Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inRiven

PC
Riven
 • Genre
  Äventyr
 • Releasedatum
  29 oktober 1997
 • Utvecklare
  Cyan Inc., Brøderbund Software
 • Antal ägare
  27
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
7 9.2

Speltest av J03L

Inskickad av J03L den 20/03 -06 19:05

Handling / story / vad man gör i spelet
Utgivare: Acclaim
Utvecklare: Cyan, Sunsoft

Riven, andra delen i Myst-serien och ett spel som även har blivit konverterat till Playstation, är ett riktigt grymt bra äventyr som är som ett enda stort extremt vackert pussel. Och här har ni handlingen:

Riven, kallat The Fifth Age, är en ö-grupp där det bor primitiva infödingar. Deras s.k. ledare heter Catherine och hon leder sitt folk mot engelsmannen prof. Ghen som tänker försöka överta Riven, eller The Fifth Age som han kallar det, och själv bli folkets härskare. Men hans son Atrus, som han själv försökte mörda en gång i tiden, ville stoppa honom, och med hjälp av en magisk bok som länkar ihop olika platser fånga Ghen. Han lyckades fånga Ghen och trodde att allt var i frid och fröjd när han lämnade Riven. Men Ghen lyckades på nåt sätt befria sig själv och har nu kidnappat Catherine och lurat invånarna att han är god och försöker hjälpa dom.

Nu när Atrus länkat sig tillbaka via en av böckerna till den vanliga världen och fått reda på att Ghen kidnappat Catherine och befriat sig själv, ber han nu dig att resa till Riven och stoppa proffessor Ghen. Ghen får reda på detta och gömmer sig i sitt nya labb, på en liten ö lite utanför Riven, kallad Age 233.

Ditt uppdrag är nu att aktivera boken som länkar ihop Riven med Age 233 så att du kan länka dig till Ghen och sedan lura honom in i ett fängelse. Men det är inte så lätt som det låter...

Vad jag tycker om spelet
Riven är ett mycket vackert äventyr med en massa pussel och mysterier. Grafiken består av en massa bilder och animationer som utvecklarna satt ihop och detta bildar därmed en tredimensionell värld. Och eftersom det mesta är bilder, blir det lätt för Cyan (utvecklarna) att skapa en mycket snygg och otroligt verklighetstrogen grafik. Designen på alla maskinerna och det gör att maskinerna blir även dom verklighetstrogna fastän man knappast kan skapa såna i verkligheten. Nyanserna på maskinerna och andra stålsaker är ganska brun och rostig som gör en att få känslan av att du är den enda som varit där på länge, vilket höjer den maffigt spännande  spelkänslan. Designen på husen och byggnader är också häpnadsväckande, för de är knappast formade som i verkligheten, nej invånarnas hus är runda och är uppe på klipporna men Ghens hus är modernt formad. Sätten du transporteras med är fantasifulla och höftiga. Bl.a. kan man åka i en supersnabb liftbana, i en sån vagn i gruvor under jorden och under vattnenytan i en glastunnel, och i en slags ubåt som åker på ett räls under vattenytan.
Ljudet är mästerligt och när du t.ex. drar i en spak som kanske snurrar en plattform eller öppnar en stendörr, hör man ett otroligt verklighetstroget ljud som är precis som i verkligheten. Musiken är dramatisk och lugn, vilket bidrar till en väldigt spännande upplevelse och spelkänsla.
Riven tar lång tid att klara, vilket bidrar till en hög hållbarhet och eftersom spelet är så vackert och fascinerande vill man gärna spela igen.

Betyg till spelet
Grafik:

Grafiken består av en massa ursnygga bilder som innehåller lite animationer, som Cyan Productions satt ihop, och detta bildar en otroligt snygg tredimensionell grafik. Animationerna när man åker i t.ex. lift eller när man trycker på knappar är också dom riktigt bra. Designen är fantasifull och fascinerande. En 10:a, med tanke på spelets ålder är en 10:a självklar.

Spelkänsla:

Den dramatiska musiken, det imponerande ljudet och den häftiga designen ger spelkänslan en 9:a.

Ljud:

Otroligt bra ljudeffekter och när du drar i en spak och t.ex. en dörr öppnas hör ett mycket verklighetstroget ljud och musiken är väldigt spännande så jag ger ljudet en 10:a.

Hållbarhet:

Riven består av 5 skivor och varje skiva innehåller en ö, så innehållet kan man knappast klaga på. Spelet är svårt och tar väldigt lång tid att klara. En 8:a.

Plus: Vackert, spännande, intressanta pussel, mycket bra ljud.

Minus: Lite väl svårt, långsamt.

I helhet: En 9:a.

Tack för att ni läste! /J03L

Totalbetyg: 9.3 Ljud: 10 Grafik: 10 Hållbarhet: 8 Spelkänsla: 9