Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Zoo Tycoon 2: Extinct Animals

PC
Zoo Tycoon 2: Extinct Animals
  • Genre
    Simulator
  • Releasedatum
    16 oktober 2007
  • Utvecklare
    Blue Fang Games
  • Antal ägare
    26
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9.7 7.8

Speltest av Calaveras

Inskickad av Calaveras den 06/08 -08 13:55

Handling / story / vad man gör i spelet
I orginalet Zoo Tycoon 2 skapar man en djurpark. Det finns massvis av olika djur att välja på: lejon, giraffer, flamingos osv. Senare kom det också en del expansioner: "Endangered Species", "African Adventure", "Marine Mania" och "Extinct Animals". I den nyaste expasionen "Extinct Animals" kan man, som namnet säger, ha utdöda djur också. Det finns 34 djur, inte bara dinosaurier, utan även lite "ny-utdöda" djur, som falklandsrävar och dronter. Det dyraste djuret i Zoo Tycoon 2 är inte längre pandan, den nye mästaren är jättesengångaren som kostar 80.000! Självklart finns det också nya byggnader och föremål med dinosaurietema, men dem måste man tråkigt nog låsa upp i ett kampanjzoo innan de kan användas. :(

Man kan köpa dinosaurier direkt från "Skaffa djur", men det finns roligare sätt att införskaffa dem. Man kan skapa dem i ett labb via 3 minispel, som jag ska beskriva här.
Först och främst måste man hitta ett komplett fossil. Där använder man minispelet "Finn fossil" och då får man gå omkring i besökarläget med fossilletare som piper varje gång man närmar sig ett fossil. När man har hittat det får man gräva upp det. Det finns nivåer för "Finn fossil", på första nivån består ett fossil av fem delar. Man måste hitta alla delar, innan man kan gå till nästa steg: "Bygga fossil".
När man ska bygga ihop fossilen klickar man på sitt labb (man måste ha ett labb för att kunna skapa egna dinosaurier över huvudtaget) och därefter på en liten knapp som heter Sätt ihop fossil. Då får man välja ett djur man hittat alla fossildelar till, sedan hoppar man in i labbet och får pussla ihop fossilbitarna.
När man är klar med fossilpusslandet får man leka i nästa steg, minispelet "Skapa djur". Det är nästan som i den förra expansionen "Marine Mania": en linje åker fram och tillbaka och passerar över några knappar med pilar. När linjen åker över en specifik pil måste man trycka på piltangenten som pekar åt samma håll. Ibland kan man behöva klicka med musen också. På första nivån är det lätt: men senare kan det bli rena plågeriet.
Nu har man förhoppningsvis lyckats skapa ett utdött djur. Om man uppnår bra resultat kan det bli ett så kallat "superdjur", som är friskare och lever längre. Man känner igen ett superdjur på att det har en stjärna under sig när det är markerat.

Det finns ytterligare två minispel: "Bota sjukdomar" och "Söva dinosaurier". I "Bota sjukdomar" måste man bota sjukdomar som ens utdöda djur kan råka ut för. Då får man gå runt i besökarläge och ta prover från saker och ting: man ska hitta orsaken och botemedlet. När man har hittat botemedlet för en sjukdom kan man få ett pris.
Vissa dinosaurier kan löpa amok. Då måste man använda sig av det sista minispelet "Söva djur", gå runt i besökarläge med ett sövningsgevär och skjuta dinosaurien. Om man inte orkar söva dem själv kan man anställa ett dinosauriefångarteam som gör jobbet.

I "Extinct Animals" finns det två "hemliga" djur också. Om man till exempel gör helt fel när man ska skapa djur i labbet kan man råka få en mördarpingvin (eller jättegroda, ekorre, springhare och jättefjäril). Det blir ett ägg, som tar tid att kläckas. (Nästa gång du gör något i labbet kommer säkert en mördarpingvin stå på stället där en forskare brukar.) Det andra djuret är Quaggan, eller Kvaggan som det smått felaktigt heter i spelet, som kan låsas upp när man släppt ut en av varje dinosaure i frihet. Det finns såklart andra roliga upplåsbara saker också, som brachiosaurusrutschkanan.

I "Extinct Animals" finns det en del nya funktioner för de som inte har "Marine Mania" sen tidigare. Man kan sänka och höja marken under vattnet så att det inte lutar stuprakt ner. En annan grej är den förbättrade bollfysiken, som betyder att bollar och andra leksaker inte hoppar ner för backarna utan rullar mjukt.
Ännu fler kul grejer i "Extinct Animals" är att man kan anställa underhållare, och att man kan köpa ett sk utgrävningscenter där besökarna kan leka paleontologer och hitta ben. När de har hittat ihop ben till ett utdött djur blir det en staty man kan placera i sin park.

Vad jag tycker om spelet
"Extinct Animals" är helt klart den roligaste expansionen hittils, eftersom att det bjuder på massor av nya roliga djur och fem minispel. Och eftersom att det har funnits dinosaurier till ettan har jag ju längtat efter det till tvåan också. När spelet kom ut hoppade jag i taket och ville bara köpa det på direkten!
En sak jag däremot aldrig gillat med Zoo Tycoon 2 är att djuren saknar intelligens. De går till exempel ofta in i staketet utan att stanna och är i allmänhet långsamma. Besökarna har också en del buggar: som att de klagar på att det inte finns någonstans att sitta och äta även om hela parken är full av picknickbord.
Det jag tycker om mest i spelet måste vara Zoopedia, där man kan slå upp alla djur och läsa fakta om. Zoo Tycoon 2 är ganska lärorikt: innan "African Adventure" hade jag ingen aning om vad en gerenuk var.

+ Härlig spelkänsla, inte en massa krångliga knappar, Zoopedia.
- Buggigt, för krävande besökare ("Bygg statyer, parker och fontäner så att besökarna får lite roligare!" Kom de hit för att se på djur eller för att se på statyer?), dinosaurierna har orealistisk storlek, personalen sköter aldrig sina uppgifter.

Betyg till spelet
Grafik: Grafiken i Zoo Tycoon 2 börjar se något ålderdomlig ut. Besökarna är allihop unga, personlighetslösa zombies. Inga barnvagnar, inga familjer, alla går enskilt. I allmänhet är grafiken dock rätt okej, men Zoo Tycoon 2 är ju inte det nyaste i spelvärlden precis. Det blir en 6:a.
Spelkänsla: "Extinct Animals" måste vara något av det roligaste jag spelat. Det är oftast rätt realistiskt, och i allmänhet kul. Det får en 9:a!
Ljud: Det finns så många olika ljud i Zoo Tycoon 2 att det skulle vara omöjligt att göra en lista på alla. Man hör besökarna prata, djuren låta, fåglar kvittra och MYCKET annat. Det får en 8:a!
Hållbarhet: När jag fick "Extinct Animals" spelade jag nästan oavbruten i minst tre dagar, vilket man inte borde göra eftersom att man tröttnar snabbare då. Men i vilket fall som helst kan man spela "Extinct Animals" länge utan att tröttna. 8/10.

Totalbetyg: 7.8 Ljud: 8 Grafik: 6 Hållbarhet: 8 Spelkänsla: 9