Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Resident Evil 4

Playstation 2
Resident Evil 4
  • Genre
    Action
  • Releasedatum
    4 november 2005
  • Utvecklare
    Capcom
  • Antal ägare
    131
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9.1 9.3

Speltest av Fuska-nu

Inskickad av Fuska-nu den 15/07 -10 00:25

Handling / story / vad man gör i spelet
Namn: Resident Evil 4 (släpptes i Japan under namnet Biohazard 4).
Genre: Survival Horror (sv. överlevnadsskräck). En slags genre som skapades just av skaparna för Resident Evil.
Åldersgräns (PEGI): 18+
Utgivningsdatum: Utkom första gången i Nordamerika 25 oktober 2005 och släpptes därefter i Europa 4 november 2005.
Producent: Hiroyuki Kobayashi.
Utgivare: Capcom.

Jag skulle vilja påpeka att det här spelet innehåller svordomar, detaljerat och brutalt våld samt skräckscenarion som kan lämna den mest hårdnackade med mardrömmar. Detta spel har inte för intet utnämnts till ett av världens mest skrämmande spel.


Spelet grundar sig på att Leon Scott Kennedy har blivit upptagen i U.S Secret Service efter att de har sett hans handlingar i Racoon City. Leon har nu satts på uppdraget att återta presidentens dotter, Ashley Graham, som blivit kidnappad av en mystisk sekt. Ett uppdrag som visar sig bli mycket mer komplicerat än vad det såg ut att vara.

Leon reser till en bergsby i Europa där Ashley senast har blivit sedd och det är där spelet börjar. Han drabbar samman med de vildsinta byborna som inte verkar helt mänskliga och som hän ger sig åt sekten ”Los Illuminados” (som är spanska och betyder ”De upplysta”), sekten som även kidnappat Ashley. Det visar sig att en viss Osmund Saddler ligger bakom sekten som dyrkar en viss parasit kallad ”Las Plagas”. Han har forskat och tagit reda på att parasiten finns under ett slott i närheten av byn. När han beordrar byborna att gräva upp dessa fossiler kommer det fram att parasiterna bara legat i dvala och infekterar arbetarna som i sin tur infekterar resten av alla de som bor i byn.

Bland det som Leon kommer att få möta i det här spelet är motorsågsbeväpnade tanter, blinda men livsfarliga fångar och flygande, osynliga insekter. Allt detta och mycket värre.

I spelets början anländer Leon till byn iförd en 9mm och ett hagelgevär med tillhörande ammunition samt en ”aidspray” som återställer allt liv hos Leon. Han får med sig instruktioner på vad som ska göras, samt instruktioner om hur spelkontrollen skall skötas. Därefter sätter spelet igång med till en början en mjukstart. Sen är det igång.

Under spelets gång kommer Leon att kunna handla vapen eller uppgraderingar till sina gamla vapen, fler aidsprays o.s.v. av en man med sin igenkänneliga blå fackla som dyker upp lite varstans i spelet. Pengar får Leon av saker han hittar och säljer till gubben med blå facklan. Så det kan vara värt att leta upp och pussla ihop alla skatter på vägen.

x Favorit citat x
Luis Sera: [efter att han avfyrat sin pistol] Did you send those invitations?... I told you no more than fifty people!

Ashley Graham: [till Ashleys förtret har de just räddat sig genom att hoppa nerför ett sopnedkast] Are you out of your mind?
Leon S. Kennedy: I knew you’d be fine if you landed on your butt.

Leon S. Kennedy: [byborna, som till för en sekund sen försökte döda honom, lämnade scenen direkt efter att en klocka ringde] Where’s everyone going? Bingo?

Ramon Salazar: I’ve sent my right hand to dispose of you.
Leon S. Kennedy: You right hand comes off?

