Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inWorld of Warcraft

PC
World of Warcraft
 • Genre
  Rollspel
 • Releasedatum
  11 februari 2005
 • Utvecklare
  Blizzard Entertainment
 • Antal ägare
  1122
 • Utvald recension
  -

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.6 9.2

Speltest av Apower

Inskickad av Apower den 03/05 -08 20:43

Handling / story / vad man gör i spelet
World of Warcraft är ett MMORPG spel. Lättare att förstå om jag säger ett online-rollspel. Det finns ingen svensk-text eller dubbning.
Man styr med både tangentbord och mus, mestadels tangentbord.

Det första man ska göra i spelet är att skapa sin karaktär. Man kan välja bland en rad olika raser och klasser.
Klasser är som det man är, alltså som trollkarl, tjuv eller jägare. Det finns totalt 9 olika klasser att välja mellan, och totalt 8 raser att välja mellan. Det finns en massa olika utseenden, men det är bara huvudet man fixar.

När man väl gjort sin karaktär så kommer en kort introfilm om sin ras, som sedan slutar med att man får se din karaktär i en stad, en så kallad nybörjarstad. Varje ras har en egen nybörjarstad.
Det spelet går ut på är att få så högt "level" som möjligt på sin karaktär, det får man genom att samla erfarenhetspoäng (Xp).
Man får sin erfarenhetspoäng genom att göra uppdrag, som kan vara allt från att springa ärenden till at döda hemska bossar. Man får också ett mindre antal erfarenhetspoäng av att döda monster. Man kan även gå instanser (som långa grottor eller baser) där man får lite mer erfarenhetspoäng av monstrerna, mer pengar också för den delen. Däremot är monstrerna svårare, så man måste gå där tillsammans i en grupp på (oftast) 5 personer.
För att döda monster, så springer man fram till dom och högerklickar så börjar du slå på dom med ditt vapen.
Däremot om man är Jägare ska man stå en bit ifrån och högerklicka, då skjuter du pilar.
Trollkarlar ska däremot inte göra detta, utan ställa sig en bit ifrån och skjuta troll-formler. Alla klasser är sig olika trollformler, man alla inte göra just skjut formler.
Man tar trollformler från sin "Spellbook" (Trollformelsbok) och drar dom med musen till små rutor man har längst ned på skärmen. Man lägger en formel på varje ruta. Det är ca: 10 rutor.
Sen vänsterklickar man på monstret man ska attackera, sedan på en formel. Då skjuter du den mot monstret.
Vissa formler ska man skjuta på sig själv, dom hjälper dig. Dom kan t.ex. ge dig mer liv, eller annat man behöver.
Formler lär man sig av lärare, dom lär ut till en klass, så hitta just din. Det finns en lärare åt alla klasser i de flesta huvudstäder.
Varje formel tar ett visst antal så kallat "mana". Man kan få slut på mana, men man får tillbaka det med tiden, detsamma gäller liv.
Däremot tar det ingen mana att använda vapen.

Man har också rustningar på sig olika klasser kan ha olika sorter.
Det finns rustning av tyg, läder, metall (brynja) och metall (rustning).
Alla klasser kan använda tyg, de flesta läder, få brynja även om vissa lär sig det i level 40 och endast 2 lär sig använda rustning.
Varje rustning ger så kallat "armor". Tyg ger extremt lite jämfört med rustning. Varje rutningar ger dessutom "stats".
Det finns "stamina" som fyller ger dig mer maxliv, "Intellekt" som ger dig mer mana, "Spirit" som gör att du får liv och mana snabbare (om du blivit av med det), det finns "Agillty" som gör att du duckar lättare, slår snabbare och skadar mer och "Strength" som gör att du skadar mer.
Rustningen kan vara i olika skick, men går att reparera. Det gör man i diverse affärer. (Mer om affärer kommer längre ner).

Pengar finns också i World of Warcraft. Det används i första hand till att köpa rustningar, men också för att lära sig rida eller andra jobb (mer om jobb kommer längre ner). Valutan i World of Warcraft är väldigt simpel.
Såhär ser den ut:
100 koppar = 1 silver.
100 silver = 1 guld.
Svårare är det inte.

Sen finns det också jobb, eller rättare sagt färdigheter.
Man kan vara allt från juvelare till kock.
Att lära sig ett jobb är väldigt billigt. Däremot kan man lära sig saker inom jobbet som blir dyrare och dyrare ju mer lärd man blir.
Man kan högst lära sig 2 "huvudfärdigheter".
Sen kan man lära sig alla "andrahandsfärdigheter". Det är bara 4 stycken andrahands medan det finns 8-10 förstahands.
Rida lär man sig i nivå 40. Det är väldigt dyrt, lektionen är 9 gånger så dyr som djuret man rider på. 2 klasser, Paladiner och Skuggmagiker lär sig frammana djur. Det är en vanlig formel som är extremt mycket billigare.
För pengar kan man också köpa reparationer i affärer som finns i många städer.

Världen är 2 världsdelar och en massa länder, och otroligt många städer.
Det är massa olika miljöer, från öknar till snötäckta landskap.
Den hade varit väldigt tom om man hade varit ensam. Nu finns det förutom inprogramerade-karaktärer riktiga spelare, precis som du själv.
World of Warcraft spelas av cirka 10 miljoner spelare, det är ca: 100 tusen per server, så du blir absolut aldrig ensam.
Dom har ett chattsystem, så man kan skicka små simpla meddelanden till varandra. En ny grej som kommit är ett slags ventrilo, så kallat "Voice-chat". Men det är få som har.

Vad jag tycker om spelet
Jag tycker spelet är otroligt bra gjort.
Det är en häftig värld, som skiftar hela tiden.
Dom har lyckats väldigt bra med just "döda monster"-delen.
Man går rätt in, som vanligt och slåss. Det blir liksom ingen speciell stridsskärm, och detta bidrar till att det känns mer verkligt.
Ett minus är det lite för simpla chattsystemet. Dom kunde ha gjort det lite bättre.
Man endå är spelet väldigt smidigt och flexibelt.
Enligt mig otroligt bra, rekommenderas starkt!

Betyg till spelet
Grafiken får en nia för att den är väldigt bra, alla miljöer och alltting är bra igenomtänkt. Ännu häftigare är det att det ibland också regnar, och på natten blir det mörkt.

Spelkänslan får en nia den med, för att det är lätt at leva sig in i spelet trotts att man vet att det är långt ifrån verklighet.

Ljudet får en tia för att det är grymt bra. Varenda steg man tar, varenda attack man använder, varenda regndroppe, ja allt hörs! Dessutom är ljudeffekterna otroligt verkliga.
Låtarna man hör är väldigt bra.
Kvalitén på ljudet går inte heller att klaga på.

Hållbarheten får en tia den också. Man tröttnar aldrig på spelet, man kan fortsätta i oändlighet. När man är i högsta nivån kan man ju försöka skaffa bättre rustning och så.

Totalbetyg: 9.5 Ljud: 10 Grafik: 9 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 9