Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inThe Elder Scrolls IV: Oblivion

Xbox 360
The Elder Scrolls IV: Oblivion
 • Genre
  Rollspel
 • Releasedatum
  24 mars 2006
 • Utvecklare
  Bethesda Softworks
 • Antal ägare
  250
 • Utvald recension
  -

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9.1 9.3

Speltest av Thunen

Inskickad av Thunen den 02/08 -06 14:22

Handling / story / vad man gör i spelet
Jag vaknar upp i en dunkel cell djup under marken. Det lyser in dags ljus från det lilla cell fönstret ovanför mej. Jag ha inget minne av vad som hänt eller hur jag hammnat i den här situationen. Jag trevar mej fram till cell gallret och i cellen mitt imot sitter en Mörk Alv och skriker hotfulla saker till mej. Plötslig dyker det upp 3 Imperial vakter tätt följt av en gammal man som visar var landets härskare. Vakterna verkar vara förvånade över att se mej här och ber mej att backa tillbaka mot fönstret. När dom kommer in så går härskern raskt fram till mej och säger att jag är en frälsare. Jag blir lite paff och har inte en aning om vad han pratar om. Han säger att han har sett mej i sina drömmar. Efter ett tag så börjar vakterna lita på mej och och dom öppnar en gång i väggen som leder ner till ruinerna och därefter klokerna. Men efter ett tag få jag skiljas i från dom och jag får ge mej ut på en färd i genom fängelse ruinerna och klokerna.

Det där kan man säga att det är själva introt i spelet. Välgjort och mystiskt som man kan förvänta sej i ett rollspel. Men innan själva introt så gör man ett väldigt viktigt val och som kommer att påverka spelet i högsta grad. Man ska nämligen välja ras. Det finns 10 raser att välja mellan och har förstås olika förmågor och färdigheter.
Men jag vill inte berätta för mycket om dom för då blir det inte mycket spänning för er spelare.

Aragonian: Ett Ödlefolk som kan andas under vattnet.

Breton: Människor som är mycket skickliga magiker.

Dark Elf: Alver med färglad hud och är även dom bra magiker.

Khajit: Ett kattdjur med akrobatiska erfarenheter. Dom är även duktiga tjuvar.


Wood Elf: Cyrodills mästerliga bågskyttar små är väldigt små och sluga.

High Elf: Ännu ett magisk släkte men här får man se upp. För den är rasen är nämligen väldigt svag mot magi också och dom är väldigt långa:P

Imperial: Man kan kalla den här rasen neutral. Den kan lite av varje. Den liknar nog mest en vanlig människa.

Redguard: En männskoras som påminner lite om sydamrikast folk. Med en blanding av stridskonst och afrofrillor så är Redguards ett riktigt bra strids folk.

Nord: Viking liknande folk som gillar stora och tunga vapen och är mycket tåliga mot kyla.

Orc: Påminner stark om Nord. Gröna och skalliga är dom så klart;)

Så det var allså alla raserna efter ditt ras val så får du såklart även
välja class som i många rollspel. T.ex Warrior, Mage, Assasin, Thief m.m
För er som inte har spelat så mycket rollspel förut så kan jag förklara att det är en slags inriktning. Warrior tillexempel är inriktade på Svärd ,yxor och tunga rustnigar medans Assasin gillar Lätta rustnigar pilbågar och låsdyrknig. Ni förstår säkert. Sen en ny kul grej man även får välja är ett stjärntecken. Sjärntecknet är i den här världen mer en bara i vilken horoskop ruta du ska läsa i kvällstidningarna. Varje Stjärntecket för nämligen med sej en förmåga. Jag valde Stjärntecknet
The Shadow som gör så att jag kan göra mej osynlig en gång om dagen.
Det är ungefär sådana saker stjärntecknen gör. Inte värst avgörade inför framtiden men ändå inte oviktigt.

