Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Harry Potter och de vises sten

PC
Harry Potter och de vises sten
  • Genre
    Äventyr
  • Releasedatum
    16 november 2001
  • Utvecklare
    KnowWonder
  • Antal ägare
    711
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
7.6 7

Speltest av Ecko

Inskickad av Ecko den 14/06 -09 20:12

Handling / story / vad man gör i spelet
Du kommer att spela som Harry Potter, pojken som överlevde. Harrys föräldrar har blivit mördade av den onde trollkarlen Lord Voldemort, men Harry var den ende som överlevde. Men som minne fick han kvar ett ärr som är format som en blixt. En dag får Harry ett brev, i det står det att han är ”inbjuden” att börja på skolan Hogwarts för häxkonster och trolldom. Den store jätten Rubeus Hagrid tar med dig till Diagongränden för att handla in saker du behöver. Efter det så tar ni er till tågstationen och du får en biljett av Hagrid, tåget står vid perrong 9 trekvart (vet inte hur man gör förkortningen med nummer). Du tar tåget till Hogwarts och du blir insorterad i elevhemmet Gryffindor. Efter insorteringen blir det en stor fest, med massa god maträtter. Efter det är det bara raka vägen upp i sängen. Nästa dag börjar äventyret, du kommer lära dig en massa trollformler, möta nya vänner, nya fiender. Leta efter hemligheter, utforska Hogwarts. Samla trollkarls kort, samla bertie bots bönor i alla smaker. Det finns mycket saker att göra.

Kontroller.

Springa framåt – Uppåt pilen, eller om du ställer in så att du använder bokstaven W (för mer erfarna spelare)
Springa bakåt – Neråt pilen, eller om du ställer in så att du använder bokstaven S (för mer erfarna spelare)
Snurra höger – Höger pilen, eller om du ställer in så att du använder bokstaven D (för mer erfarna spelare), eller snurra med musen åt höger.
Snurra vänster – Vänstra pilen, eller om du ställer in så att du använder bokstaven A (för mer erfarna spelare), eller snurra med musen åt vänster.

Hoppa – Spring fram mot stupet/klyftan och tryck på CTRL eller högerklicka på musen precis när du kommer fram till kanten. Om du utför hoppet på rätt sätt borde du landa säkert på andra sidan. Om du du ramlar från höga höjder så ”svimmar” (du dör) du och måste börja om där du sparade spelet senast.

Auto-hopp: Om du ställer in autohopp-alternativet i alternativ-menyn behöver du inte trycka på CTRL (eller högerklicka med musen) för att hoppa. Spring bara fram till kanten så hoppar du automatiskt åt det håll du springer.

Så här klättrar du: Gå fram till ett föremål eller hinder och tryck framåt. Du kommer att klättra uppåt eller över föremålet/hindret.
OBS: Det är bara vissa föremål som går att klättra över eller hoppa över.

Hur lär man sig trollformler/ och hur man använder dom.

Du lär dig din första trollformel hos professor Quirrells lektion i försvar mot svartkonster.

Inlärning.
När du ska lära dig trollformler måste du rita samma mönster som din lärare gör på begränsad tid. Du får extra elevhemspoäng om du lyckas kasta din trollformel riktigt bra.

Vänsterklicka och håll in musknappen för att markera startpunkten och rita sedan upp mönstret med din mus. Släpp upp musknappen när du är klar eller tiden går slut (tidmästaren syns längst ner till höger på spelskärmen när du ska ”rita” trollformler).

Du måste få ett betyg som är lika med eller bättre än godkänt för att lyckas (detta syns längst ner till vänster på spelskärmen när du ska ”rita” trollformler)
Två viktiga punkter att tänka på när man ”ritar” en trollformel.
Håll stavens rörelser inom den vita markeringen.
Tänk på att ha en stadig hand och ett flertal lyckade övningar hjälper dig i kampen om elevhemspokalen. OBS. Det kan vara lättare att ”rita” trollformelns mönster om du ställer in muskänsligheten i kontrollavdelningen på alternativ-menyn.
Användning.
När du lärt dig en trollformel är det dags att öva på den i en övning.

1.När du lärt dig en trollformel måste du vänsterklicka och hålla in musknappen för att göra din trollstavsarm redo för trollande.
2.För den glittrande markören över målet med musen eller piltangenterna.
3.Om du siktat rätt dyker trollformelns mönster upp och du kan släppa musknappen för att kasta trollformel.

Spelskärmen.

Din livskraft.

