Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Flyff

PC
Flyff
  • Genre
    Rollspel
  • Releasedatum
    25 december 2005
  • Utvecklare
    Aeonsoft
  • Antal ägare
    14
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.9 8.3

Speltest av VicSwe

Inskickad av VicSwe den 02/06 -11 10:52

Handling / story / vad man gör i spelet
. VAD SPELET GÅR UT PÅ .

Flyff är ett onlinerollspel/MMORPG skapat av det koreanska företaget Aeonsoft och lanserat genom spelportalen GPotato. Det går ut på att man ska skaffa EXP genom att döda masquerpets (monstren i spelet) eller klara av vissa quests (uppdrag). När man dödar monster och klarar uppdrag får man oftast förutom EXP också penya (spelvalutan). Med penyan kan man sedan köpa armor (pansar), svärd, sköldar och en mycket, mycket stor mängd med andra grejer för att uppgradera sin karaktär. En stor del av spelet kretsar just kring detta.

. GRUNDLÄGGANDE KONTROLLER OCH KNAPPGENVÄGAR .

Grundläggande rörelser:

Gå framåt - W
Backa - S
Sväng höger - D
Sväng vänster - A
Hoppa - mellanslag/spacebar
Växla mellan att gå och att springa - X
Man kan även låta karaktären gå själv i en rak linje till en plats man klickar på på skärmen.

Grundläggande knappgenvägar:

Använda saker i sin "Quick Slot Bar"(snabbanvändningsutrymmesplatser) - F1, F2, F3, F4, F5, F6, F7, F8 och F9
Navigator/Minimap - N
Stor karta - M
Meny med olika rörelser. Klicka på en så gör karaktären rörelsen - O
Meddelandefunktion - E
Inventory (lager) - I

. AVANCERADE RÖRELSER OCH KNAPPGENVÄGAR .

Dessa tar jag inte upp just nu men behöver du dom just nu, akut så finns dom att hitta på engelska. Anledningen till detta är att du när tiden är inne kommer att hitta dom i spelet. Annars kan du hitta dom i en meny om du trycker på esc-knappen. Kontroller för strid hittar du längre ner i sektionen "Att strida mot monster/masquerpets".

. UPPDRAG .

I Flyff finns det en stor mängd uppdrag att utföra. Den huvudsakliga orsaken till att man ska klara uppdrag är att man ska få EXP och penya. Ibland får man äver prylar när man har klarat ett uppdrag. Detta kan du läsa mer om i sektionen "den nästan oändliga mängden av prylar och mat" nedan. Om en NPC**** har ett utropstecken svävande ovanför hans/hennes huvud så har han/hon ett uppdrag till dig. För att åta sig uppdraget måste du gå och prata med NPC:n. När du slutligen har malt dig igenom texten får du en andra chans att välja om du verkligen vill åta dig uppdraget. När du har påbörjat uppdraget kan du kolla igenom vad du behöver göra genom att utföra dom följande stegen i rätt ordning:

Steg ett: Tyck på Q.
Steg två: Bläddra dig fram till uppdraget du utför.
Steg tre: Klicka i den lilla rutan som är bredvid uppdragets namn.
Steg fyra: Tryck på Q igen för att stänga ner uppdragsfönstret.
Steg fem: Titta till vänster på skärmen.

När du har accepterat ett uppdrag kommer det att dyka upp ett grått frågetecken ovanför NPCns huvud. Det betyder att han/hon väntar på att du ska bli klar med uppdraget.
När du sedan uppnått ditt mål och samlat ihop allt som du skulle samla eller vad det nu kan vara ska du gå till slut-NPC:n (oftast samma NPC som du påbörjade uppdraget hos) med ett gult frågetecken över huvudet. Först då kommer du att få din belöning.

. LEVLAR .

Alla spelare börjar på level ett och målet är att ta sig ända till level 150*. Efter att man har fått en viss mängd EXP går man upp en level. Det varierar hur många EXP man får beronende på vilken level man är på och vilken level
monstret man dödar var på. Ju högre level du är på, ju svårare blir det att gå upp en level.

. NPC? VAD ÄR DET? .

NPC är en förkortning engelskans "Non Playable Characters" och betyder på svenska Icke Spelbara Karaktärer Dessa NPCs är invånarna i Madrigal(spelvärlden). Dessa karaktärer styrs inte av någon annan spelare online. Deras namn är skrivna med blå text. NPCs ger dig uppdrag, säljer saker o.s.v. NPCs som säljer saker finns ofta i någon av dom fyra stora städerna (Flarine, Sain City, Darken och Eillun) medans andra NPCs kan finnas var som helst, både i städer och på landsbygden.

. YRKE 1 OCH 2 .

Ditt första yrke som du kommer att ha tills du når level 15 är vagrant(luffare) När du sedan har kommit till level 15 kan man välja bland fyra olika yrken, alla med sina egna styrkor och svagheter.