I slutet av den här kloak liknade grottan så börjar äventyret. Ni kan inte tänka er hur det var att komma ut i det fria och bara ta det lungt.
Det finns inga måsten i det här spelen utan du väljer själv vad du vill göra. Men visst finns det saker att göra. Det finns 100 tals så kallade Quests ( Uppdrag )Som kan gå ut på allt från att jag vampyrer åt en anti-vampyrklubb till att plocka örter åt en trevlig alkemist. Sen finns det förstås även Questar som är ampassade för ens klassval.
Det finns Fighters Guils för Krigare, Mages Guild för magiker, Dark Brotherhood för Lönnmördare och Theif Guild för Tjuvar. I alla dom är grupperna kan du gör ett tiotal questar och gå upp i rank till slut kan du till och med bli ledare för guilden.

Annars finns det en Main Quest som är själva huvuduppdraget att köra.
Där följer du Storyn om Härskaren och hans arvinge. Härskaren dör kort efter att ni skillts i kloakerna och han lämmnar dej ''The Amulet of Kings'' Du kan inte ha den på dej för den ändå som kan bära är härskaren enda kvarlevande arvinge. Det bli en hetsig histora men till sist så så slutar det även lyckligt där. Efter det så har du absolut inga plikter på dej och har tid med att göra allt möjligt. För det finns nämligen ett hinder som har med Main Qusten att göra. Det finns nämligen några uslingar som inte vill någon ny härskare. Dom vill att dom ska härska fritt över landet med hjälp av att öppna Oblivion portaler. Dessa portaler skickar ut hemska varelser som landet får mycket problem med. Oblivion kan man säga att det är motsvarigheten till Helvetet i vår värld. I alla fall så här som här Oblivion Gatarna mycket störande enligt mej och det kommer upp fler och fler ju mer man spelar.
Och det ända sättet att få bort dom är att gå in i dom och besgra odjuren som finns där inne.

Som ni kanske förstått vid det här laget så är Världen man spelar i väldigt stor, Varierande och snygg. Jag förstår inte riktigt hur man har kunnat gjort det så här. Tänk dej en värld som är lika stor som en Gta Värld (om ni inte har spelat gta kan det bli lite svårt) Men iallafall så är den stor men det finns fruktansvärd mycket buggar och grafikmissar och grafiken i spelet är ju inge vidare lysande. Men här så är det typ lika stor värld, grafik i hög klass och inte så värst mycket buggar. Lite buggar finns det i allaspel och det får man ju stå med:P Men är ett bra bevis på att Xbox 360 är en grymt bra konsol.
Miljön i spelet är grym. Det finns allt från djupa skogar till bergiga landsområden till stora vida ängar. Själv föredrar jag bergsmiljö där man kan hitta trevliga bergsstigar som man kan vandra efter och titta ut över landet. Har du lite otur kanske du stöter på en stor hungrig brunbjörn som vill ha lite frukost. Eller så kanske du hittar en gammal Alv ruin som du vill undersöka och hitta ovärdeliga skatter.

Låter det inte underbart? Jag kan säga så här mycket har jag inte spelat ett spel på länge jag är väl uppe i ca 95 timmar nu och jag kanske har börjat tröttna litegrann. Men heltplötligt så hittar jag ett nytt ställe att utforska och blir lika spelsugen.
Vapen då? Jo då det finns en hel del vapen vill jag säga. Även här finns det vapen för alla klasser. Knivar,svärd,yxor,pilbågar,magistavar är bara några av dom vapen man kan ha och det finns massor av alternativ för ett vapen också. T.ex Ett Longsword kan vara ett dwarwen Longsword men det finns även elwenlongsword. Ja ni fattar principen. Varje vapen finns i olika former. Vapen hittar du oftast när du undersöker dina slaktade fieder eller så kan du köpa dom i din närmaste butik. Appråpå bukik så finns det ju förstås städer i Cyrodiil. Huvudstaden Imperial City är förstås det bästa valet att gå till men det finns också lite mindre städer som Bergsstaden Bruma eller Den vackra staden Cheydinhal och många fler. Det bra med det här spelet är att personerna du träffar kommer ihåg dej så om du säljer eller handlar mycket hos en affärsman så kommer han ge dej mer och mer rabatt.
Det är även ett stort plus med det här spelet att spelets karaktärer kommer ihåg en. Så om du lyckas bli bra vän med en person så kan du komma till baka långt senare och be om hjälp. Men det finns en grej med dethär som jag inte gillar faktist. Det är när man ska prata med en person så blir det som en prövning. Jag tänker inte gå mer på det här men ni kommer att fatta vad jag menar när ni spelar. Det är mer att man konsentrerar sej för att få person att bli glad än lyssna på vad han säger.

