Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inSamorost 1

PC
Samorost 1
 • Genre
  Äventyr
 • Releasedatum
  1 januari 2003
 • Utvecklare
  Jakub Dvorsky
 • Antal ägare
  0
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9 7

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 09/12 -09 19:42

Handling / story / vad man gör i spelet
Samorost 1 är ett flashspel som släpptes under 2003. Hela spelet är uppbyggt på att peka och klicka på saker på ens datorskärm, för att då kunna ta sig vidare i spelet. Du tar rollen som en karaktär som bor på en trädplanet (planeten ser ut som en stor rotvälta). En dag när din karaktär spejar ut över rymden med sitt teleskop så upptäcker han en trädkomet som är på väg mot hans egen planet. För att förhindra en kollision så måste din karaktär bege sig till trädkometen och ändra dess färdriktning. Det är nu spelet börjar på riktigt.

Spelet är uppbyggt på ett antal olika skärmar (eller banor) där man på varje skärm kan klicka på ett antal saker för att komma vidare i spelet. De flesta av klicken måste komma i en viss ordning, men väldigt få av dem behöver vara koordinerade med varandra. Banorna i spelet är väldigt surrealistiska och de flesta av tingen är inspirerade av just träd och trädrötter. Förutom att enbart klicka på saker så måste man ibland lösa logiska pussel, men det är inte särskilt ofta det händer.

Vad jag tycker om spelet
Samorost 1 är ett väldigt gemytligt spel. Det är inget spel som man kan dö i, då där inte finns några fiender. Ej heller behöver man bli tvungen att starta om det på grund av att man klickar fel, utan spelet ger en alltid en ny chans. Man behöver inte oroa sig för någon tidsgräns, då spelet inte har någon sådan. Man kan helt enkelt ta saker och ting i sin egen takt och inte känna sig stressad av något eller någon. Det är väldigt få spel idag som kan ge en den lyxen.

Eftersom spelet enbart går ut på att klicka på saker så kan man, om man vill, ”brute klicka” sig igenom spelet, alltså att man klickar runt på skärmen tills något händer. Detta är inte att rekommendera, då man förlorar spelkänslan som Samorost 1 ger en. Det som är lite synd är att spelet är väldigt kort. Första gången man spelar det så kan det nog ta ett tag att förstå var och när man ska klicka på vad och vem, men spelar man igenom det en andra gång så kan man hela spelet och kan klara det på fem minuter. Dock är det roligt att fundera över vad man ska klicka på för att få allt att fungera, så spelet får ändå ett ganska högt betyg av mig.

Betyg till spelet
~ Grafik: Grafiken är bland det bästa med spelet. Texturen är ovanligt välgjord och hela spelet briljerar med en både realistisk och surrealistisk ton över sig. I grafikväg finns där inget jag kan klaga på.
Grafikbetyg: 10

~ Spelkänsla: Man får vara beredd på att klicka mycket i spelet. Det hade varit trevligt att använda något annat hjälpmedel än datormusen för att ta sig fram i spelet, men så är det inte. Förutom detta faktum så få man en väldigt trevlig stund spelandes Samorost 1.
Spelkänslebetyg: 7

~ Ljud: Ljudet är väldigt passande för spelmiljön man befinner sig i. Ljudet och de ljudeffekter som spelet bidrar med är fantasifulla och de gör att man får den där speciella spelkänslan. Även musiken är överraskande bra.
Ljudbetyg: 8

~ Hållbarhet: Här tappar spelet rejält. Första gången håller spelet ett tag, men andra gången man spelar igenom det så är det alldeles för lätt. Det blir ingen utmaning alls. Det är synd på ett spel som ändå håller hög kvalitet.
Hållbarhetsbetyg: 3

Totalbetyg: 7 Ljud: 8 Grafik: 10 Hållbarhet: 3 Spelkänsla: 7