Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Jak X: Combat Racing

Playstation 2
Jak X: Combat Racing
  • Genre
    Racing
  • Releasedatum
    4 november 2005
  • Utvecklare
    Naughty Dog
  • Antal ägare
    116
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9.2 8.7

Speltest av kirby_white9

Inskickad av kirby_white9 den 26/05 -06 11:38

Handling / story / vad man gör i spelet
Jak X är ett väldigt lättillgängligt spel. Racen är relativt korta och det händer saker hela tiden. Och när man väl sitter där nersjunken framför tv:n är det faktiskt svårt att slita sig. Spelet är så explosivt att det är lätt att trycka igång ett lopp till, igen och igen.
Det smäller nästan hela tiden och det är inte ovanligt att ens eget dödstal tickar upp mot det tvåsiffriga i ett och samma lopp. Nu är spelet förlåtande mot detta och det går att vinna lopp trots att man kraschar och sprängs mycket. Det är på gott och ont. Dels gör det spelet skönt lekfullt men också alldeles för lätt och substanslöst. Körskicklighet spelar till exempel inte så stor roll och att sitta och nöta in banor och kurvor är tämligen meningslöst. Skjutandet och körandet borde istället ha balanserats bättre – ungefär som i den spelmässiga släktingen Mario Kart – för att Jak X skulle varit något mer än en "slit och släng"-produkt.
Jak X är snyggt förpackat och bjuder på snabb och stundtals riktigt kul krigsracing. Det fungerar en stund och jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad. Men bäst före-datumet går snart ut och att man ännu en gång tvingas stå ut med Daxters skrikiga skämt gör tillsammans med småstrul, som att bilen riskerar att fastna på vissa banor, inte saken bättre. Förhoppningsvis har Naughty Dog levt ut sin racingdröm nu.

Vad jag tycker om spelet
Jak X kretsar alltså kring racing och som undertiteln berättar är det en skjutglad variant. De välfjädrade ökenbilarna från Jak 3 får nytt förtroende här, men de har försetts med fler vapen och uppgraderingar. Det går till exempel att sätta på nya delar och att trimma upp motor, öka tålighet och bärförmåga. Med mycket fjädring och en del fladder i kurvorna är körkänslan snarlik den i Jak 3; mer underhållande än behaglig.
Spelsätten varierar mellan olika sorters banracing, dödsmatcher och uppgiftsbaserade spellägen, där man till exempel ska samla artefakter eller krocka bilar på vidsträckta arenor. Här och var på banorna finns det power-ups att plocka upp för vapen, liv och nitro. Två olika typer av vapen gör det möjligt att attackera framåt med kulsprutor, granater och missiler och bakåt med minor och svävande kanoner.

Betyg till spelet
Grafik:Naughty Dog kan sin sak. Som vanligt. Färglatt och mysigt med bra skärmuppdatering. Ibland blir det lite plottrigt, vilket gör det svårt att avgöra när det svänger, men annars inga problem. Den får en 8:a.

Spelkänsla:Lätt att ta till sig och bitvis svårt att lägga ifrån sig. Inramningen är bra och man blir aldrig uttråkad. Men svårighetsgraden är alldeles för förlåtande och det hade behövts mer djup. Den får en 7:a.

Ljud: Rätt så bra. Den får en 8:a.

Hållbarhet:Mycket banor och stor variation. Trevligt onlinestöd och att det går att spela två på delad skärm är ett klart plus. Håller som partyspel men i längden är det inte tillräckligt belönande för att man ska bry sig. Den får en 6:a.

Totalbetyg: 7.3 Ljud: 8 Grafik: 8 Hållbarhet: 6 Spelkänsla: 7