Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inDiablo: Hellfire

PC
Diablo: Hellfire
 • Genre
  Rollspel
 • Releasedatum
  1 juli 1999
 • Utvecklare
  Synergistic Software
 • Antal ägare
  10
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
6.6 9

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 03/04 -10 14:11

Handling / story / vad man gör i spelet
Diablo: Hellfire är ett hack 'n slash-spel till PC, släppt år 1997. Spelet är en expansion till Diablo, även om det inte var samma företag som var involverade i de båda spelen. Handlingen i Hellfire är likadan som den är i Diablo, det vill säga att du tar rollen som en ensam krigare i den lilla byn Tristram, där ditt mål är att besegra demonen Diablo, som gömmer sig längst ner i en djävulsk labyrint. Spelet introducerar även en ny klass, jämfört med de vanliga tre ifrån Diablo, nämligen Monk.

Ärkebiskopen Lazarus har sett till att kung Leorics son, Albrecht, har blivit besatt av Diablo. Leoric dör kort därefter och Lazarus lurar då ner byborna i labyrinten för att hitta och besegra Diablo. Byborna blir då alla sakta, men säkert, slaktade av alla de faror som återfinns i labyrinten medan Lazarus undkommer. De återstående byborna i Tristram ser nu dig som ett sista hopp i att besegra Diablo. För att kunna göra detta krävs det att du tar dig ner till den sextonde våningen i labyrinten, där demonen bidar sin tid.

Spelet utmärker sig från Diablo på så vis att två nya platser har lagts till, nämligen Festering Nest och Demon Crypts. Festering Nest består av fyra våningar och innehåller mängder av insekter och halvt utomjordiska varelser. Demon Crypts består även den av fyra våningar, men på den sista våningen finns där en extra stark demon, vid namn Na-Krul, som är slutbossen i Hellfire-delen av spelet. Ska man dra paralleller så skulle jag säga att Festering Nest är ungefär i samma svårighetsgrad som Caves i Diablo och Demon Crypts är ungefär i samma svårighetsgrad som Hell i Diablo.

I övrigt är Diablo och Hellfire väldigt lika. En ny NPC har även lagts till i Hellfire, Lester the Farmer, men förutom det så är spelen identiska. Där finns även en stor mängd gömt material i spelet som enbart kan kommas åt om man tweakar Hellfire, däribland några gömda uppdrag, en extra NPC och en annorlunda utstyrsel på Lester.

Vad jag tycker om spelet
Vad kan man säga om en exakt Diablo-klon? Tja, spelet är kanske en expansion, men så mycket mer är där inte att hurra över. Det jag gillade var att det gick att överföra sin karaktär från Diablo till Hellfire. Detta gjorde i och för sig spelet var ovanligt lätt i början, men senare så blev det mer utmanande än vad jag först trott. De två nya platserna som lades till var faktiskt ganska svåra, särskilt Demon Crypts. Dock var Na-Krul alldeles för lätt att besegra. Jag trodde det skulle bli en episk kamp, men det tog ungefär tio sekunder och sedan var han död.

Hellfire har fått utstå en hel del kritik och jag hade nu tänkt bemöta den kritiken med mina egna personliga åsikter.

"Spelet har inte på något sett samma atmosfär som Diablos mörka, gotiska stil."
Helt fel. Spelet är identiskt med Diablo, förutom de få saker som har lagts till. Det som har lagts till finns på separata ställen och berör därför inte det som finns med i Diablo. Kort och gott, Hellfire har samma atmosfär som Diablo.

"Många av de nya monstrerna är modifikationer av redan existerande monster."
I viss mån sant, men där fanns även ett flertal monster som inte alls är lika de som finns i Diablo. Dessa återfinns dock inte i den vanliga labyrinten utan enbart på de Hellfire-exklusiva platserna.

"Hellfire saknar stöd för multiplayer."
Tyvärr är detta sant. Det går dock att låsa upp ett multiplayerläge, genom den tweakning jag nämnde innan, men officiellt finns där inget Battle.net.

Jag tycker om Hellfire. Det känns som att ge sig in i den eviga kampen mot Diablo ännu en gång, vilket jag inte har något emot. De få saker som Hellfire saknar kompenserar det för genom de platser och uppdrag som finns tillagda enbart i expansionen. Gillar man inte de element som finns i Hellfire kan man ignorera dem och enbart spela efter Diablo-reglerna. Dessa är alltså inte obligatoriska att klara för att komma vidare utan finns bara där för nöjets skull och den valmöjligheten gillar jag.

Betyg till spelet
~ Grafik: Det är samma grafik som Diablo, så hur ska jag kunna ge ett sämre eller bättre betyg än vad jag gav det spelet i sitt grafikbetyg? Nej, Hellfire fångar den mörka, gotiska atmosfären ifrån Diablo och utforskar även denna atmosfär lite extra, vilket är trevligt.
Grafikbetyg: 9

~ Spelkänsla: Den stämmer nästan helt överens med Diablo, men just därför att där finns några buggar och logiska fel i spelet så dras detta betyg ner något. Annars känns det precis som att återvända till Tristram för att besegra det onda, en gång för alla.
Spelkänslebetyg: 8

~ Ljud: Ljudet är en av de saker som gör spelet. All musik och alla ljudeffekter är direkt tagna från Diablo, men även ny musik har lagts till. Den musik som lades till gjorde en verkligen inte besviken. Ljudet är helt enkelt underbart.
Ljudbetyg: 10

~ Hållbarhet: Spelet håller något längre än Diablo, då det spelet bestod av sexton våningar. I Hellfire får du slå dig igenom tjugofyra våningar, om du vill klara hela spelet. Det är en ganska imponerande ökning och gör att betyget blir något bättre där än i min Diablo-recension.
Hållbarhetsbetyg: 9

Totalbetyg: 9 Ljud: 10 Grafik: 9 Hållbarhet: 9 Spelkänsla: 8