp på fall, en gång för alla…
Gears of War 2 fortsätter där 1:an slutade. Ett halvår har gått sedan vi senast såg dem, och spelet börjar med att Marcus och Dom är vid huvudstadens sjukhus, på sökande efter Doms fru, Maria. Det dröjer inte länge tills de snart ska få hoppa in i kriget igen.

Spelet huvudsak är Campaign – ett storybaserat läge där man får följa och Marcus och Dom, två stycken COG-utrustade soldater som ska försöka få ett stopp på kriget. Varje bana är indelat i så kallat ”Chapters” och varje ”Act” består utav fem Chapters. Så spelet är som en bok där man bläddrar vidare till nästa sida och påbörjar en helt ny handling. Det finns totalt fem Acts i spelet och spelet varar omkring 5-6 timmar. Har du aldrig spelat Gears of War, kan jag ge dig några råd: Det är bara till att ta skydd bakom något stort och blockerande, ducka och antingen peppra sönder ett monster eller springa fram och såga ihjäl den till köttbitar. Enkelt, va?

Utifrån Campaign finns det en rejält Multiplayer-läge där man oftast hamnar efter att ha klarat av Campaign-läget. Det var just Multiplayer-läget som gjorde Gears of War-serien så känt. Där kan man välja mellan COG eller Locust och vilket ”spel” du ska spela. Det finns allt ifrån Warzone, Execution, Guardian, Wingman, Annex, King of the Hill och Submission:

Warzone: Här är det endast ett krigsfält. Man kan säga att du springer ut mot döden, eftersom  du inte kan respawna upp, utan har bara ett liv.

Execution: Likadant som Warzone, fast om du blöder ut så kan du resa dig upp igen efter ett tag.

Guardian: Här är det en i erat lag som blir ledaren. Dödas han av motståndarlaget kommer ingen av er att kunna respawna upp igen. Därför måste laget se till att deras ledare är väl skyddad!

Wingman: Du och en annan av samma person som står upp emot åtta andra män, eller monster…

Annex: En ring som ska bli övertagen för att kunna få poäng till sitt lag. När det poängen till målet är klart vinner laget.

King of the Hill: Likadant som Annex, bara det att du måste stå i ringen hela tiden för att få poäng.

Submission: Vad tänker du på när du hör ”Capture the Flag”? Jo, något i samband med att ta över en flagga, kanske? Bra. I Submission är det också en flagga som ska bli tagen och lämnas på ett speciellt ställe, men flaggan är levande… Eftersom det är en människa som ska transporteras!

Det finns även massor av andra saker som att kunna träna upp sig själv till att kunna alla grenarna i Multiplayer-läget och att kunna se vad man har utövat i spelet.

Vad jag tycker om spelet
Efter att det första Gears of War-spelet hade släppts i november 2006 uttalade sig skaparen Cliff Bleszinski något liknande: - ”Jag gråter varje gång jag ser någon spela Multiplayer-läget, när de rullar runt och har uppe sin shotgun hela tiden, seriöst!” Vilket stämde totalt. Det fanns inget som absolut var mer kraftfullare än ens shotgun som man redan hade på sig ifrån början.

Till uppföljaren bestämde sig Epiq Games att göra en ändring på det och låta taktik och andra vapen få en chans. Shotgunens kraft halverades ner, det gick söligare att ladda om, man saktar ner så fort man blir skjuten framifrån, man kan plantera granater på väggar och golv och så vidare. Så här kan man hålla på hur länge som helst, men Epiq har i alla fall förändrat något av det som var så kraftfullt och mäktigt i det första spelet.

