Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inCrash Team Racing

Playstation
Crash Team Racing
 • Genre
  Racing
 • Releasedatum
  1999
 • Utvecklare
  Naughty Dog
 • Antal ägare
  313
 • Utvald recension
  -

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.7 8.3

Speltest av baa_baa

Inskickad av baa_baa den 09/09 -05 10:18

Handling / story / vad man gör i spelet
Crash Team Racing.
Naughty Dog/Universal

Crash Team Racing är ett bilspel som påminner lite om Mariokart. Namnet Crash Team Racing kommer ifrån Crash Bandicoot. En varelse som finns i tidigare spel, till exempel "Crash Bandicoot", "Crash Bandicoot 2 Cortex Strikes Back" och "Crash Bandicoot III Warped!"

Crash Team Racing går först och främst ut på att klara The Adventure (=äventyret) där man kör en bana i taget för att vinna pokaler och sedan kan man vinna "Relics" och "CTR-Brickor" som jag går in på mer sen.

Här kommer lite information om The Adventure:

::::: Att Vinna Pokaler :::::

När man kör Adventure så väljer man först vilken karaktär man ska vara. Detta måste man välja med omsorg eftersom man inte kan ändra det när man väl börjat. Det finns åtta olika karaktärer att välja på:
Crash Bandicoot & Dr. N Cortex. - Dessa två förare är medelbra på de tre olika sakerna man mäter. Speed, (=snabbhet) Acc. (=acceleration) och Turn (=sväng).
Deras färdigheter ligger precis i mitten.

Coco Bandicoot & Dr. N Gin är medelbra på snabbhet, ganska dåliga på att svänga men de har enormt bra Acceleration.

Tiny Tiger & DingoDile är usla på att svänga, halvbra acceleration men fantastisk snabbhet.

Polar & Pura är riktigt långsamma, halvbra acceleration men grymma på att svänga.

När man sedan börjar kör man först runt på en liten karta. På kartan så finns det banor, ett Load/Save-ställe, en prispall och ett bossgarage. Det finns ca 4 banor på varje karta eller värld som man också kan kalla det. När man klarat dessa banor så låser bossen upp sig. Till exempel på den första världen så heter bossen Ripper Roo. En galen figur som slänger ut massa TNT-lådor, som du får veta mer om sen. Bossen spelas på en bana man tidigare spelat på den världen, i det här fallet så heter banan man kör på Roo's Tubes. Varje boss gör någonting annorlunda som de vanliga förarna man kör mot på de vanliga banorna inte gör. Roo slänger ut TNT-lådor som jag sa. Han är också ganska mycket snabbare än andra förare. Om man klarar bossen så får man en nyckel, då kan man låsa upp en ny värld, med nya banor och en ny boss. Sedan fortsätter det så här tills man är vid den sista bossen. Men för att spelet inte skull vara så enformigt har man lagt till två andra saker.

Relics & CTR-Brickor:
När man vunnit en pokal på en bana så kommer två nya saker man kan vinna på den banan. Den ena saken är en Relic. Detta är som en liten statyett och för att vinna den ska man klara banan på en viss tid.
Ute på banan finns massa lådor utspridda som det står 1,2 eller 3 på. Siffran står för hur många sekunder som klockan kommer att stanna om man kör på lådan. Så om man kör på en låda som det står 2 på. Stannar klockan i 2 sekunder. Ganska logiskt. Det finns tre olika sorters relics. Blåa som är lättast att få. Guldiga som är lite knepigare att fixa. Och Platina som är extremt svårtagna. För att klara platina måste man nästan ta alla lådor eftersom tiden då har stannat väldigt mycket, men inte bara det. Om man tar alla lådor på banan så blir sluttiden man får, 10 sekunder mindre. Om man går in på 1,30,00.
så blir tiden 1,20,00. När man kör om relics möter man inga andra. Men när man kör om CTR-Brickor då möter man oftast några andra.