Din livskraft visas som en blixt högst uppe i vänstra hörnet på spelskärmen. Blixtmarkören för din livskraft visar hur du mår. Om den når botten svimmar Harry (han dör) och du måste börja om där du sist sparade ditt spel.

Bertie Botts i alla smaker.
Du kommer att hitta dessa ovanliga sötsaker på alla möjliga ställen i slottet och slottsparken. Plocka upp dem för så kommer du snart att upptäcka deras värde som handelsvara bland eleverna.

Låsta dörrar.
Du kan inte öppna låsta dörrar förrän du klarat vissa uppgifter eller lärt dig rätt trollformel. På vissa ställen i slottet kan kraftfull magi hindra din framfart.

Träningsstjärnor, (Dessa visas endast på spelskärmen under övningar).
Under ditt äventyr måste du klara av många spännande övningar för att lära dig de konster som krävs för att av en trollkarl och för att du ska bli godkänd under ditt första år på Hogwarts. För att lyckas med dessa övningar måste du samla in träningsstjärnor, ju fler stjärnor du samlar in, desto mer poäng vinner du åt Gryffindor.

Chokladgrodor.
När du hittar en hoppande groda chokladgroda plockar du upp den, om du har mindre än 100% på din livskrafts mätare så får du en rejäl energikick.

Kort med berömda häxor och trollkarlar.
Kort med berömda häxor och trollkarlar är samlarföremål som du hittar under ditt äventyr, får du ihop en fin kortsamling så kommer dina vänner avundas dig.

Kvastkäppträning och Quidditch.

Quidditch är en viktigt del av livet på Hogwarts. Det är inte bara spännande sport, utan ger även deltagarna ovärderliga kunskaper i kvastkäppshantering som kan komma väl till pass utanför banan.

När du klarat kvastkäppsträningen, kan du få ännu mer kvastkäppsträning genom att välja det vid huvudmenyn. När du klarat av den första Quidditchmatchen kan du välja att spela en Quidditchligamatch på huvudmenyn. Där får du möta lag som blir allt svårare desto längre du kommer i tävlingen.

Kvastkäppstyrning.

A – Öka farten
Z – Bromsa in
Uppåt pil – Flyg uppåt
Neråt Pil – Flyg neråt
Höger pil – Flyg höger
Vänster pil – Flyg vänster

Quidditchregler.
Quidditch är e av den magiska världens mest populära sporter, och det finns en bra orsak. Det är en snabb och häftig sport där matcherna kan pågå upp till fyra veckor.
Det är naturligtvis sökaren (Harry är sökare) som kan ställa matchen till ända genom att fånga den gyllene kvicken. Men för att fånga den måste du jaga ifatt den först.

Kom ihåg att undvika dunkarna och det andra spelarna till varje pris. Om du krockar med något förlorar du livskraft.
Om du missar ringarna (när du jagar kvicken) så krymper mätaren.
Fånga kvicken.

När du är en armlängds avstånd från kvicken trycker du på CTRL eller högerklickar när den är tillräckligt nära din hand för att fånga den. Om du lyckas fånga kvicken vinner Gryffindor matchen.
Om du tar för lång tid på dig för att försöka fånga kvicken så kommer den att smita och du måste börja om. OBS. Om du svimmar (du dör) under en match i Quidditchligan så måste ditt lag ge upp matchen och motståndarlaget vinner. Om du dör under andra Quidditchmatcher måste du börja om med den nivån.

Vad jag tycker om spelet
Jag tycker att spelet är ganska så bra gjort, men det finns ganska så många undantag. Storyn hänger inte ihop med böckerna eller filmen. T.ex när man får brevet om att man ska få börja på Hogwarts så blir det inget att man är ute vid den där stora huset på ön i stormigt väder. Utan det låter som om Hagrid bara kommer hem till Dursleys och hämtar Harry. Samt så det lite dåliga saker som frihet, man måste alltid till ett ställe hela tiden. Man får inte så mycket frihet så att säga.


Vad händer om man dör?
Om man skulle dö så måste man börja på senaste ”spara bok”, man hittar sådna böcker lite varstans på Hogwarts. Med dom böckerna sparar du.

Sämsta med spelet.
Det sämsta i spelet är nog storyn. Man har inte gått efter böckerna eller filmen och då blir det ingen story. Det enda man fattar är att Harry Potter var den enda som överlevde attacken från Lord Voldemort och man nu ska börja på skolan. Man har liksom inte klippt ihop spelet med filmen.