Nu så kanske du undrade varför jag drog upp allt det. Jo, därför att den nya strategin ifrån Epiqs sida har sina brister... Till att börja med handlar det fortfarande om vem som har den bästa anslutningen till Internet. Har du en dålig en, kommer dina skott därför inte avregistreras ibland eller skjutas lika snabbt. Detta gör att en som är dålig kan ta och kötta ner den som är bra, precis som i 1:an. Att låta ens rökgranater fälla ner en på ryggen är också en riktigt dålig förändring. Så fort man reser sig upp igen kommer man antingen att bli sågad till köttbitar av någon som står med motorsågen i högsta beredskap på, eller till en stor blodfläck av en shotgun. Men en sak som de däremot har ”förbättrat” är att man nu på ett sätt kan undvika om något kommer springandes emot en med motorsågen igång. Ta då själv och starta upp motorsågen för att få dem att kollidera ihop, och utöva en duell över din motståndare, där den som snabbast trycker på B-knappen kommer stå kvar, och den andra ligga i köttdelar… Meningen med allt det här är att jag kan hålla på ett bra tag med hur allt har förändrats sedan det första spelet med mera.

Men det där var bara i Multiplayer-läget. Men hur ligger det till med Campaignen, då? Jo, Campaignen är helt makalös i skillnad med den ifrån det första spelet. Nu kan man åka i fordon, allt är större, med arméer och så, och knappast något blir lika enformigt och tråkigt som i föregångaren. Det var det här som Epiq Games ville nå ut med i det första spelet: Ett välbaserat och bra story-läge som kan spelas om och om igen, utan att man lägger ner det. Och de nya karaktärerna i COG är välgjorda till minsta detalj.
Men det är just därför allting går snett med det här spelet… Jag menar, det var ju ingen som förälskade sig i det första Gears of Wars Campaign-läge. Där var det Multiplayer-läget i högsta hå som gällde. Nu är det tvärtom. Gears of War 2 bjuder ut allt det bästa i Campaign-läget, vilket var förbluffande bra! Men frågan är inte om det kanske skulle ta och vara lite längre. 5 timmar gör en inte direkt spelglad, men som tur är spelar man gärna om det en till gång. Men vad har då hänt med Multiplayer-läget i tvåan? Jo, det är fortfarande en riktigt bra del i spelet, men så dåligt genomförd... Så fort jag förlorar en match hör jag bara en massa klagelser ifrån mitt lag att allting gick si och så och att det är sista gången de spelar det. Vilket jag kan förstå. Den nya taktiken som man måste lägga upp i varje lag kan bli rent ut sagt skit, ibland. Ibland kan man bara inte ta sig förbi motståndarna, hur man en försöker. Ibland är det de som är sämre som tar och vinner över de bättre. De nya ”spelen” i Multiplayer är mycket väl genomförda men kräver som sagt en sjukt massa taktik. Och det var det ingen älskade i ettan. Där var det bara att ha uppe sin shotgun, hoppa runt lite och ta den man tog. Mycket enkelt med andra ord för en nybörjare. Mycket kaos i tvåan nu...

Epiq Games gjorde något som inget spelbolag egentligen ska få göra: De gjorde som de själva ville, och struntade i sina fans viljor för det mesta. Okej shothunen är borta, men den har nu ersatts med flygande rökgranter här och där som gör att man faller ner på marken, och bara väntar på att resa sig upp mot döden.

Betyg till spelet
Grafik: 10
Makalöst vacker… Unreal Engine 3 återkommer ännu en gång med häpnadsväckande grafik! Blodet får mig att må dåligt, seriöst.

Spelkänsla: 9
Kontrollen har inte förändrats ett dugg på 360-dosan. Ducka och ta skydd är det enda man behöver ha i sinnet, och den nya stilen på hur karaktärerna rör sig för en applådera.

Ljud: 10
Coola karaktärsröster, coola kommentarer, våldsamma ljudeffekter och dramatiska operaspelningar gör spelets ljud oövervinnerligt!

Hållbarhet: 8
Campaignen räcker runtom 5 timmar, sedan väntar Multiplayer-läget för de flesta. Men man kan också spela om spelet någon gång mer. Multiplayer-läget är däremot ett ganska stort nederlag, så om du är riktigt, riktigt sugen på ett bra online-spel kan man väl säga att det här håller dig i liv i ett par månadet.

-----------------

Gears of War 2 levererar det som man förväntade sig, men frågan är om kanske konceptet blev lite väl för stort och taktiskt.

Totalbetyg: 9.3 Ljud: 10 Grafik: 10 Hållbarhet: 8 Spelkänsla: 9