Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inMario Kart DS

Nintendo DS
Mario Kart DS
 • Genre
  Racing
 • Releasedatum
  25 november 2005
 • Utvecklare
  Nintendo
 • Antal ägare
  483
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9.1 8.6

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 13/06 -10 22:08

Handling / story / vad man gör i spelet
Mario Kart DS är ett racingspel, släppt till Nintendo DS i november 2005 i Europa. Den som har spelat ett Mario Kart-spel tidigare vet att där inte finns någon direkt handling i ett sådant spel. Istället ligger vikten på att köra, köra, köra. Detta spel är inget undantag.

Där finns ett antal olika Modes att spela i, där huvudalternativet är Grand Prix Mode. Här spelar du ensam mot sju datorstyrda karaktärer för att se vem som kan köra fortast runt de fyra olika banorna som finns i varje cup. Totalt finns där åtta olika cuper, som vardera har fyra banor, och där finns fyra olika hastigheter att välja mellan (50cc, 100cc, 150cc och den upplåsbara 150cc Mirror). Vinner du guld i dessa cuper så låser du upp olika saker såsom nya cuper, karaktärer eller hastigheter. Förutom Grand Prix Mode finns där bland annat Mission Mode. Här finns det, till en början, sex huvudblock som består av åtta banor och en bossbana per huvudblock. Det som du spelar här är olika miniuppdrag som kan bestå av till exempel att köra igenom portar i rätt ordning, backa igenom en labyrint eller samla mynt på vägen. Utöver dessa två Modes finns där även Time Trial Mode, där du ensam ska köra runt en bana så snabbt som möjligt, VS Mode, där du kan spela trådlöst mot andra, och Battle Mode, där du möter datorstyrda karaktärer i olika små uppdrag.

Så, vad gör man i ett Mario Kart-spel? Jo, det du ska göra är att köra din go-kart snabbare än de andra och därmed komma först i mål på olika fantasifulla banor, där varje bana vanligtvis består av tre varv. Till din hjälp har du olika saker som kan plockas upp under banans gång. Dessa symboliseras av svävande kuber som du kan köra på. Du får du en sak som du antingen kan använda för att snabba på dig själv eller för att förstöra för de andra som kör. När du sedan har kommit i mål så får du tilldelat en poängsumma beroende på vilken placering, 1-8, du kommer på. Får du högst poäng när du har kört färdigt alla fyra banor som finns på cupen så vinner du hela cupen och därmed får du en guldtrofé och en rank, beroende på hur bra du körde under cupens gång. Har du väl vunnit en cup så är det bara att gå vidare till nästa och sedan nästa till dess att du har vunnit alla cuper och därmed klarat spelet.

Vad jag tycker om spelet
Efter att ha spelat Mario Kart DS så ser jag äntligen en värdig uppföljare till Mario Kart 64. Jag började mitt Mario Kart-spelande med just Mario Kart 64 och älskade det. Jag bestämde mig då för att skaffa Super Mario Kart, som jag fann var något svårare, men fortfarande ett underbart spel. Mario Kart: Super Circuit intresserade mig aldrig och jag har bara testat det någon enstaka gång. Mario Kart: Double Dash!! däremot var jag intresserad av, men efter att ha testat det så var jag ganska besviken. Spelet var inte alls som jag hade förväntat mig och jag bestämde mig för att ta en paus ifrån Mario Kart-serien. Jag fick dock intrycket av att Mario Kart DS skulle vara något extra, något mer än sin föregångare och jag bestämde mig då för att ge spelet en chans och tur var väl det. Mario Kart DS kan mycket väl vara det bästa Mario Kart-spelet någonsin. Personligen är jag kluven angående om detta spel är bättre än Mario Kart 64, men det är en värdig utmanare i alla fall. Det lättaste att göra för att bestämma mig blir att försöka jämföra spelen och se vad jag kommer fram till. Så, då börjar jag:

Mario Kart 64 består av fyra cuper, med fyra banor i varje cup. Mario Kart DS däremot består av åtta cuper, med fyra banor i varje cup, varav hälften av cuperna består av retrobanor från de äldre Mario Kart-spelen. Detta betyder att de båda spelen består av lika många, för sin tid, nya banor, men eftersom DS-versionen har fyra extra cuper så får den ett pluspoäng. Det enda som är synd med retrobanorna, enligt mig, är att de valde ut riktigt tråkiga banor från både SNES- och N64-versionerna.
N64-versionen: 0
DS-versionen: 1

DS-versionen består även av flera Modes, till exempel det utmanande Mission Mode, som var en rolig avstickare från att bara köra varv efter varv på en bana. N64-versionen har inget sådant, så ännu en poäng till DS-versionen.
N64-versionen: 0
DS-versionen: 2

