Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inRatchet & Clank: Quest for Booty

Playstation 3
Ratchet & Clank: Quest for Booty
 • Genre
  Action
 • Releasedatum
  21 augusti 2008
 • Utvecklare
  Insomniac Games
 • Antal ägare
  19
 • Utvald recension
  -

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
7.1 5.3

Speltest av Apower

Inskickad av Apower den 09/06 -11 17:47

Handling / story / vad man gör i spelet
Som troget fan av denna spelserie så tar jag nästan för givet att alla känner till vad och vilka spelen kretsar kring. Jag lovar att inte göra det i den här recensionen.

Sådär, nu var förorden avklarade. Hur som helst så tänkte jag börja med att berätta om denna magiska spelserie i stort. Den handlar om Lombaxen Ratchet och han tillgivna kompanjon, roboten Clank och deras kamp mot klichéartade skurkar som av någon anledning alltid vill ta över galaxen. Olyckligtvis är det här ett av de få spel i serien där Clank inte är med, för målet med spelet är nämligen att hitta honom.

Ratchet vet knappt någonting om var Clank är, allt han vet är att det är Sonierna som ligger bakom. Ett folk som ser ut som små robotar, och som ryktas vara de som håller ordning på galaxen. Enligt legenden så hade piraten Darkwater god kontakt med detta folk. Piraten är dock död sedan lång tid tillbaka, vilket långt ifrån underlättar för Ratchet. Det enda alternativet Ratchet har är att ta hjälp av andra pirater för att hitta Darkwaters mystiska karta, men det är knappt ett alternativ, ty pirater är inte särskilt samarbetsvilliga.

Spelet beskrivs bästa som ett barnvänligt skjutspel och kretsar mycket kring Ratchets desperation att hitta Clank, och han dårskap hela tiden i sin jakt, vilket gör att han bara sätter sig i onödiga knipor.

Fiender besegrar man genom att antingen använda Ratchets lite speciella skiftnyckel, eller använda något av de vapen som finns att tillgå. Till skillnad från tidigare spel i serien så köper man varken vapen eller ammunition utan det får man ordna på andra sätt. Vapnen är precis som alltid väldigt fantasifulla, men smått komiska effekter, även om de är ett urval av de som fanns i det föregående spelet i serien, vilket är rätt synd.

Som jag nämnde tidigare så är målet med spelet att finna, och rädda Clank. Tyvärr tar spelet ut innan det. Jag ber om ursäkt att jag avslöjar det, men det är ett så obeskrivbart stort minus för spelet så att det vore elakt av mig att inte avslöja det. De andra spelen i serien har i regel varit långa och innehållit en mängd olika pussel att lösa. Inte sådana pussel man lägger, alltså, utan mer kluringar. Detta spel tar istället runt en timme att klara och är extremt enformigt. Det tar dessutom slut mitt i storyn, vilket kan jämföras med de andra spelen i serien som näst intill jobbigt långa, vilket dock endast är charmigt.

Vad jag tycker om spelet
Jag gillade spelet tills det tog slut och det tror jag ni också kommer göra. När man tror att spelet bara börjat, ja, då tar det slut. Att bara tjata om hur kort spelet är skulle eliminera värdet av speltestet, därför ska jag nu övergå till resterande bedömningspunkter.

Storyn är långt ifrån fantasifull och nytänkande, om man ska gå rakt på sak. Man ska hitta och rädda en vän. Inte särskilt nytt, om ni frågar mig. Den håller i alla fall.

Om man tittar nyhetsmässigt är det väldigt skralt. Det enda nya är att man kan skjuta iväg spetsen på skiftnyckeln för att ta tag i grejer, vilket utnyttjas väl i spelet.

Sammanfattningsvis måste jag tyvärr medge att spelet känns framhostat och ogenomtänkt, och jag spekulerar i att det kanske mest är tänkt för att finansiera nästkommande spel i serien, som jag ännu inte spelat.

Betyg till spelet
Grafiken är i HD precis som alla andra spel till konsolen (Playstation 3). Banorna är tyvärr inte lika fantasifulla som i tidigare spel, och miljöerna är ännu sämre. Betyget landar dock till slut på en sexa för att vissa explosionseffekter är så pass bra som de är.

Spelkänslan är medelmåttig och hyfsat oförändrad mot tidigare spel. Det enda nämnvärda här är väl att hoppen känns märkliga då man inte kan använda Clanks jetpack.

Nu, till min favoritdel i just detta spel, ljudet. Egentligen är det inget speciell, men låten som används genomgående i spelet är så otroligt medryckande att det inte är sant även om den andas "Pirates of the Caribbean".

Hållbarheten är enligt mig värd minuspoäng. Eftersom spelet tar slut efter en ungefär en timmes spelande och det inte finns ett onlineläge eller liknande så håller spelet bara den timmen.

Totalbetyg: 5.3 Ljud: 9 Grafik: 6 Hållbarhet: 1 Spelkänsla: 5