Sämsta stället i spelet.
Det tråkigaste stället i spelet är nog när man skall till trolldrycks lektionen. Jag gillar inte Professor Snape där nere, han är dum mot Harry, ger minus poäng för ingenting osv.

Det roligaste stället i spelet.
Det roligaste stället i spelet, tycket jag är lektionen hos professor Flitwick, han är lärare i trollformler. Jag gillar den övningen man gör hos honom.

Den bästa trollformel.
Den bästa trollformel enligt mig är nog Alahomora, eftersom den låser upp saker som kistor, lås mm.

Den sämsta trollformel.
Den sämsta är nog Incendio. För man använder den minst. Den är menad mest mot växter. Man möter knappt några växter, förutom på Incendio övningen vid örtlära.

Förlorar man poäng om man kommer försent?
Det finns faktiskt vid två tillfällen att man får ugglepost om att man måste skynda sig till lektionen annars får man kommer Gryffindor att förlora elevhems, men som jag har märkt så förlorar man inga poäng hur lång tid du än tar på dig eller vad andra säger. Så man kan lugnt spela vidare.

Favorit karaktär.
Min favorit karaktär är nog Professor Dumbeldore, jag diggar honom. Han är gammal, lugn plus att han kan så mycket om trolldom.

Är spelet fritt?
Spelet är ganska fritt, men det är många gånger att man inte får göra som man vill. Man kan inte gå ut på slottsparken när man vill. Slottet är ganska så stängt hela tiden. Så fritt kan man inte säga att det är, det enda fria är när man ska till olika lektioner.

Är spelet värt att köpa?
Ja, spelet är värt att köpa. Dock vet jag inget ställe där man skulle kunna köpa detta spel. Det enda stället som jag skulle tro är på tradera.se eller nån annan aktions site. Du skulle nog lätt få det under 100 lappen på en sådan sida.

Betyg till spelet
Grafiken är halvbra, visst spelet är från 2001. Men det finns många saker man skulle kunna fixa till bättre och det är bland följande: Ingen av alla karaktärer blinkar med ögonen, ingen öppnar munnen när man pratar med någon. Händerna ser ut som ihop tryckta klumpar, då bara två fingrar är fria och dom andra sitter ihop. Man skulle också kunna fixa till så att träd och buskar skulle kunna se mer riktigare ut. Buskarna är tillexempel platta sidor som sitter ihop med varandra. Det är likadant med träden, stammen är det enda som ser bra ut, men när det gäller löven så är allt bara platta sidor som sitter ihop. Gräset är bara platt.

Spelkänsla. Då det inte är så bra grafik blir inte heller spelkänslan så jättebra. Det känns inte som man lever sig i det här spelet. Men eftersom jag skickar in detta test 8 år efter att spelet kom ut, samt att det finns ju nyare spel nu, så kan ju spelkänslan tyckas vara sämre då man jämför med andra spel så att säga. Hade det varit bättre grafik och bättre miljöer med mer frihet och sånt så skulle spelet haft mycket bättre spelkänsla.

Ljudet är nog det enda som ligger i topp i det här spelet. Musiken är vacker, ljudeffekterna.
Magin låter bra när man kastar den. När folk pratar låter det bra. När man springer i gräs låter nog lite konstigt, det låter som om det sprakar hela tiden. Jag skulle tycka det var roligare också (om valde engelskt språk i spelet att det var dom riktiga skådespelarna som skulle göra rösterna, dock tror jag inte att dom skulle gå med på det med, man skulle ju kunna hoppas.

Hållbarheten. Spelet är ganska så långt och det blir ju samma grej hela tiden. Det finns inget som blir nytt i spelet om man skulle spela det en gång till. Eftersom det är ett magiskt slott så tycker jag att det borde bli så att vissa rum hamnar på andra ställen i slottet så att det ska bli lite svårare. Då skulle spelet bli mer roligare också tror jag. Men spelet är ju från 2001 så man dom kanske inte tänkte på det. Visst nu är det ju jag som skulle vilja ha det så, kan inte säga att dom inte tänkte på det.

Sammanfattning.
En ganska så roligt spel, finns nog inte att köpa i vanliga spelaffärer längre. Man kan spela det kanske en till två gånger innan man börjar tycka att det är tråkigt. Det finns roligare spel att spela än det här. Men det kan ju vara kul att testa det hos någon.

Totalbetyg: 6.5 Ljud: 9 Grafik: 6 Hållbarhet: 6 Spelkänsla: 5