Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inGrand Theft Auto: San Andreas

Playstation 2
Grand Theft Auto: San Andreas
 • Genre
  Action
 • Releasedatum
  29 oktober 2004
 • Utvecklare
  Rockstar North
 • Antal ägare
  2020
 • Utvald recension
  -

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.8 9

Speltest av OOna_Blaja

Inskickad av OOna_Blaja den 07/05 -06 09:38

Handling / story / vad man gör i spelet
•Grand Theft Auto: San Andreas•

• En helt vanlig onsdag år 1992 får Carl Johnson, CJ, reda på att hans mamma har dött. Han reser därför tillbaka till sin hemstad Los Santos för att medverka på hennes begravning. Men allt går inte riktigt som planerat, eftersom en viss polis vid namn Tenpenny stannar Carls taxi och arresterar honom, och sedan tar med honom på en liten biltur in i Ballas områden och kastar ut honom i hopp om att CJ ska bli dödad. Men Carl hittar snart en cykel som man ska cykla till hans gamla hem med. Därifrån ska man sedan köra till begravningen och träffa hans gamla polare och rästen av hans familj.
Efter några dagar i spelet så lär CJ känna många gamla och även nya vänner. Han blir mer och mer respekterad på gatan och kommer därför att så småningom bli väldigt kriminell igen, som han hade varit för fem år sedan.

• Karaktärerna i spelet uppkommer ju längre in i spelet man kommer. Här följer några av Carls polare i början av spelet:
· Sean Johnson "Sweet": Carls bror, han och CJ sviker aldrig varandra.
· Melvin Harris "Big Smoke": En god vän till CJ, han kan man alltid lita på.
· Lance Wilson "Ryder": Han och CJ gör många tokigheter tillsammans.
· Kendl Johnson: Carls syster, hon är ofta tillsammans med Cesar.
· Jeffery "OG Loc": En galen GSF medlem som gillar att rappa.
· Cesar Vialpando: Förälskad i Kendl, och gillar bilar.
· Tenpenny: Detta är polisen som alltid håller ögonen på CJ.

• Spelet består av ett enda gigantiskt landskap, som kallas för San Andreas. När man spelar spelet så går det inte på tid, utan i stället så har man friheten att göra precis vad man vill. T.ex. Sno bilar, bli jagad av armén, spela på hästar eller på ett kasino, gå till en pub för att spela biljard, gå på gym, köp kläder, överta nya territorium, gå på restaurang eller till ett snabbmatsställe, träna dig på att simma, döda människor, göra självmord, gå till en dansklubb, var med dina flickvänner, gå och klipp dig osv, osv....... Med andra ord så kan du göra precis vad du vill!
Här följer lite information om hela landskapet:
-Los Santos: Det var här som spelet började, här lär man sig grunderna för spelet och får mycket respekt. Men det finns också en hel del svordomar här.
-Landsbygden: Hit kommer man efter att ha räddat livet på Sweet, i den stora striden under motorvägen. Här finns frisk luft och ett jättelikt berg.
-San Fierro: Efter att Catalina har lämnat CJ med en äganderätt, till ett ruttet garage i denna stad, så åker man hit. Här får CJ många nya polare.
-Öknen: När stormvarningen äntligen är över så kommer en gubbe att ringa dig välkommen till sin ranch. På detta stora område finns massor av het sand, och även en militärbas.
-Las Venturas: Efter ett par dagar i öknen så har du slutligen hittat hit. Detta är paradiset för alla spelgalna personer... Men se bara till så att du inte får ett pris på ditt huvud.

• Äntligen så kan två personer spela samtidigt i ett GTA spel. När man ska spela i ett flerspelarläge så måste man först söka upp en flerspelarläges ikon, som finns överallt i spelet, och de kan innehålla allt ifrån att bara gå omkring på gatan till att göra små uppdrag. Innan man börjar att spela så måste den andra spelaren först välja spelkaraktär, som varierar beroende på vid vilket ställe som man har hittat ikonen finns, de alternativgivna karaktärer man får kan vara allt från vanliga medborgare till egna gängmedlemmar och alla har dom förstås olika färdigheter.
När man sedan spelar i det läget när man bara ska gå omkring så har man ingen tid på sig, vill man sedan använda ett fordon så kan man bara använda ett i taget, som tur är så kan man rekrytera till sig ett par gängmedlemmar också. Men de andra saker som inte går att göra i detta läge är att inträda i byggnader, göra vanliga uppdrag och att sikta mot varandra. De speciella saker som man kan utföra i detta läge är dock att hugga av Carls huvud. När man sedan slutligen vill avsluta detta flerspelarläge så måste man antingen öka sitt avstånd från varandra eller döda en av spelarna... Detta spelläge är något som alla borde pröva!
OBS! Denna spelfunktion finns inte med i PC versionen.

• Detta Grand Theft Auto spel är mycket, mycket bättre än sina tidigare spel... Ja, det slår t.o.m. sin stora föregångare GTA: Vice City. Här ska jag nu berätta lite om uppgraderingarna.
Grafiken i GTA 3 och Vice City var exakt lika, men här har man nu bytt ut den till en mer häftig och verklighetstrogen upplösning och miljö. Man har t.ex. ändrat på regnet och blodet som förut alltid stänkte på tv –rutan, för nu öser regnet bara vackert ner. Man störs inte heller längre utav att aldrig kunna se hela bilden när man åker bil, utan nu så behöver du helt enkelt bara använda den högra analogspaken... Men varför ändrade man på det? Jo, det var p.g.a. alla de nya funktioner till spelet. Så nu kan man t.ex. använda ▲ och ▼ när man ska byta radiokanal och trycka på högerpil -knappen när man ska spola framåt i spelet där man sist hade varit innan man dog. När man är gående så kan man nu dessutom sikta fritt i luften och även med två vapen samtidigt, vilket gör det hela mycket roligare och bättre, och man kan nu även säga positiva och negativa saker när man använder vänster och höger tangenterna.
Saker som inte ännu har kommit fram i texten är att man har ändrat på livets procentform till en lite mer normal statistik, spelet går nu på veckodagar, det finns fortfarande inte någon slags onödig svårighetsgrad att välja mellan och att du nu kan uppgradera din status för karaktären, CJ, precis som i det verkliga livet. Din status består i huvudsak av Respekt, kondition, muskler, fett och utstrålning. Men det finns även annat som vapenskicklighet, lungkapacitet, körskicklighet, lycka osv... Såsom man antagligen nu borde veta, efter denna recension, så finns det alltså massor av olika funktioner och finesser till detta världsklassiga spel.

Vad jag tycker om spelet
Enligt mig så är GTA: San Andreas det bästa och största spel som någonsin gjorts till Play Station 2, eftersom det troligtvis kommer att dröja flera år innan något annat spel blir lika bra och roligt som det här. Jag tror t.o.m. att bara en uppföljare skulle kunna slå detta spel, så Rockstar Games har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med detta spel.

Betyg till spelet
Grafik: Typisk GTA grafik i detta spel, men i en lite nyare och mycket bättre stil...

Spelkänsla: Hela spelet bygger på verklighet... Du kommer verkligen att känna dig som hemma.

Ljud: Mycket bra radio musik i spelet, ljudet är också ganska bra. Trots vissa undantag.

Hållbarhet: Detta spel håller i åratal.

Totalbetyg: 9.5 Ljud: 9 Grafik: 9 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 10