Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inDungeon Keeper

PC
Dungeon Keeper
 • Genre
  Strategi
 • Releasedatum
  26 juni 1997
 • Utvecklare
  Bullfrog Productions
 • Antal ägare
  90
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.3 8.8

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 26/07 -09 18:36

Handling / story / vad man gör i spelet
Spelet Dungeon Keeper är ett strategispel som släpptes till PC under 1997. Spelet har inte någon djup handling utan man tar kontrollen som en allsmäktig varelse/person som inte syns. Det enda som syns av en är ens hand som man kan beordra sina undersåtar med. Med den handen kan man både bygga upp och rasera inom några sekunder. Man är alltså omnipotent.

Spelet går ut på att man får ett Dungeon Heart (som är ens hjärta och ser ut som en glaskupol) tilldelat sig. Detta måste man skydda till varje pris. Förstörs det så går man under. Därefter får man hjälp av sina slavar (även kallade Imps) som utför allt det smutsiga arbetet (hugger ner väggar, utforskar, gräver guld…). Med hjälp av dessa så kan man börja skapa rum runtomkring sitt Dungeon Heart. Rummen inreds sedan till olika saker (boplats, matplats, träningsplats…) där varje varelse har sitt eget favoritrum. För att få fram dessa varelser måste man ta över en portal, vilken brukar ligga i anknytning till ett Dungeon Heart. När man väl tagit kontroll över en portal så börjar ens varelser at strömma ut. Dessa är användbara till olika saker och man finner snabbt vilka som passar var.

Förutom detta så har man alltid minst en fiende på varje bana. Fienderna kan ibland enbart bestå av en mäktig krigarboss, men ibland bara av en mindre armé. Ens uppdrag på varje bana är att antingen döda fiendebossen eller förstöra fiendebasen, med tillhörande Dungeon Heart. Lyckas man med detta så klarar man banan och blir vidareskickad till nästa utmaning. Kanske är den svårare än förra…?

Vad jag tycker om spelet
Detta är ett underhållande spel. Det är svårt att beskriva spelet, men man kan säga att det är en sorts blandning av The Sims och Age of Empires, fast mörkare. Det är intressant att få bygga upp en bosättning från grunden och sedan utöka den i den takt man känner för. När man tycker att man är redo så går man till attack och oftast går det vägen. I annat fall får man hoppas att man sparat nyligen innan…

Svårighetsgraden på spelet är väldigt varierande. Det börjar ytterst simpelt för att sedan gradvis öka i svårighetsgrad. Där stannar det ganska länge tills det helt plötsligt blir väldigt svårt på en viss bana. På denna bana så är det öppen planlösning där motståndaren har en gigantisk armé redan från början och han/hon/den/det är inte sen att gräva sig in i din bas och totalt erövra dig på några minuter. Där blir spelet nästan omöjligt, vilket gör det tråkigare än vad det behövt vara.

Överlag är spelet väldigt underhållande, klurigt och fantasifullt. En tvåa i serien släpptes några år senare och en trea var på väg, men det projektet lades tyvärr ner och sedan gick Bullfrog Productions i graven. Kanske att någon annan speltillverkare fortsätter på trean, men i dagsläget ser det tyvärr ut som att Dungeon Keeper-serien är död…

Betyg till spelet
~ Grafik: För att vara från 1997 så är grafiken ändå rätt imponerande, om man jämför med andra spel som släpptes runt samma tidpunkt. Spelet är i 3D, med en blick ovanifrån (fågelperspektiv), där man har ett fullt rörelseschema, d.v.s. väggar och liknande hindrar inte en.
Grafikbetyg: 8

~ Spelkänsla: Man får mersmak av spelet. Det är lätt att sätta sig in i och man kan spara och avsluta när man vill. Spelupplägget är fantastiskt och det är inte mycket man kan klaga på vad det gäller spelkänslan.
Spelkänslebetyg: 9

~ Ljud: Där är ingen direkt musik i spelet utan det man kommer att få höra är alla ljud som ens varelser ger ifrån sig. Det räcker i och för sig ibland, men lite tyst kan det bli, särskilt i början av en bana när man bara har Imps.
Ljudbetyg: 6

~ Hållbarhet: Här brister det lite, då man kan spela det länge innan man kommer till den riktigt svåra banan, som jag nämnde innan. Efter det så håller spelet inte så länge, tyvärr. Fast fram till dess är det ett riktigt roligt spel.
Hållbarhetsbetyg: 7

Totalbetyg: 7.5 Ljud: 6 Grafik: 8 Hållbarhet: 7 Spelkänsla: 9