CTR-Brickorna vinner man om man vinner på banan och tar alla 3 bokstäver som ligger gömda någon stans på banan. Bokstäverna är C, T och R. Det är därför det heter CTR-Brickor och bokstäverna står för Crash(C) Team(T) Racing(R). CTR-loppet är precis som ett vanligt lopp, men man ska ta bokstäver också. Bokstäverna är för det mesta gömda på olika genvägar på banorna, så man måste använda sin fantasi om var de skulle kunna vara någon stans. Ibland ser man dem men når dem inte, så man får tänka till lite, att det kanske finns ett annat sätt att nå dem. Detta är specialsakerna, men till mesta del så handlar det ju om

De riktiga loppen:

När man kör ett vanligt lopp så möter man sju stycken andra. Det vill säga man möter de som man inte valde i början. Det finns goda och det finns goda. Hälften är goda, och hälften är onda. De goda är:
Crash Bandicoot, Coco Bandicoot, Polar och Pura.
De onda är:
Dr. N Cortex, Dr. N Gin, Tiny Tiger och DingoDile. Även alla bossar är onda. Detta har ingen större betydelse men när man kör loppen och får en så kallad mask så ser de olika ut när man har en ond eller en god karaktär, men som sagt det har ingen större betydelse.
Vad är då en mask?
Jo, det är ett vapen man får om man kör in i en vapenlåda. Det finns två olika lådor när man kör ett vanligt lopp. Den ena lådan så finns det vapen i. Det är ganska många olika vapen och jag tänkte berätta lite om dem. Men först så måste jag berätta om den andra sortens lådor. Den andra lådan finns det så kallade Wumpafrukter i. Dessa frukter påminner om äpplen. Om man har över 10 stycken frukter så blir alla vapen mycket kraftfullare och man åker något snabbare. Nu ska jag berätta om alla vapen:

Olika Vapen:

Krukor: En grön kruka som man lägger ut på banan. Kör någon på den så snurrar den runt, och tappar fart. Om man har över 10 wumpafrukter blir krukan röd och om man kör in i den får man ett svart regnmål över sig och det gör att man kör jättelångsamt ett tag. Håller man in framåtknappen skjuter man den framåt.
TNT: En röd låda som det står TNT på. Om man kör på den så landar den på huvudet och en nedräkning börjar. När den har räknat ner helt sprängs den och man själv sprängs också men man kan köra vidare lite senare men man har tappat tid. Om man har över 10 wumpafrukter så är lådan grön och det står Nitro på den. Kör man in i den sprängs man direkt. Varför är då Nitron bättre än TNT:n?
Därför att, om man har en TNT på huvudet så kan man hoppa bort den. Klickar man på hoppknappen hela tiden så flyger TNT:n av och man klarar sig oskadd. När det gäller Nitron så sprängs man bara om man kör in i den.
Bowlingbomber: En bomb som man skjuter iväg och man får sikta noga, annars missar man. Har man 10 wumpafrukter så skjuter den kraftigare. Man kan också ibland få 3 stycken bomber på en gång.
Målsökande robot: Missiler som är självsökande, skjuter du ut en missil så träffar den personen som åker framför. Man kan också få 3 stycken sådana på en gång. Att ha 10 wumpafrukter gör att missilen går snabbare och siktar bättre.
Turboboost: Använder man det här får man en turbokick, man åker jättesnabbt under en kort tid. Har man 10 wumpafrukter blir turbon lite längre.
Skyddsbubbla: En grön bubbla som skyddar från alla attacker, krukor, TNT:s och andra saker som kan skada dig. Om någon kör in i dig skadas den, men bubblan försvinner. Du kan också skjuta iväg den för att försöka träffa någon som är en bit bort. Om du har 10 wumpafrukter räcker den hur länge som helst om du inte skjuter iväg den. Den gröna försvinner efter ett tag.
Mask Aku Aku/Uka Uka: Förmodligen det allra bästa vapnet. Man åker mycket snabbt, man kan inte bli skadad och om man kör in i någon så skadar du den. Har man 10 wumpafrukter räcker den lite längre. Masken ser olika ut beroende på om du är god eller ond.
Slowmotion: Denna gör att dina motståndare åker i slowmotion och du själv åker vanligt. har man 10 wumpafrukter åker de andra ännu långsammare.
El-bollen: En el boll som man släpper ut. Denna ger några av dina motståndare en stöt så att de skadas. Om man har 10 wumpafrukter träffar man samtliga motståndare.