x Karaktärer x
Leon Scott Kennedy – är huvudkaraktär i spelet. 6 år efter utbrottet av virus i Racoon City blir han åter kallad till ett uppdrag, att rädda presidentens dotter. Kallblodigt slår han sig fram för att säkra Ashley Grahams framtid. Under spelets gång märker man att han inte är känd för att ge de mest fyndiga replikerna, men ironiskt nog passar en del repliker riktigt bra för stunden.
Ashley Graham – är presidentens dotter som på väg hem från college blir kidnappad av sekten ”Los Illuminados”. Hon blir räddad av Leon S. Kennedy och medan de försöker fly motarbetar de samtidigt Saddlers planer. Eller snarare är det så att hon tar kommandon och utför simpla uppgifter på uppdrag av Leon. Under en väldigt kort tid av spelet får man spela som Ashley. Ashley har blivit omtalad som en karaktär som saknar personlighet, och även rankad som en av TV-spelens mest irriterande karaktärer, antagligen eftersom Leon under spelets gång måste rädda hennes skinn oräkneliga gånger.
Osmund Saddler – är ledaren för sekten ”Los Illuminados” som är skyldiga till Ashley Grahams kidnappning. Saddler planerar att infektera presidentens dotter med ”Las Plagas” för att sedan skicka tillbaka henne till U.S.A där hon kan smitta viktiga personer i regeringen. Det skulle leda till att Saddler får makt att styra över regeringen och därmed ta över delstaterna. Han använder ”Las Plagas” för att infektera och kontrollera en lokal slottsfogde och en by. Hans planer blir dock störda av Leon, Ada och Luis.
Luis Sera - är en europeisk forskare som känner byn där allt utspelar sig som sin egen hand, förr jobbade Sera med Saddler eftersom han som forskare var intresserad av Saddlers projekt med parasiterna ”Las Plagas”. Men när Sera upptäckte Saddlers syfte med projektet började han dra sig ur och försöka sabotera. Leon får mycket hjälp av Sera under spelets gång och får ledtrådar till vad som egentligen pågår av anteckningar som Sera lämnat efter sig på platser i slottet.
Ramon Salazar – är en slottsfogde som äger slottet som hyser ”Las Plagas” under sin grund. Hans avlägsna släktingar är ansvariga för att parasiterna stängdes in därnere men Saddler övertalar Salazar att gräva upp dem igen vilket orsakar en spridning av parasiterna hos den närliggande byn. Salazar har en viktig roll i spelet då han orsakar en del problem för Leon.
Ada Wong – är en mystisk kvinna som dyker upp i spelet på oväntade platser och kommer ibland med hjälp och ibland tvärtom.
Ingrid Hunnigan – är Leons radiokontakt genom spelet och ska ge honom råd, hon hjälper också spelaren i början med att komma igång med alla funktioner.
Jack Krauser – är en legosoldat som är hyrd av Saddler, från början arbetade han för U.S.A.’s regering och var samtidigt Leons vän, men antogs dö i en helikopterkrasch. Krauser har egentligen inget intresse för Saddlers idéer utan jobbar i hemlighet för en annan organisation…

Vad jag tycker om spelet
Jag tycker att spelet är enormt adrenalinframkallande. Man vet aldrig när byborna hoppar fram. Efter de första gångerna lär man sig att vara på sin vakt, och att alltid behöva tänka på att Ashley ska vara i trygghet gör inte det hela bättre. Men när man äntligen klarat ut spelet och kan andas ut upptäcker man att det är ett riktigt bra spel man har till sitt Playstation 2.

Betyg till spelet
x Grafik
Grafiken är mycket bra för att vara till den här spelkonsolen, PS2. Bättre grafik kan det nog inte bli. Miljöerna känns lika smutsiga som det är meningen och byborna lika "snuskiga".

x Spelkänsla
Det är en behaglig tredjepersonsvy detta spel är konstruerat i. När Leon springer är kameran lätt flygande bakom, och när det kommer till att sikta med pistol eller använda kniv hamnar kameran precis bakom Leons axel. Man får en känsla av att alltid vara med Leon i hans uppdrag. När Leon blir skadad sjunker han ihop mer och mer ju större hans skador blir vilket ger en känsla av verklighet.

x Ljud
Ljudet är bra. Ett minus, eller plus, är att det alltid utan undantag börjar spela en viss musik när en grupp eller enstaka bybor närmar sig. Annars tycker jag ljudet är skickligt pålagt, speciellt längre in i spelet där Leon möter en muterad varelse vars andetag du hör långt innan du ser den.

x Hållbarhet
När du spelat ut Easy låser du upp Normal och extra spel som Assignment Ada: Separate Ways och ett fem delar långt uppdrag, Ada’s Report, där man får följa Ada Wongs perspektiv genom spelets gång. Det öppnar upp och besvarar många frågor man fått under spelet som Leon S. Kennedy. Man låser även upp spelet The Mercenaries där man kan spela som olika karaktärer från hela spelet i ett hisnande minispel som går ut på att ta kål på så många bybor som möjligt under en viss tid.

Under den svårare graden Normal kommer det inte fler infekterade bybor, men spelet har utvidgats och gångar som varit låsta öppnas upp och ger nya svårigheter. Efter spelomgången Normal öppnas graden Proffesional, där man kommer till byn endast utrustad med ”handgun” och mindre ammunition samtidigt som byborna ökat i antal, vilket gör det hela betydligt svårare. Under svårighetsgraderna låser du även upp vapen och nya utstyrslar till både Leon och Ashley.

Resident Evil 4 är kort sagt ett spel som håller i många timmar och kan spelas upprepade gånger!

Totalbetyg: 9.5 Ljud: 9 Grafik: 10 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 9