Dessa inkluderar:
. Mercenary(Legosolat)
. Magican (Magiker)
. Assist (Understöd)
. Acrobat (En slags ninja-liknande krigare fast med en annan sorts kläder)

. MERCENARYS, EN SAMMANFATTNING .

Mercenarys bär dom tyngsta vapnen och den starkaste sortens pansar för att kunna stå emot nästan vad som helst. Dom kan dock inte använda någon form av magi. Deras specialattacker och specialförmågor (i spelet känt som "skills") kostar FP**. Mercenarys strider med enhandssvärd yxor och sköldar.

Rekommenderas för:

Dig som vill kunna mosa alla monster, eller dig som inte är så värst väl insatt i spelet (mercenary-yrket är väldigt lätt att förstå sig på).

+ Kraftfulla attacker, Behöver aldrig ens titta på sina MP*** poäng.
- Bara närstrid.

Svårighetsgrad: Lätt

. MAGICANS, EN SAMMANFATTNING .

Magicans slåss ofta inte direkt med fienden utan dom kastar trollformler på dom istället. Magicans har en arsenal av trollformler att välja bland. Alla trollformler tillhör ett element, antingen jord, vatten, vind eller eld. Somliga är lite mer effektiva mot vissa monster, andra inte. Det beror helt enkelt på vilket element som monstret tillhör. Deras specialattacker och specialförmågor kostar MP. Magicans strider med trollkäppar och trollstavar samt sköldar.

Rekommenderas för:

Dig som vill kunna ha en stor arsenal av attacker och göra mycket mer än att bara att attackera.

+ Behöver aldrig ens titta på sina FP** poäng, stor variation på attackerna.
- Vissa attacker skadar inte så mycket på vissa monster.

Svårighetsgrad: Svår

Assists:

Assists är mångsidiga och har som enda yrke förmågan att "heala" andra(ge hälsopoäng, HP, tillbaka till andra) .
Assists får mycket uppmärksamhet för sin förmåga att "heala" andra men dom kan också vara ett rejält kraftpaket när det gäller att strida(dom är nästan lika bra som mercenarys). Assists använder FP för sina specialattacker och MP för sin förmåga att "heala". Assists strider med tvåhandsstridskäppar (med tvåhandsstridskäppar kan dom använda förmågan att "heala") och enorma knogjärn (med dom enorma knogjärnen kan dom inte använda förmågan att "heala").

Rekommenderas för:

Dig som vill bli uppskattad och jobba hårt. Ingen vill ha med en lat assist i gruppen!

+ Man kan "heala".
- Man kan inte "heala" med enorma knogjärn som är assistens bästa attackvapen.
- Med tvåhandsstridskäppar kan man inte använda en sköld.
- Måste hålla koll på både FP och MP.

Svårighetsgrad: Svår

Acrobat:

Acrobats attackerar från långt håll med båge, pilar (pilar kostar en penya per pil och kan köpas hos/av NPCs med den blå texten [General] framför sitt namn) och en slags sorts bumeranger(i spelet kända som yo-yos). Detta gör dom unika och uppskattade i en grupp. Långdistansattackerna gör närstridsmonster helt hjälplösa. Acrobats använder MP för sina specialattacker med pil och båge och dom använder FP för sina specialattacker med yo-yos.Acrobats använder yo-yos och pil och båge i strid.

Rekommenederas för: Dig som inte gillar närstrider och dig som vill kunna attackera från avstånd.

+ Attacker från avstånd
+ Boomerangen/yo-yon kommer alltid tillbaks.
- Måste hålla koll på både FP och MP.

Svårighetsgrad: Medel

. YRKE 3 .

När du sedan har kommit ända till level 60 måste du byta yrke igen. Detta skriver jag dock inte om här utan det kommer du att utforska i spelet när det är dags.

. FLYGANDE, FLYGREDSKAP OCH SPELVÄRLDEN MADRIGAL .

Den stora spelvärlden i Flyff heter Madrigal. Madrigal består för tillfället av nio världsdelar( Flaris, Saint Morning, Garden of Rhisis, Darkon 1 & 2, Darkon 3, Shaduwar, Valley of the Risen, Kaillun Grassland och Bahara Desert), nästan alla separerade av hav eller höga berg. För att ta sig över dessa hav och berg behöver man kunna flyga. För att kunna flyga måste man: Vara på(minst) level 20 och äga(minst) 3000 penya. Anledningen till att man behöver vara minst level 20 för att kunna flyga är att det ska bli en bättre spelbalans och anledningen till att man måste ha 3000 penya är att man måste köpa ett flygredskap. Det finns två sorters vanliga flygredskap i spelet, flying boards(flygbrädor) och brooms(kvastar).Kvastar och flygbrädor kan köpas av NPCs med den blåa texten [Station] framför sitt namn. Kvastar och flygbrädor finns i fyra olika prisklasser:

Prisklass 1, Extremt billig:

Kostnad: 3,000 penya
Maxhastighet: 145 km/h
Rekommenderas för: Dig som ska köpa ditt första flygredskap, ingen annan.
Min kommentar: Gör aldrig långresor med den här.

