Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Entertainment

4 saker att tänka på för att spela tryggt på nätet

5 Mins Read

I takt med att internetanvändningen blivit alltmer utbredd de senaste 20 åren rör de flesta av oss ofta i olika digitala miljöer, både för jobb och nöje. Detta innebär möjligheter som går bortom tid och rum men medför även risker. Oavsett vilken enhet man surfar på eller var på nätet man uppehåller sig är det viktigt att ha koll på säkerheten. Cyberattacker eller identitetsstölder kan ha förödande verkningar för privatliv och ekonomi. Som internetanvändare är det viktigt att ständigt vara medveten om att det finns hackare där ute som vill komma åt just dina uppgifter. I det här inlägget tänkte vi tipsa om åtgärder som håller dig trygg och säker på nätet i egenskap av gamer.

Mekanismer för säker betalning
Som gamer gör man inte sällan insättningar och uttag på spelplattformar. Varje betalning medför en viss risk eftersom det finns kortbedragare som kan hacka plattformen i fråga för att komma över dina uppgifter. När det gäller betalningar är det därför bra att kontrollera huruvida plattformen du spelar från garanterar säkra insättningar och uttag, och om betalningen omfattas av ytterligare ett skyddslager genom BankID. Det senare innebär att en person som försöker handla med kortuppgifter inte kan slutföra köpet utan tillgång till din mobila enhet eller BankID. De flesta seriösa spelplattformar erbjuder sina spelare säker betalning, och så även andra aktörer inom nöjesvärlden. Betalning med BankID är snarare regel än undantag när det gäller att konsumera allt från film och e-böcker till att streama betalt innehåll av annat slag på nätet.

Starkt lösenordsskydd
Ett enkelt men effektivt sätt att spela tryggt på nätet är att skapa starka lösenord både till den enhet som den plattform du spelar från. Det säger sig själv att ett långt lösenord som innehåller både versaler och gemener, siffror och symboler är tuffare för en eventuell hacker att knäcka. Har man dessutom olika lösenord till olika konton och enheter, blir det ännu svårare att kapa dina uppgifter och utnyttja dem i bedrägligt syfte. Ett slutligt tips är att satsa på tvåfaktorsautentisering på dina viktigaste konton för att införa ett dubbelt skydd. Om du kämpar med att komma på bra lösenord finns så kallade lösenordsgeneratorer på nätet som kan hjälpa till på traven.

Plattformar med svensk licens
Ett sätt att försäkra dig om att du spelar tryggt på nätet är att undersöka huruvida din plattform har svensk licens eller inte. De plattformar som har licens regleras nämligen av Sveriges spelmyndighet, Spelinspektionen. Det innebär att de står under sträng tillsyn av myndigheten och måste rätta sig efter svenska lagar och föreskrifter inom spel. För att få en licens måste plattformen uppfylla stränga krav på bland annat säkerhet, integritet och
ansvarsfullt spelande vilket innebär att ditt privatliv och din ekonomi i hög grad automatiskt skyddas när du spelar på en sådan sajt.

Försiktighet vid interaktioner
En av de största fördelarna med spelplattformar på nätet är möjligheten att interagera med andra spelare för att tävla och utbyta erfarenheter bortom geografiska gränser. Denna möjlighet medför dock även ett inneboende ansvar. Vid samtliga interaktioner med andra, i chattrum, i olika forum, vid live streaming eller andra events på en spelplattform, bör du iaktta försiktighet och vara restriktiv med att lämna ut uppgifter om dig själv som kan vara föremål för bedrägeri eller integritetskränkning. Försök att använda dig av alias när du talar med andra på spelplattformar och se till att samtliga transaktioner som rör spelet äger rum på plattformen i fråga och aldrig utanför.

Slutsats
Idag använder vi oss av nätet för en rad vitt skilda ändamål. Vi mejlar, och har konferenser, streamar film, bokar resor och sköter våra bankärenden från våra mobila och digitala enheter. Det innebär en frihet som är svårslagen men innebär också ett visst mått av risk, inte minst när vi spelar på nätet från olika plattformar. Även om man i regel kan känna sig trygg när man spelar på sajter som innehar svensk licens, är det en god idé att därutöver vidta ett antal säkerhetsåtgärder för att vara på den säkra sidan. I enlighet med vad vi tidigare nämnt kan det handla om allt från att införa starka lösenord och vara restriktiv med att lämna ut personliga uppgifter till andra, till att alltid göra insättningar och uttag med hjälp av BankID.

Comments are closed

Liknande artikeler