Detta är alla vapen man kan få. Nu kommer ett par småtips för att du ska kunna åka bra eller bättre.

Hoppturbo: När du kommer på ett hopp eller ett gupp, klicka på L1/R1 knappen så flyger du högre. Ju högre man hoppar desto kraftigare turbo får man.

Powerslide: Om du vill bli en riktigt bra förare så måste du kunna en sak som kallas Powerslide. En powerslide är att man slirar och samtidigt får turbo. Hur gör man det då?
Jo, man klickar på L1/R1 - hoppknapparna och man håller kvar knappen inne och samtidigt som man trycker in R1 eller L1 knappen så ska man svänga lite. Då glider man och det kommer ett svart slirspår efter, då vet du att du börjat rätt. När man glider på det sättet så dröjer det inte lång tid innan man får svart rök genom avgasröret. Klicka då på L1 eller R1. (Om du håller in L1 ska du klicka på R1 och vice versa) då kommer du att få en liten turbo, fortsätt glid och röken kommer bli svart snart igen, klicka då på R1/L1 som du gjorde innan och då blir turbon ännu kraftigare än den var tidigare, fortsätt glid, vänta tills röken blir svart och klicka. Nu kommer du att flyga iväg. Inte flyga men det kommer att gå undan! efter tredje gången så ska du inte glida mer eftersom man bara kan göra det tre gånger. Du får göra om allt sen igen. Klickar man för tidigt, innan den svarta röken kommit vill säga så blir det ingen turbo.

Snäva kurvor: För att klara snäva kurvor så ska du glida så som du gör när du gör en powerslide och du håller sen in fyrkant. Detta är bra på bland annat banorna:
Papu's pyramid, Turbo course och Cortex castle.

Starter: För att få en bra start så ska du gasa precis innan startskottet går, du kommer då att få en turboboost.

Skydda dig från självsökande missiler: Om det kommer ett gult sikte på dig, då vet du att du är jagad av en missil. För att undvika att bli träffad ska du försöka antingen att köra tvärt in bakom en väg eller om du hinner tvärt framför en annan förare, men det är mycket komplicerat. Eller om du har en kruka/TNT så ska du lägga den några sekunder innan missilen träffar dig. Man ser hur långt ifrån missilen är på siktet man har på sig. Har man en skyddsbubbla eller en Mask på sig skadas man inte.
Detta är det man behöver kunna för att bli riktigt bra på Crash team racing. För att bli extremt bra så ska man kunna genvägarna på banorna också.

Om vi går tillbaka till Adventure så ska jag berätta vilka bossar kommer under spelets gång.

Ripper Roo, Papu Papu, Komodo Joe, Pinstripe och den sista finalbossen N. Oxide.

Det är kring N.Oxide hela spelet kretsar runt därför att han anordnar en tävling, och den vinnande får sedan möta honom. Allt detta får man se i en liten film som dyker upp på spelet.

När man klarat alla bossar och Adventurespelet så vinner man nya karaktärer:
Ripper Roo, Papu Papu, Komodo Joe, Pinstripe och en till:
Fake Crash, detta är något helskumt. Det är en kopia av Crash Bandicoot men den ser jättekonstig ut, lite halvkul.
Det finns två till man kan vinna, men det gör man på ett helt annat sätt. Jag kommer till det strax.
Nu kan du nog det mesta om att köra och om Advenure.

::::: Att Köra Time Trial :::::

Det finns inte många bilspel utan Time Trial. Man kör själv, precis som man brukar göra på Time Trial. Detta är ett bra sätt att leta efter genvägar men man kan också vinna nya karaktärer. Två stycken närmare bestämt, N. Trophy, även känd som klockmannen och N. Oxide som är slutbossen. För att vinna N. Trophy så ska man på varje bana köra tillräckligt snabbt så att det blir "N. Trophy mode open" (=N. Trophy spel öppet) Då när du kör banan igen så kommer två så kallade skuggor eller spöken fram. Det ena är från ditt tidigare åk och den andra är en skugga på N. Trophy. Vinner man över den skuggad på alla banor så vinner man honom. När man klarat N. Trophy så kommer en skugga på N. Oxide och det är likadant där - vinner man över honom på alla banor så är han din! Detta är det man behöver veta om Time Trial, inte så mycket.