Prisklass 2, Billig:

Kostnad: 15,000 penya
Maxhastighet: 167 km/h
Rekommenderas för: Dig som vill kunna flyga snabbare än 145 km/h men inte har massor med penya.
Min kommentar: Lite onödig. det är bättre att försöka samla ihop mer penya istället.

Prisklass 3, Medel:

Kostnad: 50,000 penya
Maxhastighet: 189 km/h
Rekommenderas för: Alla med 50,000 penya. Detta är ett prisvärt flygredskap!
Min kommentar: En favorit som passar alla

Prisklass 4, Dyr:

Kostnad: 200,000 penya
Maxhastighet: 218 km/h
Rekommenderas för: Dig med massor med penya som vill kunna flyga lite snabbare.
Min kommentar: Kul pryl och ha men lite onödig egentligen.

. ATT STRIDA MOT MONSTER/MASQUERPETS .

Att strida mot monster är en stor grej i spelet. Det gör att man får EXP, pengar och en massa andra saker (dessa andra saker kan du läsa mera om i sektionen "den nästan oändliga mängden av prylar och mat" nedan).

Några enkla kontroller när det gäller strider är följande:
Gå till monstret - klicka på det en gång.
Börja att fightas med det - dubbelklicka på det.
Använd dina specialattacker(dessa kan ändras o.s.v. genom att trycka på K, dock inte i en strid.) - tryck på C eller klicka på det stora blå S som är nere vid högra hörnet av skärmen.

Somliga monsters namn är skrivna med röd text ovanför deras huvuden, inte gul som normalt. Dom rödtextade monstren är enligt spelet "agro" vilket betyder att dom attackerar dig om du går nära dom. Detta gäller även:

. Om du för tillfället stridar mot något annat monster.
. Om du befinner dig i vatten.
. Om du pratar med en NPC.
. Om du har något fönster öppet, typ din meddelandefunktion.

Enda undantaget är om du flyger. Då kan du åka hur nära allmänt arga land och sjömonster som helst. Men ännu en gång finns det ett undantag. Det är flygande monster.
Dessa kan bara attackera dig när du flyger. Simpelt eller hur? Nä, bara skojade. Låt oss fortsätta.

. DEN NÄSTAN OÄNDLIGA MÄNGDEN AV PRYLAR OCH MAT .

Har du spelat Flyff om så bara en minut förrän du började läsa det här testet? Om du har det så har du med ca 99.9% chans redan användt dom. Vi snackar om den tresiffriga, kanske till och med fyrsiffriga mängden med saker som man kan bruka i spelet. Det kan vara allt ifrån pansar till chokladkakor och bebismonster, men vänta det kommer mer...

De tre knäppaste prylarna i Flyff:

1. Små, små, små Farbror-Joakim glasögon som sitter på näsan, och värst av allt, dom är blå!
2. Jag hade gärna tagit men den röda och den vita varianten av glasögonen ovan men jag vill variera mig lite. Nr. 2 är: Banana Jujubar! en slags banangodis, men man undrar ju vad dom fick namnet ifrån...
3. En låda med en överraskning i utformad som pokalen i fotbolls-VM. Behöver jag säga något mer?

Nu fortsätter vi med den lite mer seriösa biten och ställer oss frågan: Hur får jag alla dessa prylar? Jo, det finns några vanliga sätt...

. Ett monster "droppar" (släpper ifrån sig det/den) prylen när du har dödat det. Sen plockar du upp föremålet.
. Ett monster "droppar" prylen när någon annan har dödat det. Sen plockar du upp föremålet.
. Du köper prylen av en NPC.
. Du köper prylen av en annan spelare.
. Du får prylen när du har klarat ett uppdrag.

Det finns så klart ännu fler sätt att få saker på men om jag skulle skriva alla dessa sätt skulle det ta en hel dag.
Alla prylar kan delas upp i några grundläggande kategorier. Till dessa finns det nog nästan otaliga underkategorier men dessa skippar vi nu. Några av kategorierna är:

. Mat. Mat ger en viss mängd HP,FP eller MP tillbaka varje gång du äter.
. Pansar. Pansar ger dig ett bättre försvar mot monsters attacker.
. Vapen. Vapen används huvudsakligen för att skada monster.
. Sköldar. Sköldar ger dig ett bättre försvar mot monsters attacker.
. Mantlar. Förbättrar din karaktärs förmågor och attacker.
. Uppgraderingar och uppgraderingstillbehör. Uppgraderar någonting.
. Modekläder. Modekläder döljer ditt "fula" pansar.
. Uppdragsgrejer. Varje monster "droppar" sin egen variant av denna sak i en liten guldbelagd rosa kista. Dessa grejer används sen för att klara vissa uppdrag.