Det var allt jag kunde få ner om det.

Vad jag tycker om spelet
Den här recensionen var menad till en annan sida igen men när jag skrev den ville dom inte ta imot den. Så den blir lite annorlunda med betygen och så. Och det an även bli svårt att nu skriva vad man tycker när man redan har gjort det i den texten ovan. Så det här skriver jag mest bara för att få i hop till 300 tecken ;P

Betyg till spelet
Nu kommer det som sagt att bli fler betyg en dom som står redan.


Grafiken: Jag måste säga att jag blev mycket skeptisk innan jag hade det här spelet om grafiken. Jag trodde det inte var möjligt att göra ett sådant stort spel med sån snygg grafik. Men om man nu tittar på dom djupa skogarna och den glänsande vattnet och dom snyggt gjorda Karaktärerna så känner jag mej ganska dum som inte trodde på Grafiken till det här spelet. Men när jag sätter det här betyget måste jag ju ändå tänka på Xbox 360 kapasitet och om jag skulle sätta en 10 nu så har jag ju inget bättre att sätta om det kommer ett spel som har bättre grafik som jag är ganska säker på att det gör. Men ett spel som är så här stort och har en så underbar grafik så blir betyget 9/10!


Ljudet: Ja vad kan man säga. Dom som har gjort musiken till det här spelet vet verkligen vad dom håller på med. Det är alldeles perfekt musik till ett rollspel. Det är allt från vackra melodier när man är ute och vandrar till mörka och hotfulla melodier när man befinner sej nära en fiende. Men musiken är ju inte den ända som är viktigt med ljudet utan röstskådespelet är minst lika viktigt och visst så lyckas
spelet även pricka in den punkten. Alla röster är tydliga och lätta att förstå även om man inte kan engelska så bra( det finns även text)Men ljudet är oslagbart och det belönas med betyget 10/10


Spelkänsla: Spelkänslan i det här spelet går inte att slå. (Kanske att Zelda spelen gör det men strunt samma:P).
Det är stort, fritt, vackert och en skapligt djup story. Du kan göra vad du vill närsomhelst varsomhelst.....typ.
Ialla fall får spelkänslan en 10!


Story: Ja man kan vill säga att du väljer din egen story i det här spelet så det bli ganska svår att sätta betyg men det finns ju en main quest som man kan följa och den tycker ja är bra och balanserad och lagom svår och så måste man ju inte köra hela på en gång du kan köra questen när du känner för det. Svårt att sätta betyg men jag bestämmer mej för 8/10 tillslut. Men en stark 8!


Kontroll: Kontrollen är det inge speciellt med. Du går och tittar dej om kring med hjälp av styrspakarna och du hopaar på Y och går in i ditt
inventory på B åsså vidare. Inga nyheter direkt utan mer som vanliga Fps kontroller. Den går förstås även att ampassa efter behov. Kontrollen för 9/10.


Kontroll: Kontrollen är det inge speciellt med. Du går och tittar dej om kring med hjälp av styrspakarna och du hopaar på Y och går in i ditt
inventory på B åsså vidare. Inga nyheter direkt utan mer som vanliga Fps kontroller. Den går förstås även att ampassa efter behov. Kontrollen för 9/10.

Plus-Minus

Hmm nu kommer nog det svåraste, att kunna få ner bara 3 plus på ett sånt här bra spel jag skulle kunna komma på 20:P


PLUS:

+ Stålande vackra miljöer.

+ Grymt ljud och röstskådespel.

+ En förbaskat stor värld.


Minus:

- Vakternas irriterande förmåga att veta exakt var man är någon stans.

- Lite långa laddnings tider ibland.

- Kanske lite väl mycket beroedeframkallade :P


Totalt: Världens bästa rollspel någonsin =D 10/10


M.v.H Thunen =D

Totalbetyg: 9.8 Ljud: 10 Grafik: 9 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 10