Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inLeft 4 Dead

PC
Left 4 Dead
 • Genre
  Action
 • Releasedatum
  21 november 2008
 • Utvecklare
  Valve Software
 • Antal ägare
  47
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.8 8.8

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 12/01 -10 18:39

Handling / story / vad man gör i spelet
Left 4 Dead är ett förstapersonsskjutspel som släpptes i november 2008. I spelet kan man ta rollen som en av fyra överlevare (Francis, Bill, Zoey eller Louis) som måste kämpa mot zombies för att kunna rädda sina egna skinn. Flera större områden har blivit utsatta för ett smittsamt virus, vilket gjorde att människorna som fanns där blev till zombies. Lyckligt nog är huvudpersonerna (överlevarna) immuna mot detta virus.

Efter att man har valt en viss kampanj och vem man vill spela som så släpps man ner mitt i smeten. Man får först möjligheten att samla på sig vapen, ammunition och hälsa innan man ska bege sig ut för att möta horder av zombies. Ens ständiga uppdrag är att ta sig levande till ett skyddsrum och där stänga in sig och vila ett tag, för att sedan fortsätta mot nästa skyddsrum. På vägen måste man döda ett stort antal vanliga zombies. Förutom dessa vanliga zombies finns det vissa specialsmittade zombies, som det enbart finns ett fåtal av på varje bana. De specialsmittade är Boomern (som spyr galla på en), Huntern (som hoppattackerar en), Smokern (som attackerar med sin tunga), Tanken (som är extra stark och svårdödad) och Häxan (som enbart attackerar om man stör henne).

Spelet utspelar sig under fem olika kampanjer, där varje kampanj består av fem banor (förutom den sista kampanjen, som är kortare). På den sista banan är uppdraget lite annorlunda. Där ska man inte ta sig till ett nytt skyddsrum, utan man ska istället stå stilla på en plats och kämpa mot stora horder av zombies innan räddningen (i form av en bil, en helikopter, en båt osv.) kommer fram. Det är därför väldigt viktigt att arbeta tillsammans i detta spel, då det är ett samarbetsspel. Blir någon lämnad bakom så är den personen verkligen "left for dead".

Vad jag tycker om spelet
Jag är något kluven till detta spel. Jag tror det beror på att jag inte är så direkt intresserad av förstapersonsskjutspel. Jag fick spelet rekommenderat till mig och jag valde att köpa det, men ett riktigt roligt spel kan jag inte säga att det är. Att spela Left 4 Dead i multiplayerläget är väldigt underhållande, men att spela det ensam är ganska ledsamt och det blir snabbt upprepande. Varenda bana följer samma struktur: samla på dig vapen, skjut zombies, överlev en hord och ta dig till ett skyddsrum. Någon direkt variation kan jag inte säga att spelet har och några direkta mentala utmaningar (i form av klurigheter eller pussel att lösa) existerar inte, utan det är ett linjärt spelsätt där man alltid vet vart man ska gå och vad man ska göra.

Mitt största problem med spelet är AI:n (alltså de datorstyrda karaktärerna). Normalt brukar man klaga på att de är för dumma och inte hjälper till. Jag tänker klaga på det direkt motsatta. De är smarta, hjälper till för mycket och man har för lite kontroll över dem. Du kan glömma att utforska ensam eller springa för att hitta ett bra ställe att avvärja zombies på. AI:n följer efter dig vart du än går. Försöker du beordra dem att gå först kommer de att slå dövörat till. Du måste såklart leda vägen. Kommer du fram till något som måste användas (dra i en spak, tryck på en knapp osv.) så kommer AI:n att klaga på dig tills du gör det, för de klarar tydligen inte av det själva. Försöker du smyga upp på ett taktiskt valt ställe för att skjuta zombies kommer AI:n att börja skjuta så fort de ser dessa zombies. Nä, AI:n ogillar jag starkt i detta spel.

Samtidigt är det ett välutvecklat och stundtals underhållande spel. Banorna är ganska stora och innehåller mängder av zombies och en hel del specialsmittade. Miljön runtomkring en är alltid dystert utformat (i stil med en spökstad, en kyrkogård, en kloak eller liknande) för att ge den där postapokalyptiska känslan. Det ingjuter inte samma känsla att springa runt på en öppen äng mitt på dagen som det gör att smyga runt i ett övergivet hus mitt i natten, väntandes på att zombies ska dyka upp när som. Så, spelet är helt okej, vilket kommer att avspeglas i mina betyg nedan.

Betyg till spelet
~ Grafik: Grafiken är inte något man blir väldigt imponerad av (mest därför att allt alltid är mörkt), men det man ser är fint. Vad det gäller grafiken finns det inget att direkt klaga på, men ej heller något att bli extra exalterad över.
Grafikbetyg: 7

~ Spelkänsla: Det är inget skräckspel, så förvänta dig inga skrämmande element. Förvänta dig istället oändligt många zombies att skjuta. Spelkänslan är godkänd, till och med bra, men inte perfekt. Det mesta beskyller jag AI:n för.
Spelkänslebetyg: 7

~ Ljud: Ljudeffekterna var perfekta och rösterna likaså. Jag tycker bara att det är synd att där inte är någon direkt musik i spelet. Väldigt små stycken hörs ibland, men det kunde ha varit bättre.
Ljudbetyg: 7

~ Hållbarhet: Man kan klara igenom en kampanj ganska snabbt. Det är därför återspelningsvärdet man är ute efter och spelet har väl helt okej sådant. Hållbarheten är enbart förlängd på grund av de prestationsutmärkelser man kan samla på sig under dess gång.
Hållbarhetsbetyg: 7

Totalbetyg: 7 Ljud: 7 Grafik: 7 Hållbarhet: 7 Spelkänsla: 7