Detta var nog dom viktigaste kategorierna men det finns många fler. du kommer att hitta dom i spelet när du behöver dom.

. HUR MAN SÄLJER SINA PRYLAR .

Ibland så kanske man inte behöver sin pryl eller maträtt mer, och då kan det vara bra att veta hur man ska bära sig åt för att sälja dom. Det mest grundläggande sättet att sälja sin pryl är att gå stadens stadskontor och klicka på NPC:n med den blåa texten [Public Office] framför sitt namn. Om du har gjort rätt så borde det komma upp en ruta med ett antal valmöjligheter. Välj "Trade" (handel) Ta sedan fram ditt inventory och dra dom saker som du vill sälja från ditt inventory till NPCns försäljningsfönster. Voilá, klart!
Det finns också ett annat grundläggande sätt och sälja sina prylar, och det är att skapa en så kallad "Private Shop"(Privat Affär). I din egen Private Shop är det du som bestämmer vad som ska säljas och till viket pris, men det är ju å andra sidan andra onlinespelare som kommer och köper grejerna så det är inte säkert att du får sålt någonting. När du har din egen Private Shop igång kan man inte gå runt med sin karaktär, så skaffa något kul att göra i det riktiga livet så länge!

. TRE TIPS FÖR EN LYCKAD PRIVATE SHOP .

1. Sälj något som folk vill köpa. Kort och juveler ("droppar" från alla monster level 15 och uppåt), till exempel.
2. ÖVERDRIV INTE PRISERNA!!! Kolla vad andra har satt för priser och var ALLTID billigare.
3. Ha ett affärsnamn som slår! Själv kör jag med namnet Champions Shop (Mästarnas affär) och jag säljer jättebra.

. STJÄRNMARKERADE (*) .

* När jag skriver detta test är uppdateringen som ökar maxleveln till 150 på väg.
** FP och MP kan läsas mer om på svenska på den här sidan.
*** MP. Titta ovan.

Vad jag tycker om spelet
Jag tycker att Flyff är ett jättebra spel om man kan engelska. Kan du inte engelska kommer du inte att förstå ett skvatt och du kommer att tycka att spelet är jättedåligt, obegripligt och allt vad du nu kan komma på. Även för alla oss som kan engelska dyker det upp ett par svåra ord så det är bra och ha ett lexikon till hands. Spelet överlag är verkligen jätteroligt (annars skulle jag förstås inte ha skrivit denna guiden) oavsett betygen jag har skrivit nedan. Det är helheten som räknas.

Betyg till spelet
. GRAFIK 6/10 .

Visst, jag måste medge att Flyffinte är det nya Gran Turismo 6, men grafiken passar in i helheten. Den är lite som på ett Nintendo DS Lite, fast lite bättre ungefär.
En medelmåttig 6:a.

. SPELKÄNSLA 7/10 .

Dom två enda grejerna som Aeonsoft behöver förbättra är egentligen WASD-knappsrörelserna och flygandet, för man ju lite arg när man stannar mitt i luften och man inte kan ta sig därifrån, eller när man hittar dessa osynliga väggar som gränsar av ovan bergstopparna och gör att man inte kan flyga över dom fastän man befinner sig på en höjd som säkert är tio meter ovanför bergstopparna.
En svag 7:a.

. LJUD 10/10 .

Ljudet är det bästa i det här spelet. Stridsljuden är dom enda ljuden som är lite sämre. Annars är bakgrundsmusiken både omväxlande, härlig och befriande.
En stark 10:a.

. HÅLLBARHET 9/10 .

Hallå! Det finns ju 150 levlar som lär sysselätta dig i ett par år framöver. Den enda grejen som egentligen sänker betyget från en 10:a till en 9:a är att det blir lite enformigt, ibland över så långt som över tio levlars enformighet. På raken. På grund av detta slutar vissa spelare att spela.
En stark 9:a.

. HELHET .

Jag vill (oavsett vad som står som genomsnittsbetyg där uppe) säga att spelet som helhet får en stark 10:a!!!

. AVRUNDNING .

Om du har läst igenom hela detta testet så ska du ha beröm för det var långt att läsa (och jobbigt att skriva).
Om du började spela Flyff p.g.a. detta så posta gärna en kommentar med dina synpunkter om spelet!

. TID .

Detta test tog mig cirka 13 ½ timme att skriva. Hoppas att du uppskattade det!

Totalbetyg: 8.3 Ljud: 10 Grafik: 6 Hållbarhet: 9 Spelkänsla: 8