Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inEternal Sonata

Xbox 360
Eternal Sonata
 • Genre
  Rollspel
 • Releasedatum
  19 oktober 2007
 • Utvecklare
  Tri-Crescendo
 • Antal ägare
  9
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.1 6.7

Speltest av Majora

Inskickad av Majora den 31/10 -09 15:57

Handling / story / vad man gör i spelet
Frédéric François Chopin Var en känd polsk kompositör som levde i början på 1800-talet. Han var en mästare på att spela piano och har skapat många kända verk. Han brukar av vissa kallas för "Pianots poet" och visst håller man med om detta när man lyssnar på hans kompositioner.

Chopin levde ett kort och hårt liv kantat med dålig hälsa och ett krig som skulle komma att splittra både familj och vänskaps-band. Många tror att detta hårda liv gav honom den inspiration som krävdes för att skapa så utsökta kompositioner han kommit på.

Hur kommer det då sig att jag skriver om denna kompositör i ett speltest på fuska.nu? Svaret på denna fråga är enkel då detta spels kärna handlar om just Chopin. I "Eternal sonata" utspelar sig handlingen i två olika världar: I den ena finner vi en svårt sjuk Chopin till sängs på sin dödsbädd med vänner och familj som vakar över honom. I den andra finner vi en värld i fara, den onde Count Waltz har otäcka planer på att ta över hela denna underbara värld som finns i Chopins drömmar.

Chopin befinner sig alltså i sin egen dröm där han träffar på ett gäng annorlunda invånare som alla har sina filosofiska synpunkter att komma med. En av dessa är den unga och naiva flickan Polka som med sina oskuldsfulla ögon ser den gråa verkligheten i en värld full av färger med acceptans i sitt hjärta. Hon är medveten om att hon har en obotlig sjukdom och kommer snart att dö i blott fjorton års ålder men hon ämnar se hela världen innan det är dags. Frågan är om det inte är för sent?

Vad jag tycker om spelet
Man kan lugnt säga att "Eternal sonata" är ett spel med groteskt vacker grafik. Den härliga celshading-grafiken kombinerat med extremt vackra färger ger spelet det liv och den gnista ett spel behöver för att fungera.

Det tråkiga är att spelets handling inte är lika fin som grafiken vilket gjorde mig rätt så besviken. Jag väntade hela tiden på det här kritiska ögonblicket då storyn når en viss "kulmen" då man med hela sitt hjärta känner med de som är med i spelet, men detta inträffade aldrig. Det är så synd då spelet har den kapaciteten att kunna leverera en sådan cutscene där man bara känner.

När det gäller spelets olika cutscenes är det en hel del. Gillar man sådana spel med otroligt många sådana är "Eternal sonata" ett spel för dig.

Chopins olika kompositioner genomsyrar detta spel med bravur. Piano är ett väldigt vackert instrument att lyssna på, speciellt när det är Chopins verk som spelas. Slutlåten i detta spel är speciellt den helt underbar att lyssna på!

Stridssystemet i spelet är ganska enkelt att förstå sig på och ännu enklare att utföra. Du har en viss tid på dig att springa fram till fienden och slå denne så många gånger du kan. Slutligen kan du använda en specialattack som delar ut olika massiva mängder skada. Det tråkiga med detta system var att bossarna var alltför enkla att göra slut på. Svårighetsgraden hade gärna fått vara högre.

Betyg till spelet
Grafiken är helt otroligt vacker. Karaktärerna, de olika områdena, miljöerna, ja allt bara gnistrar som diamanter! Man märker att utvecklarna har lagt ner mycket arbete som givit goda resultat! En tia, utan tvekan!

Spelkänslan hade också fått en tia om handlingen inte hade varit så dålig som den är. Vissa cutscenes i spelet är dock väldigt fina vilket ger lite pluspoäng men i det stora hela nöts spelkänslans poäng ner en aning. En femma för spelkänslan.

Musiken är underbar då allt Chopin rörde vid blev till guld verkade det som. Hans kompositioner kanske inte passar alla men dagens ungfomar mår nog bara bra av att lyssna lite på klassisk musik. Smart drag att kombinera tv-spel med klassisk, vacker musik med andra ord. Motoi Sakuraba (gjorde bland annat musiken till Baten Kaitos-spelen) har även han gjort några låtar till spelet. En av favoritlåtarna är "Pyroxene of the heart" som är en väldigt känsloladdad och mäktig låt. Den passar alltså detta spel perfekt! Ljud/musik får en stabil åtta.

Ja, vad säger man då om hållbarheten. Jag tror jag måste väga samman det positiva och det negativa för att få fram en rättvis produkt.

Det positiva: Musiken, grafiken och själva känslan detta spel inger en.

Det negativa: Den platta handlingen, att spelet var lätt att bemästra och att det inte var så långt heller. Jag lyckades klara detta spel på kanske femton timmar som mest och det duger inte. Jag förväntade mig minst 30 timmars spelande innan det skulle vara klart.

Hållbarheten har sina sprickor i fasaden och visst slätar grafiken och musiken över det hela lite grann men tråkigt nog syns de fortfarande. Därför får hållbarheten en femma den också.

"Eternal sonata" är ett vackert spel med brister. Det är alltså väldigt humant egentligen då det reflekterar oss människor på ett fint sätt. Vi är inte heller perfekta men ändå försöker vi sträva efter perfektion. Spelet är även väldigt filosofiskt. Karaktärerna tenderar att ha långa filosofiska samtal om allt och inget i "Eternal sonata" vilket jag som älskar filosofi uppskattar men det kanske inte är lika kul för en 12-åring.

Därför blir slutprodukten av "Eternal sonata" följande: Ett vackert och underbart spel fyllt till bredden med charm och magi men som även har sina svarta skuggor och brister efter sig.

Frédéric François Chopin - 1810 - 1849

Totalbetyg: 7 Ljud: 8 Grafik: 10 Hållbarhet: 5 Spelkänsla: 5