Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inThe Sims 2

PC
The Sims 2
 • Genre
  Simulator
 • Releasedatum
  17 september 2004
 • Utvecklare
  Maxis
 • Antal ägare
  2532
 • Utvald recension
  -

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.4 9

Speltest av Lansen

Inskickad av Lansen den 07/05 -08 23:05

Handling / story / vad man gör i spelet
Först en liten tillbakablick.
Då jag köpte mitt första spel var jag väl en sju åtta år. All min veckopeng (20 kr) Lades på spelet Sim Park, ett av Wrights första spel. I detta spel handlade det om att få balans mellan människor, växter och djur. Kort därefter införskaffades Sim Stad (Sim Town). Detta spel byggde på samma idé som det föregående, att natur människor, arbeten och bostäder skulle vara jämnt anpassade.
Då en kompis fick The Sims var glädjen total. Du kunde bygga dina egna hus, med valda möbler och tapeter. En trädgård med både blommor och träd gick snabbt att fixa. Det som var mest roligt var ändå att skapa simmar, även om man ”bara” kunde välja huvud, hudfärg och kropp. Man kunde till och med zooma! Tilläggsspel som Superstar och Unleashed gjorde dagar och nätter korta.
År 2004 lanserades The Sims 2, med många förbättringar och en del nyheter. Egentligen var The Sims 2 en uppgradering av den förra generationen, båda byggde på samma idé. Tilläggsspelen kommer med ungefär ett halvårs mellanrum, Studentliv, Nattliv, Arbetsliv etc.
Och nu ska The Sims 3 komma. Det ska bli spännande att se hur många nyheter denna generation kommer med…
Och nu till handlingen. The Sims/ The Sims 2/ The Sims 3 är en simulator (sim= simulator) av det verkliga livet. Du skapar simmar som lever liv som är mycket lika våra egna. Simmarna (så kallas människorna i simvärlden) bor i grannskap och kan kontakta andra simmar som bor i samma grannskap. Ofta lever simmarna par eller familjevis, även om singlar förekommer. Detta är dock inget att rekommendera, då simmarna gillar att umgås med sina gelikar. Om du vill kan du låta simmarna åka på shoppingtur för att handla kläder och matvaror. Där kan din sim även träffa nya vänner och eventuellt en ny kärlek…
I The Sims 2 har alla simmar en ambition som styr deras liv. Den romantiskt lagda simmen vill ha så många förhållanden som möjligt, samtidigt(!)Kunskapssimmen kontaktar aliens och läser böcker, en mycket, enligt mig, tråkig ambition. Du styr din sim med hjälp av ”pajmenyer”. Du klickar helt enkelt på vad din sim ska göra och vart den ska gå. Eftersom simmarna strävar efter att likna dig och mig så har de en del ganska mänskliga behov. Med hjälp av musen och ett kök tillfredställer du hungern. På toaletten tömmer simmen blåsan, om du inte väntat för länge, då finns risken att din sim ”gör på mattan”.
I ”simvärlden” är tiden lite annorlunda. En sekund hos oss är en minut för dem. Tiden går alltså sextio gånger så snabbt. Efter att du suttit vid datorn 24 minuter har simmarna överlevt ännu en dag, kanske.
I The Sims 2 (och antagligen i The Sims 3) åldras simmarna med tiden. Visst kan du med diverse fusk och livseleksir förlänga din sims liv, men i längden får man ut mer av spelet om man låter simmarna få barn och sedan när föräldrarna blivit gamla spela på barnen istället. På detta sätt bildas släktled.

Nu några tips till tig som nybörjare:
• Läs handboken. I den står det mycket bra saker. Den är lång med värd att läsa.
• Använd inte överdrivet många fuskkoder. De kan vara roliga och förenklar en hel del saker. Men tänk på att de kan förstöra spelidén något. Vem vill föresten ha ett simhus på 250 våningar?

Vad jag tycker om spelet
Ok. Så här tycker jag om spelet. The Sims/ The Sims 2/ The Sims 3 är nog en av världshistoriens mest uttjatade spel. Till varje generation kommer någon liten nyhet, som ska få en att köpa även detta spel. Men själv tycker jag att det känns som om Wright nu kramar ur så mycket pengar som möjligt ur denna spelidé som nu känns ganska ”torr”. Visst underhåller detta spel, det är ju själva poängen med det hela. Jag läste i den tidigare recension att grafiken i The Sims 2 var bra. Det kan jag knappast hålla med om. Men spelet är ju också drygt fyra år gammalt.
Musiken i The Sims 2 är bra, även om den förbättras då diverse tilläggsspel installeras. Effekter som rök och eld är rätt bra grafikmässigt.
Sammanfattning. Detta är ett spel som kan ge en hel del underhållning OM man bortser från grafikmissar, lagg och en spelidé som är så torr att den kunde ha legat på tork i Sahara i flera år.

Betyg till spelet
Mina betyg av spelet.
Spelkänsla sju poäng för att det finns en hel massa saker att göra i spelet med sin sim. Det som drar ner på betyget är att spelet lätt blir lite tjatigt. Man har sina favoritkläder, möbler, ambitioner osv.
Grafiken får bara en fyra för att den helt enkelt inte håller måttet i dagens spelvärld.
Musiken och ljudet får en åtta för att den är bra.
Hållbarheten får också en åtta för att The Sims/ The Sims 2/ The Sims 3 är evighets spel. Men någon gång tröttnar man.

Slutligen, är The Sims 2 värt att köpa? Absolut. Det är ett kul spel som du kan ha mycket nöje av. Nu är det du som ska bilda dig en egen uppfattning av spelet. Genom att till exempel spela det. Kanske har du blivit inspirerad av att börja spela igen, eller inte. Lycka till!

Totalbetyg: 6.8 Ljud: 8 Grafik: 4 Hållbarhet: 8 Spelkänsla: 7