Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inTestament

PC
Testament
 • Genre
  Rollspel
 • Releasedatum
  31 maj 2010
 • Utvecklare
  Immersive Learning
 • Antal ägare
  1
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8 5.5

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 24/06 -10 21:28

Handling / story / vad man gör i spelet
Testament är ett rollspel till PC, släppt i maj 2010 i Sverige. Detta spel är utvecklat i samarbete med Svenska kyrkan och används främst i lärosyfte för konfirmander. Spelet behandlar därför delar ur Bibeln som anses ligga till grund för bland annat den kristna tron.

I spelet tar du rollen som en icke namngiven ängel, som är utsänd för att hjälpa historiska personer, bibliskt sett, med deras problem. Du börjar med att möta Abraham, som du ska hjälpa med att bygga ett altare. Under spelets gång kommer du även att möta personer såsom Josef, som du ska hjälpa fly ur ett fängelse, Mose, som du ska hjälpa fly från Egypten, Josua, som du ska hjälpa inta Jeriko, Debora, som du ska hjälpa vid juridiska tvister, och David, som du ska hjälpa besegra Goliat. Spelet utgår därför helt ifrån historier som finns nedskrivna i det gamla testamentet. Förutom alla dessa personer så kan du ibland stöta på böcker, som teleporterar dig till profeternas hall, där kända profeter ifrån Bibeln återfinns. Dessa ger dig tillfällig hjälp och en historia om deras levnadsöden.

Spelet är uppbyggt i sex kapitel (Abraham, Josef, Mose, Josua, Debora och David), där varje kapitel består av ett antal uppdrag. Uppdragen är ofta av klassisk rollspelstyp, det vill säga att de består av att prata med någon, samla något, döda något/någon eller hjälpa någon. Eftersom det är ett rollspel så kan du gå upp i level, förbättra dina attribut och uppgradera dina vapen. De sistnämnda kan du köpa med spelets egen valuta, som du hittar när du dödar vissa fiender. Spelet tar slut där nya testamentet tar vid, nämligen med Jesus Kristus födelse.

Vad jag tycker om spelet
Det går inte att undgå att detta är ett kristet spel. Det som dock är speciellt med detta spel är att det egentligen inte borde vara ett kristet spel, då det inte har någonting med kristendomen att göra. Kristendomen uppstod i och med att Jesus föddes och levde, men detta spel behandlar inte honom alls. Istället är det de äldre historierna ifrån gamla testamentet som står i fokus; historier som ligger till grund för judendomen. Även om jag försöker tänka att detta är ett spel utvecklat, eller i alla fall finansierat, av Svenska kyrkan för kristna konfirmander så kan jag inte undgå att tänka att spelet egentligen borde vara för judar. Det hade känts mer relevant, men kanske var historierna ifrån nya testamentet för långtråkiga för att göra ett spel om, vem vet? Jag ska försöka bortse från att spelet har en religiös överton i resten av recensionen, även om det blir svårt, och försöka fokusera på själva spelupplevelsen istället.

Testament är ett hyfsat spel. Det är inte det bästa spelet jag någonsin har testat, men det är inte heller det sämsta. Det jag kände var att det är ett ojämnt spel. Det första kapitlet är lätt, medan det andra var något svårare, precis som det ska vara. Sedan var det tredje och fjärde kapitlen ganska svåra på vissa ställen, medan de två sista kapitlen var relativt enkla, i jämförelse. Spelet går alltså ifrån den klassiska rollspelsstilen där spelet blir svårare allteftersom. Detta var för mig en annorlunda upplevelse och det kändes lite krystat vid vissa tillfällen.

Det finns ett stort klagomål som jag har på spelet och det är det som är din största fiende, nämligen kameravinkeln. Jag är van vid att alltid ha kameran i en statisk position, oftast i första- eller tredjepersonsperspektiv, men i detta spel måste du själv flytta kameran. Detta gör att kameravinkeln ofta känns snäv och den blir aldrig bättre. Vid vissa situationer kan kameran till och med zooma in på dig och därmed gör den att dina attackmöjligheter sjunker till noll. Hade inte kameran varit så jobbig så hade spelet varit ganska bra istället för enbart hyfsat bra.

Betyg till spelet
~ Grafik: Grafiken går inte att jämföra med standarden på dagens PC-spel som produceras av gigantiska spelbolag. Grafiken är det jag bryr mig minst om när jag spelar ett spel, men det jag retade mig på här var ett antal grafikbuggar, såsom att vissa saker helt plötsligt försvinner, till exempel textur. Detta gör att grafikens betyg dras ner ganska ordentligt.
Grafikbetyg: 3

~ Spelkänsla: Det tar ett tag att komma in i spelet. Kameran lär man sig inte att kontrollera direkt, men efter ett tag så sitter det i ryggmärgen. Spelkänslan är relativt jämn, i detta ojämna spel, och jag är inte missnöjd med den, då jag inte förväntade mig något speciellt.
Spelkänslebetyg: 6

~ Ljud: Ljudet och ljudeffekterna är helt klart det bästa med spelet. Särskilt temalåten som hörs på laddskärmarna är underbar. Tyvärr så återanvänds vissa ljudeffekter ganska ofta och jag saknar ljudet av riktiga röster ibland, men ljudet är helt klart godkänt.
Ljudbetyg: 8

~ Hållbarhet: Spelutvecklarna har själv satt ut en livslängd på spelet, där de estimerar att spelet har en hållbarhet på cirka 6 ½ timme. Detta är ganska roligt att se för jag har aldrig tidigare varit med om någon spelutvecklare som så exakt kan skriva ner sitt spels livslängd. Deras uppskattning stämmer ganska bra, måste jag säga.
Hållbarhetsbetyg: 5

Totalbetyg: 5.5 Ljud: 8 Grafik: 3 Hållbarhet: 5 Spelkänsla: 6