Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inJunibacken

PC
Junibacken
 • Genre
  Barn
 • Releasedatum
  1998
 • Utvecklare
  Sagolika, Snille Publishing AB
 • Antal ägare
  4
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
5 1.8

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 25/08 -09 16:04

Handling / story / vad man gör i spelet
Junibacken är ett barnspel som släpptes till PC år 1998. Spelet har ingen bakgrundshistoria utan är istället uppbyggt i olika segment, där fokus ligger på att introducera barn för kända föremål och lära ut dessa på ett pedagogiskt sätt. Spelet är helt på svenska, där även berättarrösten är svensk.

Då spelet inte har någon direkt bakgrundshistoria så har det ej heller någon handling eller några huvudkaraktärer. Det närmaste man kommer en huvudkaraktär är en mullvad som följer en igenom större delen av spelet (eller hans röst i alla fall). Junibacken är ett peka och klicka-spel, vilket betyder att du enbart använder datormusen i spelet.

På huvudmenyn kan man välja olika segment i spelet, vilka alla går ut på olika saker. Ett av segmenten handlar om en apa som ”rymmer” från en cirkus och du måste vrida och vända på en M.C. Escher-liknande trappkonstruktion, tills dess att apan kommer tillbaka. Ett annat segment består av att få Fille Flygplan hem till sina flygplansföräldrar och där måste man flyga förbi olika sorters faror. Ett tredje segment, och det sista jag beskriver, består av att man ska hjälpa mullvaden att hitta fotbollsrelaterade saker. Dessa är gömda i olika rum i ett hus, där man måste lyfta, öppna och flytta olika saker för att hitta rätt.

Vad jag tycker om spelet
Spelet är väldigt barnvänligt. Jag har ägt det i många år, men jag har spelat det väldigt sällan. Detta beror förmodligen på att det är väldigt simpelt spel med inga direkta utmaningar i. Man väljer ett segment från huvudmenyn och sedan kan man klara det på under 5 minuter. Svårare än så är det inte. Detta gör att spelet lätt går att ”klara ut” (alltså att man klarar alla de olika segmenten) på under en halvtimme, vilket gör hållbarheten väldigt kort. Animationerna i spelet är av den enklaste graden och någon riktig spelkänsla infinner sig aldrig.

Spelet är som sagt riktat till barn och det märks på alla sätt. Berättarrösten är övertydlig och nästan för pedagogisk. Gör man något fel så berättar rösten precis vad man ska göra och hur man ska göra det. Detta gör att spelet blir ännu mindre utmanande. Nej, det finns inte mycket positivt jag kan säga om detta spel. Det mesta är alldeles för lätt, infantilt och rent ut sagt dåligt. Så, om man söker ett mediokert barnspel så kan detta nog passa bra. I andra fall råder jag er att hålla er borta från det.

Betyg till spelet
~ Grafik: Den är nästan obefintlig. Visst, spelet har grafik, men det består mest av en stillbild som ibland rör lite på sig åt ett håll. Animationerna är, som jag nämnt innan, väldigt simpla och det mesta känns ganska så hafsigt hopsatt.
Grafikbetyg: 2

~ Spelkänsla: Det hinner aldrig bli någon spelkänsla i detta spel. Man går från ett lätt segment till ett annat, där ingen av karaktärerna får någon djupare utveckling och där man skyndar sig igenom de olika segmenten tills spelet tar slut, alldeles för snabbt.
Spelkänslebetyg: 1

~ Ljud: Ofta är spelet ganska tyst. Vissa av ljudeffekterna är ganska passande, men i det stora hela så är avsaknandet av ljud ett stort minus. Berättarrösten är helt okej, men kan bli irriterande i vissa situationer.
Ljudbetyg: 3

~ Hållbarhet: Spelet har ingen hållbarhet. Man spelar igenom det på under halvtimmen och sen är det klart. Ännu värre blir det om man försöker spela det en andra gång för då kan man redan alla ”utmaningar” utantill och kanske klarar det på halva tiden.
Hållbarhetsbetyg: 1

Totalbetyg: 1.8 Ljud: 3 Grafik: 2 Hållbarhet: 1 Spelkänsla: 1