Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga in











Gudfadern

PC
Gudfadern
  • Genre
    Action
  • Releasedatum
    24 mars 2006
  • Utvecklare
    Headgate
  • Antal ägare
    78
  • Utvald recension
    -
  • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.4 7.8

Speltest av ReservoirDog

Inskickad av ReservoirDog den 11/07 -10 18:20

Handling / story / vad man gör i spelet
Detta spel är baserad på den amerikanske filmregissören Francis Ford Coppolas film med samma namn på titeln. Eftersom att jag självfallet äger spelet och filmen i sig är en av mina favoriter, så har jag valt att recensera detta.

Det är precis samma handling som filmen (Familjen Corleone som i början inviger en bröllopsfest för gudfaderns dotter som gifter sig med en av kumpanerna, vid namn Carlo. Baserar mera på familjens olika affärer med andra stora familjerna som styr staden New York under 1940-tals stuket, där spännande intriger med både romans, humor, makt, hämnd massmord är de viktigaste faktorerna i budskapet), men skillnaden i sig är att man jobbar åt gudfadern Don Corleone eller hans "viktigaste" son Michael, där man först i spelet blir misshandlad av ett gäng som man umgicks med, vilket berodde på orättvis plan med gängmedlemmarna och plötsligt blir man räddad av Luca Brasi, en siciliansk gentleman i 40-50-års åldern som jobbar för Don Corleone. Man jobbar efteråt för Luca Brasi och resten av familjen. Denna huvudperson är en karaktär som är påhittad och kan skapas till vilket utseende som helst utifrån spelarens val.

Det finns en hel del finesser i detta spel. Man kan som kumpan, ta över affärer och dess olagliga karteller (som hasardspel, stripklubb och andra olagliga verksamheter), ha över 10 vapen och köpa uppgraderingar till alla skjutvapen, råna banker, utplåna de andra familjerna genom att spränga deras huvudkvarter med dynamit och samla in pengar för att kunna köpa vilka kläder du vill för att passa in i gänget och muta polisen.

Vad jag tycker om spelet
Det första intrycket av spelet, var att, det här måste vara bättre än mitt absoluta favoritspel Mafia: City Of Lost Heaven, med tanke på att det är i samma kategori men ändå lite snyggare miljö, roligare gameplay och så vidare. Men i praktiken var det inte samma som i teorin. Spelet är en mellanmjölksversion av Grand Theft Auto-serien, där man kan slänga ut personer ur bilar, stjäla den, köpa vapen på olika ställen och att prostituerade kvinnor är mer intelligenta än en maktgalen gangster som vill råna en bank.

Först av allt, är det ju ett filmlicensspel. Det är ju i och för sig ingen överraskning, då många av de spelen hamnar i samma skräpnivå, så det vore logiskt utifrån denna aspekt. Men det är inte just det som är dåligt.

Det såg snyggt ut i flera screenshot-bilder, men när man själv spelade det, så var det inte alls imponerande. Nu var det inte precis som Hitman: Codename 47 där huvuden är fyrkantiga, men grafiken är ändå inte så snyggt som det ser ut på bilderna. Ser precis ut som en uppdaterad version av Elder Scrolls: Oblivion, fast i filmformat. Gangstrarna i spelet är väldigt smala och ibland öppnar de inte munnen när de pratar. När det sker en filmscen i spelet, så händer det att karaktärens ögon blir stora när de försöker agera med huvudkaraktären. Dessutom är bilkontrollerna för lätta, vilket gör att man har svårt att krocka med bilar, men däremot lätt att köra över människor (stackare!). Fönster på bilarna är väldigt svarta, att det är svårt att se föraren/passagerna i bilen som det är Mafia: City Of Lost Heaven. Dessutom finns det ingen hastighetsmätare/bensinmätare så att man kan tanka om det tar stopp. Det är även lätt att bilarna går sönder och brinner upp och exploderar. Väldigt få rampar som bilarna kan åka över på. Mycket synd att Electronic Arts Games inte har satsat väl på grafikmotorn och bara på själva finessen.

Ljudmässigt, så är det ett plus då musiken från filmen spelas när man kör bil eller en filmintrig sker. Finns inte mycket mer att kommentera på förutom att det kunde ha varit flera skådespelare från filmen som spelat karaktärerna i spelet än just Robert Duvall, som då spelar Tom Hagen, gudfaderns Consigliere (rådgivare).

Finesserna i spelet, är egentligen inget att klaga på förutom att det kan vara svårt i början med att ta över affärer då det kan komma gangstrar med kulsprutegevär eller hagelgevär och skjuter ned dig, då man har låga erfarenheter på att skjuta/slåss och så vidare, trots att du kan ha en pistol med dig.

Miljön i sig, är stort plus då man kan upptäcka alla stadsdelar i New York som presenteras i filmen och gatarna/affärerna är eleganta.

I spelet är AI:n, alltså karaktärens intelligens, dåligt. Ibland skjuter polisen utan anledning, trots att man inte har brutit mot lagen, sedan kan det hända att när man går på gatan, så skjuter en civil mot dig. Skjuter du tillbaks, så springer han i väg.

En sak som jag gillar skarpt i spelet, är att Luca Brasis dialoger i filmen, spelas upp i filmintrigerna som han är med i. Väldigt roande för mig som filmveteran.

Filmen är kanske en av världens bästa filmer, men spelet är en besvikelse.

Betyg till spelet
Grafikmässigt, så är spelet väldigt medelmåttigt. Den får en 6:a tack vare den stora och magnifika miljön i staden New York.

Spelkänslan varierar beroende på vad för sorts gamer man är. Om man tycker om att utforska öppna världar utan att klara alla uppdrag, så tröttnar man faktiskt direkt på det, då det kräver att man gör många uppdrag innan själva finesserna dyker upp under speltiden. Gör man själva uppdragen, så blir man fast vid filmintrigerna och vill fortsätta och så. Så är min uppfattning på själva spelet. Den får en 8:a för att det finns så många affärer att utplåna och områden man kan upptäcka.

Ljudet är underbart, vilket beror på det jag har nämnt tidigare. Får en 9:a.

Hållbarhetsmässigt, så håller spelet ett bra tag, vilket som sagt, beror på vilken gamer man är. För mig, får den en 9:a.

Totalbetyg: 5 Ljud: 5 Grafik: 5 Hållbarhet: 5 Spelkänsla: 5