::::: Att Spela Arcademode :::::

Här kan man köra både 1 spelare och två spelare. Man kan spela single eller cup. Single är att man väljer en bana att köra på. Och när man väljer cup så finns det fyra olika turneringar att välja på. Turneringarna har poängsystem. Den som vinner får 9 poäng, tvåan får 6 poäng, trean får 3 poäng, fyran får 1 poäng och resten som kommer 5-8 får 0 poäng. Vinner man alla 4 turneringar så låser man upp Medium svårigheten. Tidigare kunde man bara köra på Easy. Vinner man alla turneringar på Medium så låser man upp sen svåraste svårighetsgraden, som heter Hard. Om man vinner alla turneringar på den svårighetsgraden låser man upp en ny bana på Battlemode. Jag berättar vad det är strax.
När man har klarat adventure så har man även låst upp en bana som heter Turbo track.

::::: Att Köra Battlemode :::::

Att köra battle (=krig/slag) går inte att köra själv utan man måste vara 2-4 spelare. där ska man försöka skada varandra med olika vapen. Banorna där ser lite annorlunda ut jämförelsevis med banorna man tävlar på. Det är inte en lång sträcka utan det är mer som en plattform med massor av saker på. Förut var jag inne på att man vann en ny bana till det här när man klarade alla turneringar på Hard. Banan man vinner heter The North Bowl. Man kör battle tills någon har fått så mycket poäng man kommit överens om. 5, 10 eller 15 kan man välja. innan man börjar bestämmer man också vilka vapen som kan användas. I lådorna man tar så finns alla vapen som när man kör att vanligt lopp utom två. Slowmotion och El-bollen. Istället finns två andra. Superturbo som ger turbo under en mycket lång tid. Och Osynlighet som gör att man blir osynlig, men man kan bli träffad ändå! Om man har 10 wumpafrukter så räcker turbon/osynligheten längre.
Man kan endast spela det här med en kompis, det går inte att spela battle mot datorn, lite tråkigt tycker jag men så är det.

Detta är nog det mesta om Crash Team Racing. Hoppas du lärt dig någonting nytt! Ett tips är att gå in på fusken här på www.fuska.nu och kolla vad folk skrivit om genvägarna eller så får du helt enkelt hitta dem själv.

Vad jag tycker om spelet
Spelet är bra i sig man det är ett gammalt Playstation spel och det säger ju en del om hur ljudet och grafiken är. Men det är ändå ett härligt spel men många sköna idéer. Karaktärerna är bra gjorda, banorna lika så. Och de som gjort spelet har verkligen lyckats med det som kallas adventure. Det är med andra ord ett helt okej spel.

Betyg till spelet
GRAFIK: Ganska så bra, jag tycker att grafiken är skön men jag tycker ofta inte att grafiken spelar någon större roll så jag vet inte vad andra tycker men jag ger grafiken en sjua med plus i kanten.

HÅLLBARHET: Fantastisk! Trots att man har klarat spelet finns det mängder av saker man kan göra. Helt klart världsklass, en stark 10:a!

LJUD: Håller, men är inte jättebra. Precis som alla andra Crashspel så är det jätteskönt ljud i inledningen. Sen finns det inte så mycket som är bra. En 5:a. Snudd på sexa men ljudet är inte så jättebra.

SPELKÄNSLA: Är riktigt bra, en välförtjänt åtta.

Slutord: Spelet passar i alla åldrar det kan vara extremt lätt ibland, och extremt svårt ibland. Sånt gillar jag. Jag skulle definitivt rekommendera det här spelet.

Tack för att du läst mitt test!

// B. Cumlin

Totalbetyg: 7.5 Ljud: 5 Grafik: 7 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 8