Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inThe Sims 3

PC
The Sims 3
 • Genre
  Simulator
 • Releasedatum
  5 juni 2009
 • Utvecklare
  The Sims Studio
 • Antal ägare
  294
 • Utvald recension
  -

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.3 9

Speltest av Silver_

Inskickad av Silver_ den 04/07 -12 19:39

Handling / story / vad man gör i spelet
The Sims 3 är ett spännande simulator/strategispel där allting är möjligt! Spelet går ut på att skapa en familj och sedan sköta om den och hjälpa de med den ibland jobbiga vardagen.

-Att komma igång med Sims 3-
För att kunna installera spelet måste du ha en speciell personlig kod som datorn ber om när du installerar. Du hittar den på ett papper som hänger med i spelfodralen. När koden är inskriven och installationen är klar så klickar du på den gröna diamantikonen som uppstått på ditt skrivbord efter installationen. Du kommer nu att få upp ett blått fönster med lite tips och reklam på. Om du vill starta spelet så klickar du på den stora runda ”Play”-knappen på vänster sida av fönstret. Spelet kommer att visa en introduktionsfilm och sedan börja ladda och förbereda menyn och när den långsamma laddningen äntligen tagit sitt slut så kommer du att komma fram till menyn. Eftersom att det är ditt första spel så har du inga andra familjer sparade vilket menyn är till för: att kunna återgå till sina familjer där man spelade sist. Nu ska du i alla fall välja "Nytt spel" där du får välja vilken stad du vill att dina simmar ska bo i. Spelet kommer sedan när du godkänner att ladda lite ytterligare men när det är färdigt får du en liten inblick i staden. För att komma igång måste du antingen välja ett hushåll som redan finns i staden, eller skapa ett vilket nog är det allra vanligaste alternativet.

-Skapa ett hushåll-
Att skapa ett hushåll är ett av de viktigaste sakerna i spelet. Det är här du planerar och skapar din familj som du sedan ska vägleda i staden. Det första du kommer att se är en exempel sim som står i ett ljust och hemtrevligt vardagsrum. Denna sim är den sim som du ska "rusta upp" tills den är i din stil. Det första man brukar göra är att bestämma kön, ålder, namnge din sim samt att ställa in muskler och "tjockleken". Nästa punkt blir att fixa din sims hår. Det finns ett stort utbud av snygga hår för både tjejer och killar som när man är nöjd kan ändra färg på. Ögonfransar och ögonbryn är också hår och ingår i denna kategori. Ögonbryn finns i stora mängder och inte nog med det: du kan nämligen justera de exakt så som du vill ha de, tjocka, smala, korta, långa, höga, låga mm. Kategori 3 är nämligen ansiktet. Här får du möjlighet till att ge din sim ett unikt ansikte då du kan justera öron, mun, näsa och ögon. Om du inte vill justera något så finns d
et även färdiga snygga och mindre snygga av dessa. Om du vill kan du ge din sim lite smink för lite snyggare utseende. När du är nöjd med punkt 3 så tycker jag att du ska gå vidare med punkt 4, nämligen kläder. - Kategorin som tar längst tid. Här kan du sitta i en halvtimme med att välja och vraka bland ett trettiotal olika tröjor och toppar samt lika många byxor och kjolar. Beroende på vilket kön simmen har så finns det, liksom i verkligheten, olika kläder att välja mellan. Något att notera är att du inte behöver använda dig av den färg som finns bland den stora mängden kläder eftersom man har den fantastiska färgcirkeln som man kan välja exakt vilken färg man vill ha på sina kläder med. Om du blir extra nöjd med ett klädesplagg som du färgat om så kan du lägga in det i listan så att du slipper göra om den om du skulle vilja använda den till en annan familj som du kan göra när du tröttnat på din nuvarande familj som du håller på att skapa. Eftersom att simmar kan göra olika saker så kan det behövas olika kläder: vardagskläder, finkläder, pyjamas, idrottskläder och badkläder. Varje kategori har sin egen klädstil så du kommer aldrig att tröttna på kläderna! Den sista punkten är också den roligaste: Egenskaper! Alla simmar är ju unika och det är ju tack vare deras egenskaper. Vänlig, konstnärlig, elak, atletisk, oturlig, festprisse och ensamvarg är några av ett tjugotal (förmodligen mer) egenskaper som du kan ge dina simmar. Det är de som avgör hur simmens liv ska se ut! Välj sedan simmens livslånga önskan (vad den ska sträva efter i livet) och ställ in favoritmaten, favoritmusiken och favoritfärgen, sedan är du färdig! Om du vill skapa mer simmar så får du kilcka på det tomma ansiktet längst ner på skärmen, bredvid din skapade sim. Om du möjligtvis inte orkar gå igenom allt detta skapande så finns det färdiga simmar att välja mellan. När du är färdig med ditt hushåll så klickar du på den lilla runda godkänna-knappen längst ner på datorskärmen.