DS-versionen består av fler karaktärer än N64-versionen och där finns även möjligheten att välja mellan olika go-karts. Sedan finns där en hel del nya saker att få på banorna som inte finns i N64-versionen, såsom en bläckfisk som sprutar ner motståndarna, Bullet Bill och Bob-omb. Ännu en poäng till DS-versionen.
N64-versionen: 0
DS-versionen: 3

Slutligen så finns där möjligheten till Multiplayer på ett helt annat sätt på DS-versionen än på N64-versionen. Detta gör att man kan spela mot hela världen, vilket inte går på N64:an. 4-0 till DS-verisonen.
N64-versionen: 0
DS-versionen: 4

Allt är dock inte perfekt i DS-versionen. Några saker är bättre i N64-verisonen och de tas upp nu:

DS-versionen har ranking, där man kan få allt ifrån tre stjärnor ända ner till E-ranking, som är det lägsta. Jag är inte särskilt förtjust i detta system. Jag ser ingen anledning till att ha tre stjärnor på varje uppdrag eller på varje cup när det inte ger mig något i spelet (även om ett extra huvudblock låses upp i Mission Mode om du har tillräckligt bra ranking). Nej, rankingen hade kunnat tas bort i min åsikt. Där är N64-versionen bättre, då den inte innehåller någon motsvarighet till detta.
N64-versionen: 1
DS-versionen: 4

Ett annat problem jag stötte på när jag spelade DS-versionen var att alla går vidare hela tiden, oavsett placering i loppet. Jag är van från Super Mario Kart och Mario Kart 64 att 1-4 går vidare och att 5-8 åker ut (om man själv kommer på dessa placeringar, menar jag). Då kunde man lätt få köra om en bana om man inte tyckte det gick så bra, genom att medvetet komma på någon av placeringarna från 5-8. På DS-versionen går inte detta. Oavsett hur dåligt det går för dig så går du vidare. Det var inget som föll mig på läppen.
N64-versionen: 2
DS-versionen: 4

Ett tredje problem med DS-versionen är de blåa skalen, även kallade ledarskal, eftersom de träffar den som leder för tillfället. På Mario Kart 64 var det inte ovanligt att det gick en hel cup utan att ett enda av dessa skal sköts ut, vilket är skönt eftersom jag oftast leder. När det väl sköts ut så var det inte värre än att bli träffad av vilket annat skal som helst. I DS-versionen är det inte ovanligt att 1-2 av dessa skal skjuts ut per bana (!). Inte nog med att man blir träffade av dessa skal i tid och otid, man exploderar av dem och blir av med alla saker man hade på sig för tillfället. Det är nästan så att man inte vill ligga först eftersom man vet att en träff av ett sådant skal ofta gör att man tappar åtminstone en placering. En poäng till N64-versionen.
N64-versionen: 3
DS-versionen: 4

Det sista jag har att klaga på över DS-versionen var avsaknandet av roliga genvägar. I N64-versionen så kände de flesta till vilka genvägar som fanns på de olika banorna och ibland kunde man hoppa över stora delar av banan om man lyckades ta rätt genväg. Något sådant finns inte i DS-versionen. De få genvägar som finns är så små att de nästan inte är lönt att försöka sig på dem, eftersom man kanske bara kommer en halvmeter före den man låg bakom precis. Poäng till N64-versionen.
N64-versionen: 4
DS-versionen: 4

Summa summarum så är spelen lika bra, total sett, även om vissa saker i bättre i den ena versionen jämfört med den andra.

Betyg till spelet
~ Grafik: Stilren DS-grafik. Både banorna och karaktärerna är fint designade. Retrobanorna har fått vissa uppgraderingar, vilket jag bara tyckte var positivt. Det finns inget att klaga över här direkt.
Grafikbetyg: 8

~ Spelkänsla: Nästan perfekt. Förutom vissa av de negativa saker jag har tagit upp ovan, så är spelkänslan väldigt, väldigt bra. Den bästa i ett Mario Kart-spel hittills, får jag nog säga.
Spelkänslebetyg: 9

~ Ljud: Ljudet och ljudeffekterna var passande genom hela spelet. Jag var tyvärr oftast för upptagen med att koncentrera mig på vad som hände på skärmen för att verkligen bry mig om musiken på banan, men när jag tog mig tiden att lyssna på musiken så kändes den passande.
Ljudbetyg: 8

~ Hållbarhet: Eftersom där fanns fler Modes än i N64-versionen så får detta spel lite högre hållbarhetsbetyg än vad jag gav Mario Kart 64 i en av mina andra recensioner. Jag kommer nog aldrig att tröttna på att köra banorna i de olika Mario Kart-spelen om och om igen.
Hållbarhetsbetyg: 9

Totalbetyg: 8.5 Ljud: 8 Grafik: 8 Hållbarhet: 9 Spelkänsla: 9