Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inDoom

PC
Doom
 • Genre
  Action
 • Releasedatum
  10 december 1993
 • Utvecklare
  id Software
 • Antal ägare
  188
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.9 6.3

Speltest av Slipknot2

Inskickad av Slipknot2 den 06/07 -06 00:23

Handling / story / vad man gör i spelet
Handlingen:
Spelet utspelar sig i en inte allt för fjärran framtid där huvudpersonen, efter ordervägran, har blivit tvångsförflyttad till Mars. På Mars och dess månar Phobos och Deimos har det stora militära företaget UAC (Union Aerospace Corporation) sina baser för olika hemliga forskningsuppdrag, bland annat teleportation.
Under ett av exprimenten med att öppna en teleport mellan Phobos och Deimos går något väldigt fel och istället öppnar man en port till vad som verkar vara helvetet. Eftersom det inte finns några andra större militära insatstyrkor på några hundra tusen mil, så skickas du och några andra enstaka soldater till fronten. Direkt vid landingen på Phobos börjar gruppens storlek minska drastiskt och tillslut står du själv kvar, som enda överlevande, att möta horderna av demoner.

Din enda uppgift: Hindra porten från att öppnas helt och stoppa helvetet från att sprida sig.

Vad jag tycker om spelet
Doom är ett av 90-talets största mästerverk. Trots att spelet mest går ut på att slakta djävulska och demoniska varelser från helvetet så är det ett spel som man inte ska tracka ner på. Varför?: Utan Doom skulle spelvärlden inte vara som den är idag.

Lite övrigt om spelet:

Spelaren ska med vapenmakt på Phobos besegra anfallande horder av demonener. Spelets viktigaste egenskap var den för tiden avancerade 3D-grafik där spelaren såg världen genom karaktärens ögon (förstapersonsperspektiv). Doom var inte först med det - Wolfenstein 3D var en föregångare - men det var det första spelet där tekniken kom till sin rätt.

Förutom att Doom var den första riktiga storsäljaren i sin genre blev även multiplayer-funktionen uppmärksammad och en föregångare till en hel rad online-spel.

Spelets musik gjordes av Bobby Prince, som hade ambitionen att skaffa ett hårdrockssoundtrack med dåtidens ljudchips begränsningar. Han har på senare tid anklagats att ha plagierat bland andra Metallica.

1997 släppte id Software ut källkoden till Doom, vilket har lett till att många portningar och förbättrade versioner har utvecklats och släppts.

Betyg till spelet
Grafiken: vad man kan säga om grafiken vet jag inte. Den går från att vara bra till dålig. Men den får en 7:a av mig.

Spelkänslan: För att vara ett spel från början av 90-talet så är spelkänslan otroligt bra. Det får en 7:a av mig

Ljudet: Ljudet är jag missnöjd med. Men med tanke på vilka begränsningar det fanns då så är det godkänt. Det blir en 6:a

Hållbarheten: Hållbarheten är från att vara världsklass till uruselt. Men det blir godkänt på hållbarhet. En 5:a blir det.

Totalbetyg: 6.3 Ljud: 6 Grafik: 7 Hållbarhet: 5 Spelkänsla: 7