-Köpa hus/tomt-
Efter att du har skapat ditt hushåll så kommer du tillbaka till kartan över staden, även kallad kartvyn. Du har fått en liten summa pengar beroende på hur många simmar du har i ditt hushåll. Nu blir din uppgift att välja ett färdigt hus eller en tom tomt där du kan bygga ditt eget hus beroende på hur dina tillgångar ser ut. Tomter är oftast billigare än färdiga hus men då får du lägga resten av pengarna på att bygga huset vilket brukar bli dyrare än att köpa ett redan färdigt. Nu utgår vi ifrån att du köper ett färdigt hus i staden. Du får välja mellan att köpa huset med möbler i eller utan möbler men just nu säger vi att du väljer att inte köpa med möbler, så att det ska bli lättare att förklara. Du kommer efter godkännande av hus att få åka ner i staden till din sim och ditt hus. Nu tycker jag att du ska prioritera att möblera ditt hus som du har köpt. Tryck på den fyrkantiga knappen med en soffa på för att kunna gå in i köpläget. Där kan du köpa allt nödvändigt för att dina simmar ska kunna överleva vardagen. Du får nu inreda köket, vardagsrummet, toaletten och sovrummet med den stora mängd möbler som finns att välja mellan. Glöm inte bort att du kan färga möbler vars färg du inte gillar.

-Karriär-
För att få pengar i det verkliga livet måste man jobba vilket man måste göra i detta spel som är så baserat på verkligheten så mycket som möjligt. Beroende på vilka egenskaper du har gett din sim så är den intresserad av olika saker vilket kan ge bättre resultat om den jobbar med något som den är intresserad av. Säg att den är atletisk. Då rekommenderar jag jobbet som atlet. Om din sim är ett geni så rekommenderar jag en karriär inom polis. Det första jag rekommenderar att du ska göra först är att ta ett jobb, så gå och gör det!

-Färdigheter-
När vi är inne på karriärsnack så kan vi ta upp färdigheter. Simmar kan nämligen lära sig olika färdigheter. Beroende på vilka egenskaper du har gett den desto duktigare är den på en viss färdighet. Om din sim har egenskapen "kockbegåvning" så är den extra bra på att laga mat. Har den tex. händig så är den bra på att meka. Det finns ett hav med olika färdigheter som kan vara bra att kunna vid tex. yrkesrelaterade frågor. Yrken går nämligen ut på färdigheter.

-Behov-
Simmar behöver skötas om! Genom att bestämma när de ska äta, gå på toa, duscha, sova, umgås och ha kul så hjälper du de att överleva och ha det bra. Se till att sköta om kategorierna bra om du vill att de ska lyckas bra i livet. Om du inte är extra försiktig med behoven för barn och bebisar riskerar de att bli hämtade av socialen. Såklart behöver du vissa redskap för att kunna sköta om behoven på rätt sätt som tex. för att ha kul behöver du en dator/tv och för att duscha behöver du en dusch.

-Umgås med andra simmar-
Att umgås med andra simmar är en självklarhet. Om du inte har gett din sim egenskapen "ensamvarg" så måste du dagligen umgås med andra. Genom att bara småprata, kramas, skämta eller kanske till och med flörta hjälper du din sim att få vänner och bli populär. Det enkla systemet genom att bara klicka på simmen du vill snacka med, få upp en väv och sedan bara välja hur man vill bete sig mot simmen och där efter välja vad man vill prata om. Väldigt bra system om ni frågar mig!

-Möjligheter-
Möjligheter brukar dyka upp via telefon eller på jobbet. Det är som uppdrag som du sedan får en belöning för. Om du får en möjlighet på jobbet så är oftast belöningen "befordran" eller "förbättrat arbetsintyg" medan om du får en via mobilen så är det oftast pengar (simdaler) eller en färdighet. Möjligheter är bra för simmar med dåligt med pengar och för de med mycket tid.

