Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inFallout 2

PC
Fallout 2
 • Genre
  Rollspel
 • Releasedatum
  1999
 • Utvecklare
  Black Isle Studios
 • Antal ägare
  80
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9.5 9

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 15/02 -11 21:05

Handling / story / vad man gör i spelet
Fallout 2 är ett rollspel som släpptes till PC under 1999 i Europa. Spelet äger rum under 2200-talet där spelets handling tar vid år 2241. Du tar rollen som Chosen One, en ättling till huvudkaraktären ifrån Fallout; Vault Dweller. Du startar i en liten by, vid namn Arroyo, där du först får i uppdrag att ta dig igenom ett tempel fullt med utmaningar. Klarar du dig levande ut så har du visat dig värdig titeln Chosen One. Det blir nu klart vad ditt huvuduppdrag kommer att bli; hitta en G.E.C.K. och gör det snabbt. En G.E.C.K. (eller Garden of Eden Creation Kit) är en sorts anordning som kan skapa blomstrande samhällen i en post-apokalyptisk värld, det vill säga den värld som Fallout 2 utspelar sig i. Olikt det första spelet i serien så får du ingen direkt tidsgräns på hur lång tid du har på dig att hitta denna G.E.C.K., men ju fortare du hittar den desto fortare kan din by bli ett bättre samhälle. Du ger dig nu ut i det som en gång var Kalifornien, USA, men som nu inte alls liknar det vi är vana vid. Välkommen till en post-apokalyptisk mardröm...

Du kommer under din resa att träffa på många, många karaktärer, där du kan få med dig en handfull av dessa på din resa. Du kommer även att träffa på några karaktärer som var med i Fallout, men det är inte överdrivet många av dem som finns kvar. Det du dock kommer att märka är att du måste lokalisera Vault 13, det Vault som spelade en stor roll i det föregående spelet. Här finns det kanske något du söker, så ta dig en ordentlig titt. När du senare i spelet hittar en G.E.C.K. så tar du dig så fort du kan tillbaka till din by, bara för att få veta att de som bodde där har blivit kidnappade av en grupp som kallar sig för Enclave. Du förstår nog vad ditt nästa uppdrag blir...

Fallout 2 är uppbyggt på samma sätt som Fallout, där man strider med fiender, interagerar med objekt och pratar med människor på exakt det sättet man gör i det först spelet. Några skillnader spelen emellan är dock att användargränssnittet är något förändrat, men till stora delar ser det likadant ut som innan. Handlingsmässigt är spelen olika, men grafikmässigt är de väldigt lika. Tycker man om Fallout så borde inte Fallout 2 vara en besvikelse.

Vad jag tycker om spelet
Spelet är mer eller mindre en direkt fortsättning på originalspelet. Handlingen äger rum 80 år efter handlingen i Fallout och det är liknande landskap man vandrar runt i. Man kan nästan se detta spel som en expansion (om än en stor sådan) till Fallout. Det är trevligt att några saker har blivit förändrade (förenklade?) jämfört med det första spelet, men väldigt mycket är likt. Det är svårt att komma på konkreta saker att skriva om, då jag ser de båda spelen som en enhet, där detta spel bara ett annat uppdrag i samma speluniversum.

Okej, jag ska försöka att sluta dra paralleller till det första spelet nu. Fallout 2 ger en mycket utrymme att utforska. Så fort du kommer till en ny stad så vet du att du kommer att vara där ett tag, då där alltid finns en hel del uppdrag att slutföra. Valmöjligheterna i detta spel är rent ut sagt för många för att man ska kunna se och höra allt i en enda genomspelning. Alla parametrar och attribut i spelet påverkar så mycket att det är omöjligt att få veta allting direkt. Vill du ha en total genomspelning av spelet så räkna med att klara detta spel om och om och om igen...

Jag har inte direkt nämnt något som är positivt eller negativt, vilket jag brukar göra. Jag kan väl säga så här att det mesta i spelet är väldigt bra gjort. Där ligger så mycket tanke bakom spelet att man kan bli galen över att försöka förstå hur så mycket information kan finnas i ett spel. Det negativa med spelet är inte mycket. Visst, det kanske hade varit trevligt med en större förändring i det andra spelet, men vill man ha det så kan man alltid titta till Fallout 3 eller liknande spel. Där är vissa mindre grafikbuggar, men det är inget värt att nämna mer än som hastigast. Hela spelet flyter på väldigt bra och jag är helt klart nöjd med Fallout 2.

Betyg till spelet
~ Grafik: Såklart att detta spel ska få samma betyg som Fallout fick i mitt speltest till det spelet. Inte mycket har ändrats spelen emellan, men de få saker som har förändrats är trevliga, fast inte tillräckligt trevliga för att det ska bli ett perfekt betyg.
Grafikbetyg: 9

~ Spelkänsla: Helt klart perfekt. Jag rekommenderar att man har spelat igenom Fallout först, så att man har en förståelse för upplägget och vissa av karaktärerna, men i det stora hela så är där ingenting jag kan klaga över när det kommer till spelkänslan.
Spelkänslebetyg: 10

~ Ljud: Där är fortfarande ingen minnesvärd musik, så det drar ner betyget en del. Fast som i förra spelet så är ljudeffekterna och röstskådespelarna helt klart underbara. Det lägsta betyget i speltestet blir här, men det säger inte så mycket.
Ljudbetyg: 8

~ Hållbarhet: Om man vill kan man springa igenom spelet på under en halvtimme, men det känns ju inte särskilt roligt. Spelet är gigantiskt och där finns oerhört mycket att se och göra, så hållbarheten förtjänar sitt höga betyg.
Hållbarhetsbetyg: 9

Totalbetyg: 9 Ljud: 8 Grafik: 9 Hållbarhet: 9 Spelkänsla: 10