Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Spore

PC
Spore
  • Genre
    Strategi
  • Releasedatum
    5 september 2008
  • Utvecklare
    Electronic Arts, Maxis
  • Antal ägare
    213
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.6 9.1

Speltest av Ixue

Inskickad av Ixue den 24/07 -09 20:23

Handling / story / vad man gör i spelet
Man gör en varelse och ska klättra upp till toppen av näringskedjan. Simpelt kan man tycka. Men det är svårare än man tror faktiskt. En sak ni måste tänka på: Man är på en planet som är jätteliten, man kan komma från en sida till den andra på några minuter så det är inte svårt att finna på den.

Man börjar nere i dyngan, som en liten cell. Där ska du äta kött (om är en köttätare) eller växter (som växtätare). Som köttätare kan man även äta upp andra celler.
Om man dödar en cell kan man få ett vapen, t. ex taggar. Det gör så du får ett skydd mot andra celler som försöker döda dig. Om du blir skadad så ät kött eller växter för att få tillbaka hälsa.

När du äter får du DNA poäng. Det används för att kunna sätta på vapen på din cell men DNA poängen används även till att få dig större och komma högre upp på näringskedjan. När du har fått tillräckligt mycket DNA poäng, du kan se hur mycket du har längst ner på skärmen, så får du ben och kommer upp på land. Du är i varelsefasen.

Här gör det skillnad hur din föda har varit. Om du har ätit mest kött blir du köttätare och måste döda för att få mat. Om du åt mest växter kan du bara äta frukt, vilket man finner överallt. Eller så åt man balanserat, både växter och kött. Då blir man allätare. De äter både kött och frukt men behöver mycket mer mat än andra.

När du är i den här fasen ska du leta upp varelser och bli vän med dem eller döda dem. Satsa på alfa-varelser, man får nya delar att göra varelsen bättre om man blir vän med de eller dödar dem. Men det är svårare att göra på alfa. De har mer hälsa än vanliga och det tar längre tid att bli vän med de. Men det är värt mödan. När du blivit vän med någon får du DNA poäng för att komma högre upp på näringskedjan.
Tillräckliga DNA poäng gör så du kan ha en flock som följer efter dig och hjälper dig att alliera eller döda varelser.

Om du ser ben ligga på marken ska du trycka på dem, det ger dig delar. Ju större ben det är, desto bättre.

Tips: Se upp för episka varelser, de går inte att alliera sig med och dem har så mycket liv att det nästan är omöjligt att döda dem! Du känner igen dem på att dem är nästan tusen gånger större än dig själv.

När du kommit högst upp på näringskedjan och du har blivit tillräckligt intelligent så kan du avancera till stamfasen.

Nu får du göra om din varelse en sista gång. I stamfasen ska du skaffa mat till din stam och bli vän eller fiende med andra stammar. När du gjort det med någon stam blir din hydda större och du har plats för fler medlemmar i stammen.
Du blir allierad med stammar genom att spela för dem. Det gör du genom att skaffa instrument i "stamplaneraren". Sen ger du din stam instrumenten och går sen till den andra stammen och spelar för dem.
Jag berättar inte mer om stamfasen för det finns inte mycket mer att berätta. Men när du blivit vän med alla stammar kommer du upp i civilisationsfasen.

I civilisationsfasen skapar du först ett stadshus och sen en bil. Senare kan du göra båtar och flygplan. Fordonen gör så du kan ta över andra städer. Hur du skötte dig i stamfasen blir på samma sätt som cellfasen till varelsefasen.
Snäll stam = Religiös, elak stam = Militär, balanserad stam = Ekonomisk.

Det finns tre sätt att ta över städer:

1. Religiös. Du "stänger av" lyckan i städerna och gör så den tillslut ger upp.
2. Militär. Du spränger hela staden så den blir din.
3. Ekonomisk. Skaffa handels turer med andra städer för att till slut köpa upp de.

Det finns kryddgejsrar på hela planeten. Ta över de och du får mer pengar (sporebucks).

Har du alla städer kan du göra ett rymdskepp och komma upp i rymdfasen.
Här är det komplicerat. Du kan åka omkring mellan solsystem och det finns liksom inget slut. Men du ska komma in i mitten i alla fall. Vad som finns där får du se.


Men man behöver inte bara spela i galaxen, du kan även göra helt vanliga varelser eller fordon eller vad du vill och sen dela dina skapelser. Du kan även se andras skapelser.

Vad jag tycker om spelet
Spore är verkligen kul. Man kan göra nästan hur många skapelser man vill och det finns oändligt många sätt att göra de på. Spelet är, till skillnad från vissa andra spel, nästan helt oändligt. Finns inget slut på det.
Att man kan dela sina skapelser är bara ett stort plus.
Ju mer man spelar desto bättre blir man ju. Till slut kanske man gör så komplicerade skapelser så man själv blir förvånad. Det gör det kul, spelar man lite blir man förvånad hur bra man egentligen är.

Betyg till spelet
Grafik: Den skulle kunna bli bättre, om man kollar upp på himlen kan man se långt bort med bra grafik men på marken blir den suddig.

Spelkänsla: Den är skön, avslappnad, för det mesta. Men man brukar få lite hjärtklappning när man plötsligt blir jagad av en episk varelse.

Ljud: Det skulle kunna bli lite bättre. I varelsefasen pratar de såklart inte. Men dem ger i från sig ljud som morranden och annat. I de högre faserna kan man höra prat och så. Det jag brukar störa mig på är att munnen spelar alldeles för stor roll i hur rösten låter. En jätteliten, mycket gullig varelse fick jättemörk röst p.g.a. munnen.
Men ljudet är inte dåligt på det sättet.

Hållbarhet: Det finns som sagt inget precis slut på Spore. Man gör nya varelser, nya historier. Allting skapas på nytt hela tiden. Om ni får ett slut på Spore är ni duktiga.

Totalbetyg: 8.8 Ljud: 8 Grafik: 8 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 9