Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inNew Super Mario Bros.

Nintendo DS
New Super Mario Bros.
 • Genre
  Äventyr
 • Releasedatum
  30 juni 2006
 • Utvecklare
  Nintendo
 • Antal ägare
  261
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.7 8.6

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 05/06 -09 22:30

Handling / story / vad man gör i spelet
New Super Mario Bros. är ett plattformsspel som släpptes till Nintendo DS i juni 2006, i Europa. Spelets handling är inte så olikt många andra Mario-spel, förutom det att Bowser Jr. har en större roll i detta spel. Bowser Jr. lyckas kidnappa prinsessan Peach och det är nu Marios uppgift att rädda henne.

Spelet består av åtta olika världar, vilka sedan består av minst ett torn och en borg. I tornet, som brukar vara i mitten av världen, så möter man Bowser Jr. i en kamp, medan i borgen, som alltid är sist i världen, så möter man andra bossar (i den första borgen i den första världen så blir man faktiskt indragen i en kamp mot självaste Bowser alias King Koopa). Så fort man besegrat bossen i ett torn så får man se en scen där Bowser Jr. drar iväg med Peach till nästa torn/borg. Detta pågår ända till sista världen där man äntligen får gå öga mot öga med Bowser Jr. Fast han är inte ensam. Denna gång har han någon med sig, som försökt göra livet surt för Mario innan. Gissa vem…

Spelet är väldigt likt Super Mario Bros. till NES, om man tänker på spelsättet och spelupplägget. Fienderna är ungefär samma som i det föregående spelet, svampen och eldblomman finns där tillsammans med flaggstången i slutet av varje bana. Förutom allt detta finns där även tre nya saker som man kan ha nytta av, nämligen en svamp som gör dig enorm, en svamp som gör dig minimal och ett blått skal som gör dig till en Koopa. Så, kort sagt, New Super Mario Bros. är en uppgradering av vanliga Super Mario Bros. Är det bra då? Det kommer jag att diskutera i nästa stycke…

Vad jag tycker om spelet
Detta var det första DS-spelet som jag ägde själv och jag måste säga att det var riktigt roligt. Själva idén med att Peach blir kidnappad börjar bli lite uttjatat (det händer ju i nästan varje Mario-spel), men det användes förmodligen för att hålla sig troget det första spelet. Att Bowser har en mindre roll i spelet och att Bowser Jr. har en desto större roll gör mig inget. Så länge man får en chans att besegra Bowser så är jag nöjd och det får man verkligen i detta spel. På det gamla, hederliga sättet dessutom.

Där finns, som sagt, åtta världar, där varje värld innehåller cirka 7-10 banor. Varje värld är även olik den andra, så banorna kan utspela sig i djungelmiljö, för att sedan vara under vattnet eller uppe i bergen och även i ett snölandskap. Det skiftar tillräckligt ofta för att vara varierande och absolut inte uttråkande. Spelet är även utmanande, till den grad att det, förutom att vara tidsbaserat, även krävs av dig att samla ihop tre annorlunda, lite större, mynt på varje bana. Dessa ger dig sedan tillgång till olika svamphus under spelets gång.

Överlag är jag mycket nöjd. Användandet av DS-pennan är lågt och du kan klara dig helt utan den om du vill. Dock fokuserar spelet på att låta spelaren få uppleva en förnyad, förbättrad version av ett redan klassiskt spel. Det lyckades väldigt väl.

Betyg till spelet
~ Grafik: Inte 3-D, men nästan. Spelet använder sig av 2½-D, vilket fungerar väldigt bra. Nintendo visade att ett spel inte behöver vara i tre dimensioner för att vara underhållande och värt att spela.
Grafikbetyg: 10

~ Spelkänsla: Perfekt rakt igenom. Man har lånat just tillräckligt med element från de föregående Mario-spelen för att mixa ihop dessa till ett suveränt spel. Spelkänslan är på topp spelet igenom.
Spelkänslebetyg: 10

~ Ljud: Rätt röster, passande ljudeffekter och bra musik. Vad mer kan man begära? Spelet håller väldigt hög klass även på detta område. Det var väl i och för sig inte oväntat…
Ljudbetyg: 10

~ Hållbarhet: Här är det enda problemet. Åtta världar är lagom och 7-10 banor per värld är också bra, men spelet känns ändå lite kort. Visst att man har lagt till vissa minispel vid sidan om, men spelet kunde ändå ha varit lite längre. Men det är roligt så länge det varar.
Hållbarhetsbetyg: 8

Totalbetyg: 9.5 Ljud: 10 Grafik: 10 Hållbarhet: 8 Spelkänsla: 10