Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Mario Kart Wii

Nintendo Wii
Mario Kart Wii
  • Genre
    Racing
  • Releasedatum
    11 april 2008
  • Utvecklare
    Nintendo
  • Antal ägare
    380
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9.1 8.4

Speltest av Fuska-nu

Inskickad av Fuska-nu den 22/05 -08 18:51

Handling / story / vad man gör i spelet
Mario och hans vänner rullar ut på banorna igen och till Wii denna gång!

Jag kommer ihåg julen 1997. På fyra år så var jag helt ivrig när jag fick mitt sista paket som var litet och skramlade lite. När allt papper var bortrivet så höll jag i det absolut första Mario Kart-spelet någonsin och den dagen brann nästan min SNES.
Mario Kart-serien har nästan alltid handlat om ett party-spel med en massa GO-karts, men så var det faktiskt inte från rena rama början. Det första spelet "Super Mario Kart" till SNES som jag berättade handlade verkligen mer om strategier och att ta de absolut bästa tänkbara vägarna. Med en uppföljare till N64 så märktes det redan där att Nintendo började satsa på ett mer "party-spel" istället för realistisk racing. Och så här har det hållit på, det vet jag själv eftersom jag har ägt varenda Mario Kart-spel hittills, men inte nu längre! Nu när Mario Kart Wii släpptes så har Nintendo gått tillbaks lite till detta med realistisk racing.
I Mario Kart Wii så är det helt praktiskt taget samma spel fast insprängt med en hel del nyheter. Nintendo skickar med en liten plastratt som du trär in din Wii-remote i för att få den äkta racingkänslan med. Inte nog med det, för första gången någonsin så finns det nu motorcyklar och trick som kan utföras vid varje gupp eller hopp! Och med dessa nyheter så stiger precisionsförmågan för dig som är spelaren. Genom att stegra och ta de rätta vägarna och göra tricks kan göra att en spelare kan få ett sjukt stort försprång med! Men visst, att du fortfarande träffas as Blåa Flygande Taggiga Skal kan poppa upp, men inte ens dessa löjliga föremål kan få dig att tappa ledningen (bara i vissa fall).
Det mesta känns igen från de tidigare spelen. Det är du mot 8 cuper på 4 stycken och svårighetsgrader. 50cc, 100cc, 150cc och Mirror 150cc, där allt ifrån söliga fordon tävlar till bakåtvända banor som skapar oroelse. Nintendo har även satsat extra mycket på Time Trials där du kan finslipa dina rekord på varje bana och försöka att slå Nintendos egna tider.
Men de absolut största nyheterna är att det ifrån 8 spelare nu är 12! Just det, istället för 7 motståndare så har du nu 11 att ta hand om ute på banan. Detta uppkastar mera skoj, galna händelser och spänning. Den andra stora nyheten är Wi-Fi: (onlinen)! Och här har verkligen Nintendo fått till det. Genom att du uppkopplar dig mot hela världen så söker systemet 11 spelare runtom i världen för dig att möta. Du kan antingen köra VS Race, där ni kör traditionell racing mot varandra eller Battle där du och de andra kämpar om att få behålla sina 3 ballonger eller pengar. Det tar högst 1 minut för Nintendos WFC att hitta motståndare, så det går riktigt fort! Ni kastas sedan in i att välja fordon och karaktär efter att motståndare har hittats, och efter det så är det dags att rösta på vilken bana som ni vill köra.
Nintendo glömmer ju totalt inte bort Time Trials nu när det finns WFC på detta spel. Nu så kan du skicka tider till vänner, ta emot tider, se över alla världsrekorden på banor, få en utmaning i "Competition" (som påminner en lite om Mario Kart DS's Missions) och mycket mera.

Vad jag tycker om spelet
Mario Kart har alltid varit underhållande men nu på de senaste åren så har det endast handlat om vem som har turen med sig. Mario Kart Wii förändrar detta och går tillbaks till det gamla lite mera. Men det är ju såklart att den som har turen med sig nappar dig på din 1:a plats!
Single Player-läget med alla Time Trials och cuper på de olika svårighetsgraderna kanske man skulle ta och utnyttja lite mera för det är riktigt kort! Något som jag saknar är Missions som man hade på Mario Kart DS där du t.ex. fick köra igenom portar i nummerordning, samla pengar och slå bossar med mera. Men nåja, det är Nintendos val. Sedan så får det vara nog med allt grafiktrams. Detta spels grafik liknar mest en suddigare version utav GameCubens Mario Kart Double Dash, och det är inte bra!
Nu så har jag babblat lite mycket negativt, så om vi tar det positivt istället så hittar vi en massa där. Det finns hela 4 kontroller att välja emellan: Ratten, Wii-remote + Nunchuken, GCN-kontrollen Classic Controller. Det är riktigt bra utav Nintendo att de går efter dessa val för man tröttnar rätt så snabbt med att spela med ratten. GCN-kontrollen är ett annat bra val och Wii-remote + Nuncuken också. Classic Controller ska vi inte ens snacka om för den är helt värdelös här!

