Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inConker's Bad Fur Day

Nintendo 64
Conker's Bad Fur Day
 • Genre
  Action
 • Releasedatum
  6 april 2001
 • Utvecklare
  Rare Ltd.
 • Antal ägare
  19
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9.9 9.2

Speltest av Kigsz

Inskickad av Kigsz den 28/03 -11 07:48

Handling / story / vad man gör i spelet
Conker's Bad Fur Day är ett äventyrsspel som släpptes till Nintendo 64 i april 2001 i Europa, men spelet lanserades aldrig i Sverige. I spelet tar man rollen som Conker, en antropomorfisk ekorre, som är på väg hem till sin flickvän Berri efter en runda på den lokala baren. Något berusad så vandrar Conker fel och han vaknar upp först några timmar senare på en plats han inte känner till. Under tiden som detta pågår så kidnappas Berri av en okänd anledning och man ser inte henne förrän långt senare i spelet. På en annan plats i världen så har den onde panterkungen spillt ut ett glas mjölk igen. Han blir mycket upprörd över detta och vill veta anledningen bakom varför mjölken spilldes ut. En utredning startas och det visar sig att mjölken spilldes på grund av att det bord som panterkungen ställde glaset med mjölk på saknar ett ben och det enda i hela världen som kan ta detta bens plats är en röd ekorre. Panterkungen ger därför order om att hans undersåtar ska hitta en röd ekorre och ta med den till honom. Olyckligt för Conker så stämmer signalementen in perfekt på honom...

Conkers huvuduppgift i spelet är att ta sig hem. Det låter simpelt, men på vägen till sitt hem så träffar han på allsköns varelser, både goda och onda. Spelet är uppdelat i olika kapitel. Dessa kapitel äger oftast rum i ett större område i spelet och ett uppdrag kan innefatta alltifrån att hämta pengar från ett bankvalv till att skjuta ihjäl robotnallebjörnar i en militärbas. Spelet är därför ett ungdoms-/vuxenspel och åldersgränsen i USA sattes till 17 år, vilket är relativt ovanligt på ett äventyrs-/plattformsspel. Det mesta av spelet äger rum runt ett område, kallat Windy Valley, som man sedan utgår ifrån när man ska till en ny plats eller ett nytt kapitel.

Spelet går ut på att hjälpa olika karaktärer med deras problem under tiden som du sakta men säkert tar dig mot ditt hem. Conker kan med hjälp av sin svans flyga under en kortare tid och han har nästan alltid med sig en stekpanna som vapen, utom i vissa kapitel när det istället är hagelgevär eller automatvapen som gäller. Under spelets gång ska du samla sedelbuntar. Dessa får du oftast i slutet av ett avklarat uppdrag och de kan användas för att betala dig igenom olika sektioner i spelet. Du behöver därför samla så många sedelbuntar du kan i spelet för annars kommer du inte till slutet av spelet där du äntligen står öga mot öga med panterkungen.

Vad jag tycker om spelet
Detta är absolut ett av de bästa äventyrs-/plattformsspelen till Nintendo 64. Jag har spelat igenom flera av Rarewares (numera kända som enbart Rare) tidigare spel till Nintendo 64 och jag måste säga att de lyckades igen. Det som gör mig mest ledsen över detta spel är att det aldrig släpptes i Sverige. Hade det släppts i Sverige så hade jag säkert hört talas om det tidigare, men nu fick jag tag på det först förra året och till ett ganska högt pris, eftersom spelet är så pass ovanligt i PAL-format, i alla fall i Sverige. Det var roligt att se att Rareware vågade göra något annorlunda, jämfört med deras tidigare Nintendo 64-spel (typ Banjo-Kazooie och Donkey Kong 64). Från början skulle detta spel vara ett sött barnspel, men efter att ha fått kritik över detta ändra Rareware sig helt och släppte detta underbara spel istället, vilket jag tyckte de gjorde helt rätt i.

En av sakerna jag gillar starkt med detta spel är att där inte finns så mycket att samla på. Om jag utgår ifrån Banjo-Kazooie så var ett av mina klagomål där att där fanns alldeles för många saker att samla på i spelet. Man blev helt förvirrad. I Donkey Kong 64, som släpptes året efter, var där också en del saker att samla på, men inte alls i samma utsträckning som i Banjo-Kazooie. I Conker’s Bad Fur Day däremot är det bara sedelbuntar som man samlar på och dessa är oftast riktigt lätta att hitta. Det negativa med detta blir väl att man inte utforskar lika mycket i spelet som i de andra spelen. Där finns knappt något gömt utan allt det du ser är det som du får. Så, på det hela finns det både gott och ont med att ha saker att samla på i spel.

Där finns enbart två negativa saker jag kan komma på med spelet. Det ena är kameran. Den ställer oftast inte till problem, men ibland kan vara riktigt jobbig och inte hänga med som man själv vill. Det andra som jag inte gillar är siktet vid förstapersonsperspektivet. Flera gånger i spelet måste man gå in i ett förstapersonsperspektiv, för att antingen kasta saker eller skjuta något. Här är siktet, enligt mig, ofta helt felställt. Jag är van vid andra spel som har ett sikte som är lättare att hantera, men just i detta spel tar det ett tag att få siktet som man vill ha det. Det hjälper inte heller att man ofta är under tidspress när man ska sikta på saker...

Utöver dessa två saker är spelet nästan perfekt. Det är roligt att se ett spel packat med humor, svordomar, våld, blod och referenser till populärkulturen, som ändå ser så oskyldigt ut. Man kan lugnt säga att detta spel skiljer sig från dess föregångare; Conker's Pocket Tales och det är något väldigt positivt.

Betyg till spelet
~ Ljud: Musiken i spelet är kanske inget man lägger någon speciell tonvikt på, men röstskådespeleriet och ljudeffekterna är helt perfekta. Det som jag tyckte var mest imponerande var att det bara var tre personer som stod för alla röster i hela spelet. Det krävs talang för det.
Ljudbetyg: 10

~ Grafik: Kanske den bästa grafiken på Nintendo 64. I alla fall på gränsen till det. Grafiken är ofta färgglad och fantasifull och på den konsolen är det väldigt få spel som kommer upp i samma standard som detta spel.
Grafikbetyg: 10

~ Hållbarhet: Inte överdrivet bra, men ändå några timmar. Jag skulle gissa att det tar runt tio timmar att klara spelet första gången, vilket var relativt bra hållbarhet på den tiden. Återspelningsvärdet är dock riktigt högt.
Hållbarhetsbetyg: 9

~ Spelkänsla: Även om jag klagade på kameran och siktet så går det inte att bortse från att spelet lyckas perfekt med allt det andra. Kontrollerna är nästan perfekta och hela spelet har en helt underbar spelkänsla som gör att man inte vill lägga ifrån sig kontrollen.
Spelkänslebetyg: 10

Totalbetyg: 9.8 Ljud: 10 Grafik: 10 Hållbarhet: 9 Spelkänsla: 10