-Allmänna platser-
Allmänna plaster är såsom parken, biblioteket, konstgalleriet och poolen. Dessa platser kan man bland annat träffa andra simmar på, hitta på aktiviteter för hushållet och upptäcka nya saker på. Parken brukar vara den vanligaste allmänna platsen och det är en fin plats för både stora och små. Barnsimmar föredrar nog att gunga, leta efter småkryp och leka tafatt medan vuxna kanske nöjer sig med ett parti schack med en polare som man har bjudit ut. Biblioteket är en bra plats för färdighetstörstiga simmar. Här finns böcker om bland annat färdigheter vilket gör att man enkelt kan förbättra vilken färdighet man vill. Simmar med egenskapen "bokmal" gillar också att vistas här.

-Livet i romantikens värld-
Alla singelsimmar måste tillslut skaffa sig en partner som de vill tillbringa resten av sitt liv med. Gå till allmänna platser tex. parken eller gör besök hos din sims blivande fästmö/fästman. Innan din sim kan börja med, det där, måste du lära känna den genom att kanske småprata, ragga och flörta lite med "bytet". När de tillslut blivit partners kan de göra barn, då du får uppfostra den och ge den egenskaper allt efter livets gång. Om du känner att du och din partner inte passar ihop kan man göra slut men det är inget som jag rekommenderar...

-Önskningar-
Simmar har också önskningar. De talar om för dig vad din sim vill göra och om du någonsin tvekar över vad du ska hitta på härnäst så kan du ta en titt på önskningarna. Om din sim har bra sinne för humor så kanske den önskar att få skämta med en annan sim. Om din sim har egenskapen "kockbegåvning" så kanske din sim önskar att ta en lektion i färdigheten matlagning. Du får kan lova fyra önskningar samtidigt och när en går i uppfyllelse finns det plats för en ny. Den uppfyllda önskningen ger en viss summa poäng som du kan köpa belöningar för. En belöning kan till exempel vara att simmen aldrig behöver gå på toaletten eller en teleporteringsplatta som du kan teleportera dig runt i staden utan att behöva ta bilen.

-112-
I Sims 3 kan man få inbrott. De flesta sker på natten när alla sover då man måste vara kvick och ringa polisen om man inte har köpt ett tjuvlarm som larmar polisen direkt när det behövs. Har du tur så hinner polisen fånga tjuven innan den hinner ta något men om du har otur så hinner tjuven undan med några av dina prylar. Det kan också börja brinna i ditt hus. Den vanligaste anledningen är att din sim "inte kan laga mat" på en billig spis. Har du ett brandlarm i huset kommer brandkåren automatiskt men om inte får du skynda dig att ringa innan huset eller din sim brinner upp.

-Att avsluta Sims 3-
Sims 3 är väldigt enkelt att stänga av. Klicka på punkterna längst ner till vänster och välja "Spara och avsluta". När du sparar ditt hushåll så kan du enkelt spela på det igen när du startar spelet och kommer till menyn.

Vad jag tycker om spelet
Jag tycker att spelet är fantastiskt roligt tack vare att det finns så mycket att göra. Den variationen man får i Sims får man oftast inte i något annat spel. Alla egenskaper som man ger simmarna gör att de blir unika och önskar olika saker vilket gör att man inte tröttnar så ofta förutom kanske en månad per år eller liknande. Det är jättekul att man får skapa simmar ända från grunden och sedan få chansen att följa de genom deras liv och dessutom styra simmarna som då gör exakt som man säger att de ska göra.
Något annat kul är också att desto mer man jobbar i en karriär desto mer lön får man vilket resulterar till att kanske efter några veckor så är din sim rik!

Betyg till spelet
Grafiken: Jag gillar faktiskt grafiken eftersom att den duger till Sims 3. Visst har jag spelat med bättre grafik men till Sims behövs det inte så bra då det viktigaste är att man kan förstå vad de gör.

Spelkänslan: Spelkänslan är riktigt bra! Beroende på vilken sim man har gjort så kan man förstå hur den känner sig i vissa situationer.

Ljudet: Ljudet är väl okej men det kan bli lite tjatigt ibland med simmarnas språk med det är dock annars rätt så realistiska lju vilket gör att ljudet hamnar högt upp!

Hållbarheten: Som jag nämnde så är hållbarheten fantastisk! Man tröttnar kanske bara 4 veckor per år beroende på vilken typ man är. Spelet har med andra ord en ofattbart bra hållbarhet!

Totalbetyg: 8.3 Ljud: 8 Grafik: 7 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 8