Att Nintendo skiftade ifrån 8 spelare till 12 är bara kul! Det blir bland annat mera spänning. Sedan så har de kastat in 3 nya föremål och dessa är: POW-Block, Åskväder och Mega Svamp. Mega Svampen känner man direkt igen ifrån New Super Mario Bros. till DS, för när du använder den så blir du jättestor och kan mosa alla i din väg! POW-Blocket gör så att alla som är framför en och som kör på marken slås till utav skakningarna i marken. Detta leder till att du som sparar på 3 röda skal när du ligger först kan helt och hållet glömma det, för det dröjer inte 30 sekunder innan POW-Blocket dyker upp. Till sist så hittar vi då Åskvädret. Och ärligt talat, varför tog med detta föremål? Jag menar, den är nästan helt värdelös! När du får den så tas den automatiskt av sig själv, du kommer att få en snabb fart medan du har molnet framför dig men det negativa med allt är att den till slut kommer att träffa dig med en blixt om du inte gör dig av med den. Detta måste du göra genom att köra på en annan motståndare som då får molnet över sig. Hinner du inte med det så kommer åskan att slå ner i dig och du kommer att bli arg. Tänk dig: Du ligger 3:a och får detta föremål med ingen i närheten. Snacka om att du kommer att tappa placeringar efter att åskan har slagit ner i dig!
Något som det har brist på i de förra spelen är valet av karaktärer. Men här finns det karaktärer som nog alla tycker om och kommer att störtälska. Men vilka det är får du se efter själv! En annan sak som Nintendo har fokuserat sig på är designen utav de nya banorna. De är fruktansvärt roliga som på Koopa Cape där du får köra med ett strömmande vatten och sedan in i halfpipes som påminner en om F-Zero.
Det finns totalt 32 banor, däribland är 16 nya och 16 gamla. Som jag sa innan så rockar de nya banorna men de gamla är inget som man direkt gläder sig åt. Detta är den andra gången som Nintendo låter klassiska gamla retrobanor få spegla tillbaks sig. Men seriöst, om dessa banor är så seriösa vet jag inte. De mesta liknar bara något som Nintendo valde ut på 10 minuter...

Till sist vill jag bara säga att hela spelet går ut på Nintendo WFC. Jag lovar, se efter själv. Har du inte internet på ditt Wii så tycker jag att detta är en anledning att skaffa det. Du kommer att ha sjukt roligt med att peppra en massa gröna skal på tyskar, japaner och fransmän, tro mig. Men något med nätet som är dåligt är att du får så kallade "Race Ratings" som är dina poäng för hur bra du är. Du börjar med 5000 och kan hamna på 0 eller 9999, och där tar det stopp. Nintendo har valt att stoppa poängen på 9999, ingen aning varför. Det är ju bara idiotiskt. Och något annat som är idiotiskt är när du väl får minuspoäng så är det verkligen ingen liten summa. En spelare på 9000 som kanske av otur förlorar mot en med 5000 kanske får mellan 100-800 minuspoäng! Men eftersom precisionen är en viktig del i detta spel så händer det inte så ofta...

Betyg till spelet
Grafik: Ja, en 7:a blev det. Detta är på gränsen nu för Nintendo. Grafiken är suddigare än GCN's version och då är det inte så bra. Men samtidigt är den rolig och skön på samma gång. Men en 6:a kan jag inte ge det...

Spelkänsla: 4 kontroller, massor av bilar och motorcyklar och en ratt på köpet kan man väl inte säga emot? En 9:a.

Ljud: Några irriterande skrik ifrån karaktärerna är väl inget att bry sig om när Mario Karts musik ifrån banorna är så här bra?

Hållbarhet: Ja, för dig som inte har en internetuppkoppling skulle jag nog tveka om att säga: Köp det! Men har du det så är det ju riktigt bra (du kan köpa det ändå så ifall du inte är uppkopplat till internet). Men Nintendo kanske skulle ta och tänka lite mera på Single Player och det istället. Men visst, du har ju som roligast när det är 4 stycken i soffan där hemma.


+ Otrolig Wi-Fi!
Fräscha nya banor!
4 kontroller att välja mellan!
Karaktärer som får en att säga: WOW!
Automatiskt eller manuellt som låter en nybörjare komma in i spelet!
12 spelare!
Motorcyklar!!


– Tråkiga retrobanor...
Det är svårt att ha kul med en nybörjare nu när precisionen är så viktigt...
Kort och ganska enformigt Single Player-läge...
Irriterande lite då och då...

Mario Kart när det bjuder på det bästa!

Totalbetyg: 8.5 Ljud: 8 Grafik: 7 Hållbarhet: 9 Spelkänsla: 10